Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

3 ecoducten langs Voetstappenpad Hilversum

Het Voetstappenpad rondom Hilversum loopt via het ruim tachtig jaar oude pad langs nieuwe wegen en bruggen voor dieren. Wij wandelen langs drie ecoducten langs het Voetstappenpad.

Vogeleiland in Nederland
Ecoduct over de snelweg
Ecoduct over de snelweg

Wat is een ecoduct?

Soms gaan oud en nieuw hand in hand. Neem nou het Voetstappenpad rondom Hilversum. Het tracé van het ruim tachtig jaar oude pad is nog vrijwel intact. En dat terwijl de route tweemaal de jongere A27 kruist. Voor de mens zijn er bruggen en viaducten gebouwd. Voor in het wild levende dieren zijn er natuurbruggen en tunnels aangelegd, ook wel ecoducten genoemd. Zo kunnen die zich veilig van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen.

Dit zijn de drie ecoducten rondom Hilversum:

Groene Schakel

Deze ‘schakel’ bestaat uit een grote faunatunnel onder de A27, ten oosten van Hilversum en een in aanbouw zijnde natuurbrug (ecoduct) over het spoor tussen Hilversum en Baarn. Vanaf het Voetstappenpad kun je er een glimp van opvangen, door iets voorbij de spoorwegovergang even naar het westen te kijken. Meer weten? Bekijk dan dit filmpje van Rijkswaterstaat.

Hoorneboeg
Hoorneboeg

Natuurverbinding Hoorneboeg

Natuurverbinding Hoorneboeg bestaat uit maar liefst drie ecoducten. Ze overbruggen respectievelijk de A27, de spoorlijn en de Utrechtseweg. Alle dieren die aan weerszijden van het ecoduct leven, maken er gebruik van, zo constateert het Goois Natuurreservaat. Dassen, reeën, vossen, konijnen, hazen en marterachtigen, zoals wezel, hermelijn en bunzing, hoppen heen-en-weer van het Wasmeer naar de Hoorneboegse heide.

Natuurbrug Zanderij Crailoo

Ten noorden van Hilversum ligt het grootste ecoduct ter wereld: achthonderd meter lang en vijftig meter breed. Natuurbrug Zanderij Crailoo, die de Bussummerheide verbindt met het Spanderswoud, steekt een provinciale weg, een spoorlijn, een bedrijventerrein en een sportpark over. Het tracé van het Voetstappenpad ligt iets zuidelijker van deze natuurbrug. Een gemiste kans? Het is maar hoe je het bekijkt. Het pad was er namelijk al eerder dan de natuurbrug. En het Goois Natuurreservaat wil de historische route zo veel mogelijk in stand houden. Wellicht wordt de brug in de toekomst wel als variant opgenomen in de route.