Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De Harz - adembenemend landschap in het hart van Duitsland

Met meer dan 9000 kilometer aan wandelwegen ligt er in het legendarische Harzgebergte een wandelparadijs voor natuur- en cultuurliefhebbers.

Wandelen in Hahnenklee
Wandelen in Hahnenklee, © HTV, M. Gloger

Wandel.nl in samenwerking met Harzer Tourismusverband

Meerdaagse wandelervaring

De Harzer-Hexen-Stieg, één van de 'Top Trails of Germany', biedt je een meerdaagse wandelervaring. De route loopt over ongeveer 100 kilometer door alle facetten van het natuurlijke landschap van de Harz. Dichte, donkere sparrenbossen, drassig moerasland, mistige kliffen en bergtoppen ontmoeten hier licht overstroomde hoogvlakten, kleurrijke bergweiden, zacht kabbelende beekjes en kleurrijke loofbossen. Of het nu op de Teufelsstieg, over de 'Knochenbrecher' of door het Ilsetal op de Heinrich-Heine-Weg is: de klim naar de Brocken, met 1141 m de hoogste bergtop in Noord-Duitsland, is een vast onderdeel van veel Harzvakanties.

Unesco Werelderfgoed

Een compleet beeld van de Harz krijg je pas na een ontdekkingsreis door de cultuur en geschiedenis van de Harz. De burchten en kastelen vertellen over de pracht en praal van vervlogen tijden. Riddertoernooien en kasteelfestivals nemen de bezoekers mee terug naar de middeleeuwen. In de Harz liggen maar liefst drie Unesco-werelderfgoedplaatsen.

Marktplaats Goslar
Marktplaats Goslar, © HTV, M. Gloger

Ontdek te voet een wereldwijd unieke mijnbouwregio

De voormalige ertsmijn Rammelsberg, de historische binnenstad Goslar en het watermanagementsysteem 'Oberharzer Wasserwirtschaft' vormen samen Unesco Werelderfgoed. Dit gebied is 200 vierkante kilometer groot en is één van de oudste mijnstreken van Europa. Het kilometerslange watermanagementsysteem is 's werelds grootste pre-industriële energienetwerksysteem en bepaalt nog steeds het natuurlijke landschap van het Harzgebergte. In de loop der eeuwen zijn er ongeveer 150 vijvers en meer dan 500 kilometer aan greppels aangelegd, waarvan nog veel bewaard is gebleven. Talrijke paden langs de greppels en de historische mijnbouwvijvers maken een wandeling hier tot een unieke belevenis.

Fascinerende middeleeuwen ontmoeten expressieve kunst in Quedlinburg

De ruim 1000 jaar oude stad Quedlinburg aan de noordoostelijke rand van de Harz neemt je mee terug in de tijd met meer dan 2000 vakwerkhuizen, romaanse gebouwen en villa's. De geschiedenis en cultuur zijn levendiger dan ooit. De rijke geschiedenis inspireert tot op de dag van vandaag vele ambachtslieden. De jaarlijkse Quedlinburgse muziekzomer trekt muziekliefhebbers en artiesten, jong en oud, van heinde en ver naar de Unesco-werelderfgoedstad.

Wandelen in de Ilsetal
Wandelen in de Ilsetal, © HTV, M. Gloger

Langs het leven van Luther in Eisleben

In het oosten van de Harz ligt de stad Eisleben. Dit is de geboorte- en sterfplaats van de beroemde kerkhervormer Maarten Luther. Diverse plaatsen in de stad herinneren aan zijn leven. Zijn geboortehuis, waarin Luther in het jaar 1483 ter wereld kwam, vertelt het verhaal van zijn jeugd. In het huis waarin hij in 1546 stierf, is een museum. De 'Lutherweg Eisleben' verbindt de verschillende gedenkplaatsen en kerken van de stad met elkaar.

Meer informatie?

De Harz biedt in ieder seizoen talrijke belevenissen. Wil je meer informatie over de wandelmogelijkheden in de Harz? Klik dan op onderstaande button.

Meer informatie over de Harz