Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Nu in Magazine Wandel.nl: Vincent Bijlo over de geuren en klanken van wandelen

Wie denkt dat wandelen door de natuur een visuele ervaring is, moet eens op pad gaan met cabaretier, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo (58). In de decembereditie van Magazine Wandel.nl vertelt hij alles over de geuren en geluiden van de natuur.

Nu in Magazine Wandel.nl Vincent Bijlo over de geuren en klanken van het wandelen
Vincent Bijlo in Magazine Wandel.nl. (Foto : © René Nijhuis, Orange Pictures)

Met zijn jubileumvoorstelling ‘Laat dat nou maar aan mij over’ (in de theaters t/m juni 2024) wil de cabaretier aantonen dat er meer is tussen licht en donker. Door goed te ruiken, luisteren en voelen valt volgens hem namelijk nog zoveel meer te ervaren dan je kunt zien. Zeker als je je zintuigen volledig openzet. Zo ook tijdens het wandelen.

De natuur pakt ons in en versiert ons met geuren

Herfstgeuren

De geuren van verschillende weertypes en seizoenen brengen Vincent dagelijks in vervoering. In een interview in Magazine Wandel.nl nr. 4-2023 vertelt hij bijvoorbeeld hoe een zweem van zon voelt en ruikt op een herfstdag. Over herfstwandelen is hij sowieso lyrisch. “Die mooie herfstgeuren van het vallende blad dat de vruchtbare compost is voor het volgende jaar. Dat is ook zo’n mooie troost van de herfst. Iedereen vindt het een heel treurig seizoen vol melancholie, maar het is ook heel mooi. Het is de voorbereiding op de nieuwe lente. Je werkt aan de vruchtbaarheid voor volgend jaar. De eikels die vallen. Paddenstoelen ruiken ook heel erg. Dat vocht dat overal in zit. Heerlijk!”

Regen op je huid

Vincent wandelt bewust, bijna mindful, al gebruikt hij dat woord niet één keer tijdens het interview. Hoewel hij niet ziet, komen alle ervaringen aan bod als hij over wandelen praat. “Je moet jezelf en vooral al je zintuigen openzetten, ook je huid. Als het regent of miezert moet je die druppeltjes op je voorhoofd voelen.”

De geluiden en geuren langs de Kromme Rijn

In het gesprek komen meerdere favoriete wandelgebieden ter sprake. Een daarvan is het Jaagpad langs de Utrechtse Kromme Rijn. Vincent komt hier misschien wel dagelijks. Welke geluiden en – soms niet al te beste – indringende geuren je hier allemaal tegenkomt, dat lees je in het gloednieuwe magazine. Of probeer het zelf uit, want we hebben de wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht voor je klaarstaan. Dit is een wandelroute van 29 kilometer tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede waarop je de loop van de rivier volgt.

Bekijk het Kromme Rijnpad Utrecht
Nu in Magazine Wandel.nl Vincent Bijlo over de geuren en klanken van het wandelen
Vincent Bijlo en zijn vrouw Mariska Reijmerink. (Foto : © René Nijhuis, Orange Pictures)
Magazine Wandel.nl 4 2023

Lees verder in Magazine Wandel.nl

In Magazine Wandel.nl lees je een uitgebreid en persoonlijk interview met Vincent Bijlo. Magazine Wandel.nl editie 4 van 2023 is verkrijgbaar vanaf vrijdag 1 december. Andere onderwerpen die in dit nummer aan bod komen zijn o.a. wandelcoaching, de Wadden, een interview met de bedenker van de Trage Tochten, winterfotografie en een knusse stadswandeling in Leuven.

Bestel het magazine hier