Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Aan welke kant van de weg kun je het beste lopen?

Als je ergens wandelt waar geen stoep is, moet je als wandelaar op het fietspad of op de weg lopen. Maar aan welke kant kun je dit het beste doen? Tegen het verkeer in of juist met het verkeer mee? Wandel.nl vroeg deskundigen om advies.

Tijdens het wandelen kun je soms op plekken komen waar geen voetpad aanwezig is. Het is dan noodzakelijk om op het fietspad of op de weg te lopen. Maar aan welke kant kun je dan het beste lopen?

Afbeelding 1 | Aan Welke Kant Van De Weg Kun Je Het Beste Lopen?

De regels

Dit legden we voor aan Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. “Er geldt een aantal basisregels in het verkeer. Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een trottoir of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan. Dit is vastgelegd in artikel 4 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, de RVV.”

Afbeelding 2 | Aan Welke Kant Van De Weg Kun Je Het Beste Lopen?

Eigen inzicht

Tot 1993 was je als voetganger verplicht om links van de weg te lopen, maar die bepaling is komen te vervallen. “Het is dan aan de voetganger om naar eigen inzicht te kiezen voor de veiligste situatie”, vervolgt Rob. “Dat kan links van de weg zijn, maar afhankelijk van de wegindeling en de situatie dus ook aan de rechterkant van de weg.”

Omdat iedere verkeerssituatie anders is, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag aan welke kant van de weg je het beste kunt lopen in welke situatie. “Wij adviseren om in de meeste gevallen links van de weg te lopen. Zo zie je tegemoet komend verkeer aan komen en kun je makkelijker anticiperen op wat er gebeurt. Een tegemoetkomende fietser die vergeet om 1,5 meter afstand te behouden? Je kunt makkelijker contact met elkaar maken en waarschuwen of je stapt even de berm in. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken om te kiezen voor de rechterkant van de weg. Denk hierbij aan een onoverzichtelijke binnenbocht, of een dichtgegroeide berm waar je geen ruimte hebt om uit te wijken. Als je wilt oversteken doe dat dan op een veilig moment en op een overzichtelijk punt.”

Als voetganger beslis je dus zelf waar jij het het veiligst vindt om te lopen. Hiermee kun je anticiperen op de verkeerssituatie van dat moment. Dat betekent in de praktijk dat de ene wandelaar er voor kan kiezen om links van de weg te lopen, waar een ander er voor kiest om in eenzelfde situatie rechts te lopen, omdat vanuit de eigen optiek bepaald wordt wat de veiligste optie is.

Afbeelding 3 | Aan Welke Kant Van De Weg Kun Je Het Beste Lopen?

Als tip geeft Rob nog mee: “Wandel als het donker is aan de kant van de straatverlichting. Je bent dan beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Vergeet uiteraard niet om zelf een reflecterend vestje en lampjes te dragen.”

De ANWB heeft in coronatijd een wandeletiquette opgesteld, die je als handvat kunt gebruiken voor de omgang met andere weggebruikers.

Maar eigenlijk is de boodschap vrij simpel: houd rekening met elkaar en blijf vriendelijk. Dan blijft buiten recreëren voor iedereen leuk.