Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!

We weten allemaal dat we ons goed moeten insmeren als de zon schijnt. Nu heeft deze zomer ons aardig op de proef gesteld met heel veel regen en bewolkte dagen. Maar weet je dat je juist ook op dit soort wandeldagen goed moet smeren?

Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!; zonnebrand zonnetje op hand
(Foto © Shutterstock)

Deze zomer kenmerkt zich door een wisselvallig weerbeeld. Er zitten zeker zomerse dagen tussen, maar toch ook dagen die meer doen denken aan de herfst. Toch is de kracht van de zon groot, ook als het bewolkt is. Verbranden kan verraderlijk snel gaan en het huidige weerbeeld, waarbij we de zon lang niet elke dag hoog boven de hemel zien staan, maakt de situatie misschien wel nóg iets verraderlijker dan anders. Want nu de zon zo hoog staat kan ook een wolkendek geen bescherming bieden tegen verbranding. Dus stap je naar buiten voor een heerlijke wandeling, dan is smeren je beste optie!

Zonkracht

Onlogisch is het natuurlijk niet. Als de zon schijnt, grijpen we allemaal naar de zonnebrand en als de bewolking of zelfs de regen de overhand neemt, denken we er niet aan. In deze wisselvallige zomer bleek echter ook in het weerbericht op tv al vaker dat het verbrandingsrisico er ook is als de zon achter de wolken verdwijnt. Heel regelmatig is op dit soort dagen sprake van zonkracht 3 of meer, waarbij verbranding een reëel risico is. De overheid adviseert vanaf zonkracht 3 op te passen en jezelf te beschermen. Bovendien kan te veel UV-straling de huid ook dieper beschadigen en zelfs leiden tot huidkanker.

Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!; bewolkte lucht
(Foto © Shutterstock)
Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!; vrouw met hoedje geniet van de zon
(Foto © Shutterstock)

Hoe smeer je goed?

Zon of niet, verbranden kan snel gaan, dus bedenk goed dat je preventieve maatregelen neemt, zoals uit de zon blijven, bedekkende kleding dragen en op tijd insmeren. Voel je op een zonnige dag de zon flink op de je huid branden, dan ben je eigenlijk al te laat. Ook op bewolkte dagen in de zomer helpt natuurlijk bedekkende kleding, maar daarnaast is goed smeren dé remedie en ook goed smeren is gebonden aan enkele richtlijnen. Zo is het belangrijk een hoge factor zonnebrandcrème te kiezen, minimaal factor 30 maar bij voorkeur factor 50. Realiseer je daarnaast dat je dik genoeg moet smeren om jezelf voldoende te beschermen. Smeer je wel maar doe je dat te dun, dan is de bescherming flink minder. De GGD adviseert om per keer insmeren minsten zeven theelepels zonnebrandcrème te gebruiken.

Smeer vaak

Verder zijn de momenten en de frequentie van smeren van groot belang. Breng zonnebrandcrème aan minsten een half uur voordat je aan de wandeling begint, zo heeft de crème voldoende tijd om goed in te trekken en optimaal te beschermen. Na enkele uren neemt de bescherming van zonnebrandcrème weer langzaam af. Herhaal het insmeren daarom ongeveer elke twee uur. Ga je op een zomerse dag ook nog ergens zwemmen, dan is het zaak direct opnieuw te smeren als je uit het water komt, ook als de verpakking aangeeft dat de crème waterbestendig is.

In Nederland kan de zonkracht in de zomer oplopen tot 8 en is de kans om te verbranden groot.  Maar voor wie nog steeds denkt dat verbranden bij bewolking zo’n vaart niet loopt: bij zonkracht 3 kun je al binnen een half uur verbranden. En dat half uurtje vliegt voorbij, zeker als je de zon niet voelt branden.

Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!; wandelaars met een ondergaande zon
(Foto © Shutterstock)
Zomerse wandeling? Smeren, smeren, smeren!; vrouw pakt zonnebrand uit een winkelschap
(Foto © Shutterstock)

Apps en informatie

In deze digitale tijd zijn er steeds meer data en onderzoeken voorhanden die ons informatie geven over de kracht en de risico’s van de zon en methoden om ons te beschermen. Bovendien zijn er steeds meer apps die ons op verschillende manieren helpen om ons te wapenen tegen verbranding en te veel UV-straling.
Een bekende is UVLens. Deze app bepaalt de kracht van de zon en UV-straling op basis van je actuele locatie en het moment van de dag en bepaalt naar aanleiding daarvan hoe verstandig het is om buiten te zijn of in de zon te zijn. UVLens kan ook je huidtype meewegen in het advies, iets wat ook de app KWF Zonadvies doet. Ook deze app van de Stichting KWF Kankerbestrijding geeft verder advies over risico’s en bescherming op basis van de locatie en het uur op van de dag en geeft heel helder aan wanneer het tijd is om te smeren. En zo zijn er steeds meer apps beschikbaar. Overigens kunnen de ‘eigen’ weer-apps van Apple en Android eveneens steeds meer informatie bieden over UV-kracht, verbrandingsrisico’s, zonuren en meer.