Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandel langs 11 fonteinen in Friesland

In elk van de elf beroemde Friese steden zijn door internationale topkunstenaars bijzondere fonteinen ontworpen. Elke fontein heeft een eigen verhaal én een bijbehorende stadswandeling. Wandel.nl vertelt je meer over de wandelroutes.

Fontein 'De Walvis' in Harlingen
Fontein 'De Walvis' in Harlingen (afbeelding Jacob van Essen)
Fontein 'De Oortwolk' in Franeker
Fontein 'De Oortwolk' in Franeker (afbeelding: Jacob van Essen)

Kunstproject 11fountains wordt ook wel het nieuwe culturele erfgoed van Friesland genoemd. Elke fontein is door een internationale topkunstenaar ontworpen. Ontdek de mooie kunstwerken, struin door de oude steden en luister naar het klaterende water. Elke bijbehorende stadswandeling is een korte route die je gemakkelijk kunt combineren met andere wandelroutes of activiteiten. Wij lichten er vijf voor je uit.  

Wandelroute Franeker

Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad. Je ontdekt het allemaal tijdens deze wandelroute van 2,5 kilometer.

Meer informatie
Fontein de vleermuis
Fontein 'De Vleermuis' in Bolsward (afbeelding: Erik en Petra Hesmerg)

Wandelroute Bolsward

Bolsward is ontstaan op drie terpen, waarvan er een zelfs van voor de jaartelling is. Je vindt er een verzameling van eeuwenoude gevels in verschillende stijlen en een stadhuis dat een kunstwerk op zich is. Het is een mooie historische stad, met gezellige vaarten en bijzondere kerken. De wandeling van 2,7 kilometer neemt je mee langs de hoogtepunten van Bolsward. Zoals fontein De Vleermuis, geïnspireerd door het gelijknamige dier.

Meer informatie

Wandelroute Leeuwarden

Leeuwarden heeft een historisch centrum vol mooie steegjes en straatjes, fijne winkels, uitstekende restaurants en prachtige graffiti-werken op verrassende plekken. In 4 kilometer brengt deze route je langs een aantal verborgen parels van deze bijzondere stad. Zoals fontein ‘love’ waar je kunt ronddwalen door ‘de dromen’ van de twee witte sculpturen.

Meer informatie
Fontein Love
Fontein 'Love' in Leeuwarden (afbeelding Jacob van Essen)
Fontein De Walvis
Fontein 'De Walvis' in Harlingen (afbeelding Jacob van Essen)

Wandelroute Harlingen

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water. Maar nét zo aantrekkelijk voor liefhebbers van het roemrijke, nautische verleden. Je ziet dat verleden terug in de stad, dankzij de prachtige pakhuizen en menukaarten van de vele cafés en restaurants. De route van 5,5 kilometer neemt je mee langs de nautische hoogtepunten van deze stoere parel.

Meer informatie

Wandelroute Sneek

Sneek staat bekend om de Sneeker Waterpoort, de sneekweek en Grutte pier. De Waterpoort is het symbool van de stad en van het Sneeker skûtsje, een Fries zeilschip waar ieder jaar wedstrijden mee gezeild worden tegen andere historische skûtsjes. Middenin het water, centraal voor de Waterpoort vind je de fontein. Een gouden bol, daarbovenop een man met een hoorn des Overvloeds. Het verhaal achter de man ontdek je tijdens dit ommetje van 3 kilometer.

Meer informatie
De Fontein van Fortuna in Sneek
'De Fontein van Fortuna' in Sneek (afbeelding Jacob van Essen)