Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?

Als je ergens wandelt waar geen stoep is, moet je als wandelaar op het fietspad of op de weg lopen. Maar aan welke kant kun je dit het beste doen? Tegen het verkeer in of juist met het verkeer mee? Wandel.nl vroeg deskundigen om advies én we vroegen het aan jullie, de ervaringsdeskundigen.

Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?; links lopen op de dijk.
Links lopen op de dijk in de Betuwe. (Foto: © Shutterstock)

Links of rechts wandelen: de kwestie leidt vaak tot verhitte discussies onder buitenliefhebbers. Uit een recente poll van Wandel.nl en Wandelnet blijkt dat ruim driekwart van de wandelaars het liefst links van de weg loopt. Een groep van ca. 21 procent bekijkt het per situatie. De wandelaars die voor rechts kiezen zijn beduidend in de minderheid (minder dan 6 procent). Klopt dat met de regels en aanbevelingen?

Basisregels voor wandelaars

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, begint met de basis: “Er geldt een aantal basisregels in het verkeer. Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een trottoir of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan (welke kant staat niet vermeld). Dit is vastgelegd in artikel 4 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, de RVV.”

Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?
Op een dijk: loop je rechts of links? (Foto: © Shutterstock)

Eigen inzicht

Tot 1993 was je als voetganger verplicht om links van de weg te lopen, maar die bepaling is komen te vervallen. “Het is dan aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie”, vervolgt Rob. “Dat kan links van de weg zijn, maar afhankelijk van de wegindeling en de situatie dus ook aan de rechterkant van de weg.”

Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?
(Foto: © Blanca Rovira, Pixabay)

Kies voor veilig

Omdat iedere verkeerssituatie anders is, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag aan welke kant van de weg je het beste kunt lopen in welke situatie. Je beslist zelf wat jou het veiligst lijkt. Rob: “Wij adviseren om in de meeste gevallen links van de weg te lopen. Zo zie je tegemoet komend verkeer aan komen en kun je makkelijker anticiperen op wat er gebeurt. Een tegemoetkomende fietser die vergeet om 1,5 meter afstand te behouden? Je kunt makkelijker contact met elkaar maken en waarschuwen, of je stapt even de berm in. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken om te kiezen voor de rechterkant van de weg. Denk hierbij aan een onoverzichtelijke binnenbocht, of een dichtgegroeide berm waar je geen ruimte hebt om uit te wijken. Als je wilt oversteken doe dat dan op een veilig moment en op een overzichtelijk punt.”

Conclusie

In de praktijk betekent het dus dat de ene wandelaar ervoor kan kiezen om links van de weg te lopen, waar een ander er voor kiest om in eenzelfde situatie rechts te lopen, omdat vanuit de eigen optiek bepaald wordt wat de veiligste optie is.

Uitslag poll: dit vinden wandelaars

Zowel op Wandel.nl als op Wandelnet.nl kon je in februari 2024 meedoen aan een poll. We hebben gezamenlijk meer dan 3000 stemmen verzameld en dit is de uitslag:

Ik wandel links
74%

Ik wandel rechts
6%

Ik wandel in de berm
nihil

Ik bekijk het per situatie
21%

Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?
Rechts wandelen: volgens de poll niet zo populair. (Foto: © Shutterstock)

Zo zit het bij wandeltochten

En hoe zit het bij wandeltochten, waarbij je met groepen wandelaars te maken hebt? Uit een onderzoek door Koninklijke Wandelbond Nederland blijkt dat tochtorganisaties heel bewust bezig zijn met de veiligheid van hun deelnemers. Veel organisaties laten de wandelaars grotendeels links van de weg lopen. Links heeft vooral de voorkeur als deelnemers individueel of in kleine groepjes lopen. Links lopen wordt door meerdere organisaties specifiek voor buiten de bebouwde kom geadviseerd. Voor wandelaars in grotere groepen hanteren tochtorganisaties vaker de rechterkant van de weg. Fietsen en auto’s kunnen dan langs een groep rijden zonder tussen de wandelaars terecht te komen. Bij wandeltochten staat de veiligheid van de deelnemers voorop. Dit ontslaat deelnemers niet van de plicht om ook zelf alert te blijven, vindt de wandelbond. Ook tijdens een wandeltocht moeten zij verkeerssituaties zelf op veiligheid inschatten, aldus KWbN.

Hier wil ik meer over weten

Links of rechts lopen, een paar tips:

  • Is het donker? Wandel dan aan de kant van de straatverlichting. Je bent dan beter zichtbaar voor andere weggebruikers.
  • Als je echt veilig wilt wandelen, draag dan niet alleen in het donker maar ook overdag een reflecterend en fluorescerend vestje. ’s Avonds kun je lampjes dragen.
  • Maak gebruik van de Buitencode, een initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWbN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.
  • Houd rekening met elkaar en blijf vriendelijk. Dan blijft buiten recreëren voor iedereen leuk.
  • Bij wandelevenementen kiest een organisatie vaak bewust voor links of rechts lopen. Dit wordt dan vermeld in de routebeschrijving en/of onderweg via de bepijling of borden.
Links of rechts: aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?
(Foto: © Shutterstock)