Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Brabants Vennenpad: een Streekpad vol hoogtepunten

Gebied / Regio
Oisterwijk
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
258km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Ontdek het Brabantse land, vol legendes, cultureel erfgoed en heel veel natuur. Niet voor niets is het Brabants Vennenpad één van de mooiste Streekpaden van Nederland. Wandel.nl neemt je mee langs de hoogtepunten van het Brabants Vennenpad, waarbij de vele vennen worden afgewisseld met uitgestrekte heidevelden, donkere bossen en een overvloed aan kapelletjes en pittoreske dorpjes.

Startpunt
Naam
Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk
Straat
Van Tienhovenlaan 4
Postcode
5062 SK
Plaats
Oisterwijk
Brabants Vennenpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Omgeving Kampina
(Foto: © Shutterstock)

Het Brabants Vennenpad van Nivon is een Streekpad van 258 kilometer, verdeeld over 15 afwisselende etappes, die twee kanten op te volgen is. Wandel door het zuidoosten van het prachtige Noord-Brabant tussen Tilburg, Eindhoven en de Belgische grens. Ontdek de verschillende landschappen, het cultureel erfgoed en de Brabantse gastvrijheid. Het is een Streekpad vol met hoogtepunten, maar wij tippen je alvast drie wandeletappes die je een mooi en gevarieerd beeld geven van wat je kunt verwachten. 

Brabantse Vennenpad, van natte voeten tot worstenbroodjes

Niet voor niets heet dit Streekpad het Brabants Vennenpad, want je wandelt langs de vele vennen van onder andere de Kampina, de Kempen, de Groote Heide en Landgoed de Utrecht. Treed in de voetsporen van Van Gogh, die zich door dit afwisselende landschap liet inspireren. Met de lente in aantocht het perfecte jaargetijde om het leven te zien ontwaken: de bloemen die langs de velden buigen in de wind, vogels die af en aan vliegen en hun hoogste lied zingen, de vlinders die vrolijk langs fladderen. Niet voor niets werd Van Gogh door dit prachtige landschap aangetrokken. 

Brabants Vennenpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Molen Nuenen
Molen de Roosdonck in Nuenen. (Foto: © Ralf Liebhold, Shutterstock)

Wandelend door het Brabantse landschap kom je in aanraking met veel cultureel erfgoed, prachtige boerderijen, kleine kapelletjes, maar mag ook een kennismaking met het immateriële erfgoed van Brabant, het Brabantse worstenbroodje, niet ontbreken. Verkrijgbaar bij de lokale bakker. 

Brabants Vennenpad etappe 1: Oisterwijk – Boxtel (22 km)

Je start het Brabants Vennenpad met een etappe die de naam eer aan doet. Via de Oisterwijkse Bossen en Vennen wandel je de Kampina in. Beide natuurgebieden maken deel uit van het Natura 2000-gebied Kampina & Oisterwijkse Vennen en zijn onderdeel van de ‘Het Groene Woud’, een samenhangend cluster van natuurgebieden in de driehoek Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Vandaag maak je kennis met mooie bosrijke gebieden, uitgestrekte heidevelden, stuifduinen, beekjes en ontelbare vennen. De etappe start officieel bij Natuurpoort Bezoekerscentrum Oisterwijk, maar er is vanaf station Oisterwijk een aanlooproute van 2,5 kilometer. 

Brabants Vennenpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Route Kampina
Rustplek in Kampina natuurgebied. (Foto: © Shutterstock)
Brabants Vennenpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Watermolen Opwetten
De watermolen van Opwetten. (Foto: © Hollandfoto.net, Shutterstock)

Brabants Vennenpad etappe 4: Sonse Brug – Geldrop (18,4 km)

Met de skyline van Eindhoven op de achtergrond wandel je door Van Gogh’s schilderijen. Tijdens zijn bijna tweejarig verblijf in Nuenen was hij hier veel in de natuur te vinden om da natuur op het doek vast te leggen. Wandel langs de meanderende Dommel en de Watermolen van Opwetten, die van Gogh ook op het doek vereeuwigde. De watermolen is zeker een bezoekje waard, al is het maar om de inwendige mens te verzorgen met een goede lunch of een kop koffie. 

Brabants Vennenpad etappe 10: Bladel – Lage Mierde (19,5 km)

Deze etappe voert je door het land van smokkelaars en bokkenrijders. De bosrijke grensstreek is honderden jaren het decor geweest van smokkel over en weer. Van boter en melkproducten, tabak, suiker en alcohol tot gordijnen en nylons. Datzelfde bosrijke gebied was ook het domein van de bokkenrijders. De verhalen gingen de ronde dat misdadigers, rijdend op bokken door de nacht, een spoor van plunderingen achter liet. ‘Het werk van de duivel’, want zo snel verplaatsen tussen verschillende aanslagplekken was onmenselijk.

Geniet bovenal van het mooie landschap, zoals de Neterselse en Mispeleinde Heide en de vennen de Flaes en het Goor. Beklim daar ook even D’n Flaestoren voor een prachtig uitzicht. Bijtanken kun je bij Herberg ‘In den Bockenreyder’.

Brabants Vennenpad Een Streekpad Vol Hoogtepunten; Flaestoren
Route langs uitkijkpunt D'n Flaestoren. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Meer informatie over de route

  • Alle etappes van het Brabants Vennenpad zijn gebundeld in een wandelgids van Nivon, die via deze link te bestellen is. 
  • De digitale route in de vorm van .gpx staat op de website van Nivon. 
  • Vanaf diverse stations zijn aanlooproutes opgenomen naar het startpunt of vanaf het eindpunt van een etappe. 
  • Er zijn nog vier extra rondjes, die aan het Brabants Vennenpad gekoppeld kunnen worden. Meer informatie vind je hier. 
  • Je kunt een vrijwillige bijdrage doneren, waarmee het onderhoud van de routes, de bewegwijzering en een up-to-date .gpx gegarandeerd kunnen worden. 

Nivon 100 jaar

Nivon beheert meerdere LAW’s en streekpaden en meer dan 300 vrijwilligers verbonden aan Nivon zorgen ervoor dat deze wandelpaden goed onderhouden worden. In 2024 bestaat Nivon 100 jaar. Daarom zetten wij in dit jubileumjaar diverse wandelroutes van Nivon in het zonnetje. Op deze pagina vind je alle activiteiten in het jubileumjaar, zoals de Landelijke Open Dag op 7 april. Ben jij erbij?

Bekijk meer wandelpaden van Nivon