Bramentijd! Waar vind je ze en wat kan je ermee doen?
De bramentijd is weer aangebroken, lekker om tijdens je wandeling van te snoepen of een handje mee naar huis te nemen om er een heerlijke bramenclafoutis van te maken. Wandel.nl geeft je tips!
De bramentijd is weer aangebroken, lekker om tijdens je wandeling van te snoepen of een handje mee naar huis te nemen om er een heerlijke bramenclafoutis van te maken. Wandel.nl geeft je tips!
Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Pluk met mate en alleen voor eigen gebruik. Wanneer je met emmers wild geplukt fruit naar huis gaat riskeer je een boete, dit is namelijk strafbaar. Maar snoepen onderweg en een handje bramen mee naar huis nemen wordt gedoogd. Gelukkig is dat precies genoeg om de overheerlijke en simpele bramenclafoutis te bakken. Je vindt het recept onderaan dit artikel.
Bramen komen overal in Nederland voor. In de berm langs wandelpaden, in weilanden, bossen, duinen en bij rivieren. Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet. Twijfel je of de bramen goed zijn? Pluk ze dan niet. Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken. Via Wildplukwijzer.nl vind je bramenstruiken bij jou in de buurt. Maar we hebben ook vijf wandelroutes voor je uitgezocht waar volop bramen te vinden zijn.
Geniet van gebloemde akkerranden, boomzomen, grazend vee, langgevelboerderijen en boerenschuren tijdens deze wandelroute van 9 kilometer. Je geniet hier van ultieme rust. Het is zo stil dat je de insecten hoort zoemen van bloem tot bloem. De route begint en eindigt met fruit en langs het kaarsrechte kanaal Wessem-Nederweert staan zomers wilde bramen in overvloed. De rondwandeling start bij de Grathemer Molen en is te lopen via een routebeschrijving of de ANWB app.
Wandel in 4 kilometer door het Friese landschap nabij Jistrum. Jistrum is één van de vier esdorpen rond de Burgumermar. Je wandelt grotendeels over zandpaden langs rijen met Essen. Langs grote gedeelten van de route zijn er diverse soorten bramen te vinden. De route start bij parkeerplaats aan de Marwei en is te lopen via een routebeschrijving.
Zoals de naam al zegt, loopt deze route door een historisch gebied waar turf gewonnen werd. Je doorkruist tijdens je wandeling de natuur van landgoed Wallsteijn en pikt ook natuurgebied De Reten mee. De wandeling gaat afwisselend door bossen, over heide en langs graslanden. De route start door het Hakhoutbos waar zomers heerlijke bramen te vinden zijn. De route is aangegeven met gele paaltjes en je kunt parkeren bij Parkeerplaats Herberg ’t Pannehûske.
Wandel in 5 kilometer over weilanden en langs water nabij buurtschap Ten Arlo. Tijdens de wandeling kan je niet alleen opzoek gaan naar bramen maar ook veel andere soorten planten, bomen en struiken die voor mensen als voedsel kunnen dienen. Foodwalk heeft hier samen met Landschapsbeheer Drenthe en natuurvereniging Zuidwolde langs de route verschillende bomen en struiken geplaatst speciaal voor wandelaars om van te plukken. De route start bij restaurant Narline en is te lopen via een routebeschrijving.
Op de grens van Gelderland en Utrecht vind je het Oudenhorsterpad, een Klompenpad van 7,5 kilometer door het buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel. De route loopt over landgoederen, boerenerven en langs beken in de Gelderse vallei. Dit Klompenpad behoort tot een van de Klompenpaden Food. Een route waar je onderweg allerlei wilde ingrediënten plukt zoals bramen. De route start bij Partycentrum Schimmel en is gemakkelijk te volgen via de gele markering met een klomp.
Lekker gewandeld? Dan is het nu tijd voor een traktatie met je zelf geplukte lekkernij! Dit recept is heel gemakkelijk te maken en je kunt de bramen ook prima vervangen met ander fruit zoals kersen, perziken, frambozen en bosbessen.
Benodigdheden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur onder regelmatig roeren. Zeef de bloem in een kom en meng het zout en de suiker erdoor. Klop de eieren erdoor, gevolgd door de melk en gesmolten boter. Blijf kloppen tot er geen klontjes meer zijn.
Verdeel de bramen over de taartvorm. Schenk het beslag over de bramen. Bak de clafoutis in het midden van de over in ca. 30 min. Gaar en goudbruin. Haal de vorm uit de oven en bestrooi de clafoutis met poedersuiker. Warm is de clafoutis het lekkerst maar hij kan ook koud worden geserveerd.