Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Wandelaar Winter

Coronamaatregelen en sport

Georganiseerd sporten op buitenlocaties mag tijdens de huidige lockdown tussen 05:00 en 17:00. Volwassenen mogen dat met maximaal twee personen op in principe 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen ook in teamverband sporten. De binnensportlocaties zijn daarentegen volledig dicht. Dat betekent dat ruim 6 miljoen sporters op zoek moeten naar laagdrempelige alternatieven om in beweging te blijven. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Hoe je dit op een verantwoorde manier doet, leggen de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), de Atletiekunie en de wielersportbond NTFU uit.

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier om sportief in beweging te blijven in de openbare ruimte. Wandelen kan zowel individueel als in tweetallen en brengt je op nieuwe plekken. Dagelijks een halfuur wandelen maakt al een verschil voor onze gezondheid. Als je gaat wandelen, zoek dan naar rustige gebieden en bouw de afstand langzaam uit om blessures te voorkomen. Neem tijdens een langere wandeling voldoende eten en drinken mee en zorg voor voldoende herstel naderhand.

Meer informatie over verantwoord wandelen in tijden van corona

Andere sporten

Hieronder vind je informatie over het verantwoord beoefenen van andere sporten. 

Hardlopen

Hardlopen is bij uitstek een laagdrempelige buitensport die je tijdens de huidige lockdown kan beoefenen. Hardlopen is echter wel een sport die je goed moet opbouwen. Anders loop je snel het risico op blessures. Zeker als je overstapt vanuit een andere sport is het belangrijk te beseffen dat je lichaam niet is gewend aan de belasting van het hardlopen. Wissel hardlopen in het begin dus af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten en behoud je plezier in het hardlopen. Op de website www.hardlopen.nl van de Atletiekunie vind je veel informatie over verantwoord hardlopen.

Fietsen (o.a. toerfietsen, wielrennen, mountainbiken)

Naast hardlopen is ook fietsen een buitensport die je ongeacht locatie of tijdstip kunt beoefenen. Naast het kiezen van de juiste fiets (racefiets, mountainbike of gravelbike), kleding en helm, geldt ook voor fietsen dat de opbouw belangrijk is. Begin met het maken van korte ritten: <30 kilometer. Dit geeft jouw lijf de tijd om aan de sportieve fietshouding te wennen. Met de huidige temperaturen verbrand je overigens veel calorieën. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee. Vergeet ook niet reservemateriaal – binnenband, bandenlichters, pompje, minitool – mee te nemen. En last but not least: houd rekening met andere weg- en bosgebruikers én houd je in een natuurgebied aan de toegangsregels. Op Fietssport.nl vind je meer informatie over fietsen in coronatijd.

Meer over het coronavirus en sport

Voor informatie over welke maatregelen momenteel voor de sport gelden in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vind je in het dossier ‘Coronavirus en sport’. NOC*NSF zet o.a. de actuele maatregelen voor de sport op een rij in het protocol Verantwoord Sporten, houdt een FAQ bij, heeft een helpdesk ingericht, biedt een tool aan die de mogelijkheden van financiële compensatie voor sportverenigingen in kaart brengt en biedt tot slot diverse praktische downloads voor sportverenigingen.