Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandelen op de Duitse waddeneilanden

Iedereen kent de Nederlandse Waddeneilanden wel, maar minder bekend zijn de eilanden die voor de Duitse en Deense kust liggen en tot dezelfde eilandenstrook behoort. Wandel.nl neemt je mee naar de Duitse Waddeneilanden, die stuk voor stuk een heel eigen sfeer uitstralen.

Wandelen Op De Duits Waddeneilanden; Strand waddeneiland
(Foto: ©Doris Oberfrank-List, Shutterstock)

Duitse Wadden: dynamisch gebied

De Waddeneilanden strekken zich uit van ‘ons eigen’ Texel tot aan Denemarken en zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd, zo’n 18.000 jaar geleden. De zeespiegel stond toen 100 meter lager dan het huidige niveau. Door het smelten van het ijs stroomde wat nu de Noordzee is, vol water. De kustlijn, zoals we die nu kennen, kreeg 7.000 jaar geleden vorm. Door de getijdenwerking werd sediment afgezet en ontstonden uiteindelijk de Waddeneilanden. Het gebied is altijd dynamisch geweest. Het wadden- en kweldergebied is constant in beweging, waardoor eilanden continue onderhevig zijn aan opbouw en afbraak door de zee. 

De Duitse Wadden kunnen onderverdeeld worden in de Oost-Friese Wadden, die zich van West naar Oost uitstrekken en aansluiten op onze Nederlandse Waddeneilanden en de Noord-Friese Wadden, die zich vanaf Denemarken van noord naar zuid uitstrekken. Niet alle Duitse Wadden zijn bewoond, een aantal verdwijnt met hoge vloed zelfs geheel onder water. De eilanden en het kwelderlandschap vormen een belangrijke plek voor vogels om te foerageren en te broeden. Vogelliefhebbers kunnen dan ook hun hart ophalen op de Wadden. 

Wandelen Op De Duitse Waddeneilanden; Eiland Borkum
Eiland Borkum. (Foto: © Aerovista luchtfotografie, Shutterstock)
Wandelen op Duitse Waddeneilanden; Borkum
Waddeneiland Borkum. (Foto: © Shutterstock)

Duitse Waddeneilanden #1: Borkum

Het eiland Borkum ligt het dichtst bij de Nederlandse grenslijn en is het enige Duitse Waddeneiland dat met een directe veerdienst vanuit de Eemshaven vanuit Nederland bereikbaar is. 
Van oudsher is het eiland een kuureiland, vanwege de gezonde en heilzame zeelucht. 

Het Streekpad Waddenwandelen doet in twee etappes Borkum aan. Je kunt de twee etappes aan elkaar knopen voor een rondwandeling over het eiland. De eerste etappe voert je via de noordzijde van het eiland vanuit het plaatsje Borkum met haar twee vuurtorens naar de Seehundenbank, de perfecte plek voor het spotten van zeehonden. De tweede etappe laat een totaal andere kant van het eiland zien. Vanaf de oostkant van het eiland wandel je via het zuiden van het eiland terug naar Borkum. De Tüskendörsee is een overblijfsel van de kreek die vroeger het Ostland en het Westland van elkaar scheidde. De eilanden zijn in de 19e eeuw aan elkaar gegroeid en het meer is wat nog rest van de kreek die destijds de twee eilandjes van elkaar scheidde.

Wandeltips: 

Streekpad Waddenwandelen, Borkum 1 (14,9 km) 
Streekpad Waddenwandelen Borkum 2 (10,8 km) 

Duitse Waddeneilanden #2: Juist

Het eiland Juist is een langgerekt Waddeneiland van 17 kilometer lengte en bij vloed slechts 500 meter breed. De lengte van dit eiland maakt het eindeloze zandstrand bijzonder. Bij eb kan deze wel een lengte van 20 kilometer bereiken. Het binnenmeer Hammersee is een overblijfsel van een kreek die het eiland ooit in tweeën heeft gesplitst. Door de aanleg van een zanddijk is er nu een brak meer ontstaan, dat een belangrijke plek is geworden voor vogels. Ook kun je op dit eiland damwild tegenkomen. 

 Het eiland is autovrij, waardoor je heerlijk van de rust en de natuur kunt genieten. Verdwalen op het eiland is nagenoeg onmogelijk, maar tijdens het broedseizoen zijn niet alle delen van het eiland toegankelijk. 
 

Wandeltip: 

Wandeling over Juist (16 km) 

Wandelen Op De Duitse Waddeneilanden Juist
Waddeneiland Juist. (Foto: © Shutterstock)

Duitse Waddeneilanden #3: Sylt

Een populaire bestemming voor VIP’s is Sylt, een trendy en mondain Waddeneiland, dat verrast met mooie natuur. Want tegenover de vele restaurantjes, bars, discotheken en het drukke nachtleven in de dorpjes strekken de natuurgebieden zich in alle rust uit. De natuur van het eiland is overweldigend. Van de 25 meter hoge Rote Kliff nabij Kampen, tot de wandelende kwartsduinen in het noorden en de luie zeehond Dicke Willi en zijn maatjes in het zuidelijke Hörnum. De plaatselijke visboer verkoopt rauwe haringen om aan de zeehonden te doneren. Vergeet ook niet het hunebed nabij Keitum te bezoeken. 

Wandelen op Duitse Waddeneilanden; Duinen Sylt
Duinen in Sylt. (Foto: © Shutterstock)

Het grootste en meest noordelijke Waddeneiland van Duitsland is met een spoordam verbonden aan het vaste land en daardoor makkelijk te bereiken: als passagier, met of zonder auto, kom je op Sylt aan. Met 21.000 inwoners is dit ook het drukst bewoonde Waddeneiland van Duitsland.

Wandeltips: 

Op het eiland zijn vijf goed gemarkeerde wandelroutes te vinden en via Komoot zijn wandelingen van diverse afstanden te downloaden. 

Duitse Waddeneilanden #4: Amrum

Amrum staat bekend om zijn rijke verleden. Je vindt er vele graven, overblijfselen uit de steen-, brons- en ijzertijd en sporen van de Vikingen. In de voorbije eeuwen leefde de bevolking van de walvisvangst en jutterij en moest men vaak tegen het wassende water van de Noordzee vechten. 
Het eiland is maar 10 kilometer lang en 2,5 kilometer breed en daarom makkelijk te voet te verkennen.  

Wandelen Op De Duitse Waddeneilanden; Begraafplaats Amrum
Begraafplaats Amrum (Foto: © Julia Rauhe, Shutterstock)

Wandeltips: 

Op Komoot zijn verschillende wandelroutes te vinden, maar je kunt ook zelf de bezienswaardigheden aan elkaar knopen. Mis dan in ieder geval niet de ‘vertellende stenen’ op de begraafplaats bij de St. Clemenskerk in Nebel, het klif aan de westkust van ruim 30 meter hoogte, de vele grafheuvels, de hoogste vuurtoren aan de Noordzeekust en de prachtige natuur aan de oost- en zuidkust van het eiland. 

Wandelen Op De Duitse Waddeneilanden; Wangerooge
Trein in Wangerooge. (Foto: © Shutterstock)

Duitse Waddeneilanden #5: Wangerooge

Op Wangerooge lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Niet alleen is het eiland autovrij, maar er rijdt een 100 jaar oude eilandtrein. Niet alleen leuk om het eiland dus wandelend te verkennen, want het treintje laat je een deel van het eilandje zien, waar je wandelend niet kunt komen. Het eiland is geliefd bij golfers, windsurfers en wandelaars en als je de brede zandstranden ziet, weet je direct waarom. Heerlijk om hier lekker uit te waaien. 

Wandeltips: 

Kies je route uit één van de vele opties op Komoot of knoop routes aan elkaar.