Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Bijzondere overnachtingsplaatsen in Nederland tijdens je wandelvakantie

Slapen kun je bijna overal als je op wandelvakantie bent. Maar slapen op een unieke locatie geeft iets extra’s aan je vakantie. Ga op ontdekkingstocht vanuit deze bijzondere overnachtingsplaatsen in Nederland.

Tipi tent met verlichting

Havenkraan (Den Bosch)

De Bossche Kraan is een bijzondere hotelkamer aan de rand van de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Bepaal zelf je uitzicht door in de stuurhut de hendels te bedienen.

De draaibare hijskraan biedt een weids uitzicht over het riviertje de Dieze of de gezellige Tramkade. Deze hotspot staat bol van de bedrijvigheid met duurzaamheid en behoud van het industriële karakter staat hoog in het vaandel. Met cultuur, horeca en de binnenstad van ’s-Hertogenbosch op loopafstand is een overnachting in deze luxueuze hijskraan een verademing.

De Bossche Kraan
De Bossche Kraan
B&B Woonboot de Robbedoes
B&B Woonboot de Robbedoes, foto: Andrea van Lieshout

Woonboot Robbedoes (Amersfoort)

Net buiten het centrum van Amersfoort ligt woonschip Robbedoes aangemeerd. Dit voormalige vrachtschip is door de eigenaren Wim en Anneke omgetoverd tot een waar varend paradijs, waar zij zelf op wonen én hun gasten ontvangen.

De B&B in de schipperswoning in het achterschip is nog in originele staat, met houten glanslakpanelen en karakteristieke jaren zestig-stijl. Inclusief platenspeler en plaatjes. Laat je na een dag wandelen in de watten leggen, geniet van het zonnetje op het dek en sukkel in slaap op de deinende golven van de Eem. Wil je meerdere dagen genieten van de gastvrijheid en de benen rust geven tijdens een vaartocht? Informeer naar de mogelijkheden (boekingen vanaf twee nachten) voor een arrangement op maat.

Wandelingen in en rondom Amersfoort:

Slapen in een wijnvat (Stavoren)

Stavoren is een hanzestad aan de voormalige Zuiderzee en heeft een rijke handelsgeschiedenis. Waar de zee gaf, nam de zee ook terug. Zo keerde het tij zich in de geschiedenis meerdere keren tegen het stadje en verviel het tot armoe door verzanding van de zeehaven, overstromingen of handelsoorlogen. Maar altijd wisten de zeevaarders het hoofd weer boven water te krijgen met hun zeevaart en visserij.

Slapen in een wijnvat
Slapen in een wijnvat, foto: www.hotel-vrouwevanstavoren.nl

Wie na een wandeling door het stadje of langs de dijken en door de polders wil overnachten kijkt beter niet te diep in het glaasje. Overnachten doe je namelijk in een groot wijnvat in hotel De Vrouwe van Stavoren. Dit hotel is gelegen aan de pittoreske haven van Stavoren. De naam verwijst naar het beeldje dat in de haven staat en het verhaal van een koopmansweduwe die door haar overmoed tot de bedelstaf verviel en Stavoren in haar val mee de armoede introk.

Wandelingen in en rondom Stavoren:

Fort Vuren
Fort Vuren, foto: Wikimedia - HenkvD

Overnachten in een stoer fort (Vuren)

Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslijn liep van Muiden naar de Biesbosch en diende ter bescherming van Holland, Amsterdam en Utrecht. Gebieden konden onder water worden gezet om de vijand tegen te houden en de meer dan 60 fortificaties zijn bijna allemaal nog intact.

Een aantal forten heeft een nieuwe functie gekregen, zoals fort Vuren, dat dateert uit 1845. Wie op deze unieke locatie wil overnachten kan kiezen uit een eenvoudige kamer of de luxe commandantsloge, een bunker of kamperen met prachtig uitzicht op de Waal.

Wandelingen rondom fort Vuren:

Van tipi tot orangerie (Ven-Zelderheide)

Hoe heerlijk is het om na een dag wandelen je rugzak af te gooien en heerlijk te ontspannen in je eigen privé jacuzzi? Op Parc Buitengewoon in het Noord Limburgse Ven-Zelderheide ben je een buitengewone gast en word je buitengewoon verwend.

De verschillende compleet ingerichte accommodaties bieden ieder hun eigen charme. Van luxe tipi tot panorama-dome, of wat dacht je van een verblijf in de orangerie? Alle met eigen sanitaire voorzieningen. Dit nieuwe park is een perfecte uitvalsbasis voor je wandeltripjes in Noord-Limburg, centraal gelegen nabij drie Nationale parken. Klik hier voor meer informatie en boekingen.

Wandelingen in en rondom Ven-Zelderheide:

Tipi op Parc Buitengewoon
Parc Buitengewoon, foto: Andrea van Lieshout

Hoog en droog (Amsterdam)

Was je als kind druk in de weer met het bouwen van hutten? Dan is een overnachting in een boomhut iets voor jou! Bij een boomhut denk je al snel aan een bosrijke omgeving met uitzicht over uitgestrekte velden en over de boomtoppen. Maar wat dacht je van een uitzicht vanuit je boomhut over het IJ en de skyline van Amsterdam? In hartje Amsterdam tref je het Mandela Tree House waar je je onderdompelt in de Ubuntu filosofie en waar verbinding centraal staat. Een oase van rust en respect om bij te komen van alle indrukken van de levendige stad.

Voormalige gevangenis en nu een hotel
Hotel Oostereiland in de voormalig gevangenis, foto: Wikimedia - BendeVos

In de bajes (Hoorn)

Een plek waar je liever niet vastzit, maar als je er vrijwillig kunt overnachten wel een bijzondere ervaring met zich meebrengt: een nachtje in de bajes! Op het Oostereiland in Hoorn kan dat.

Hotel Oostereiland, oftewel het bajeshotel, is een voormalige gevangenis, waar de cellen zijn omgebouwd tot hotelkamers. De kamers zijn sober ingericht en voorzien van eigen sanitaire voorzieningen. Een aantal kamers heeft uitzicht op het IJsselmeer met de voorbijvarende schepen. Een plek om tot rust te komen en misschien wel even de eigen zonden te overdenken.

Wandelingen in en rondom Hoorn:

Slaap in een stadspoort (Middelburg)

Dompel je onder in luxe met een verblijf in één van de twee appartementen in de enige overgebleven stadspoort van Middelburg. De Koepoort bevindt zich aan de rand van het historische stadscentrum naast de Schouwburg en kijkt uit over het Molenwaterpark en het Bolwerk.

Middelburg is een heerlijke stad om te ontdekken, maar maak ook zeker gebruik van de mogelijkheid om de omgeving te verkennen, zoals het strand en de duinen of de gastvrije dorpjes in de omgeving.

De Koepoort in Middelburg
De Koepoort in Middelburg, foto: Wikimedia - Johan Bakker