Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelwoorden, deel 6: nachtwandelen

Wandelaar en liefhebber van woorden, Sanne Bloem, verzamelt en bedenkt wandelwoorden, oftewel: begrippen die wij wandelaars allemaal herkennen. Haar nieuwste vondst is het nachtwandelen. Het bestaat wel, maar wordt wat Sanne betreft te weinig gebezigd.

Sanne Bloem
Wandelwoorden Deel 6 Nachtwandelen: Wandelen avond
(Foto: © Shutterstock)

Het is nog warm als ik aan het begin van de avond richting de bergen van Riserva Naturale dello Zingaro op Sicilië loop. Een tocht van ongeveer veertien kilometer heen, in een verlaten berghut slapen en dan de volgende dag acht kilometer terug. Eitje.

Wandelwoorden Deel 6 Nachtwandelen: Route ZIngaro
(Foto: © Sanne Bloem)

In de wolken

Tussen twee bergtoppen loopt mijn wandelroute. Over de rand van één berg snellen wolken. Ik vraag me af of het zal gaan regenen. Beneden aan de bergen heb ik op het strand gelegen, waardoor ik het bestaan van regen ben vergeten. Ik vraag me af of ik me zorgen moet maken, maar besluit met blijmoedigheid van niet. De omgeving is adembenemend. Het licht, het pad, de kleuren, de lucht en de zee zijn allemaal prachtig. Echter, soms omringen wolken me plotseling en kan ik bijna niets meer zien. Daar loop ik in mijn eentje in de wolken, in de mooie kleuren. Wauw! (zie ook: het wandelwoord wandelhartexplosie)

Zorgeloos

Aan de hemel rijst een volle maan, dus als het straks donker wordt, kan ik nog altijd zien waar het pad is. Ik loop verder en slinger over mooie paadjes. Langs een verlaten dorpje. Langs mooie begroeiing. Dit is een kant van Sicilië die ik nog niet gezien heb: zo groen. Het is zo stil, verlaten en mooi. Ik loop zo te genieten en te zweten. Ik ben ontzettend blij. Naarmate het donkerder wordt, rijst de vraag of ik me zorgen moet maken, ik ben tenslotte in mijn eentje op een berg. Maar ik heb geen zorgen. Wat vreemd is, want ik ben aardig goed in me zorgen maken, zelfs al dragen die niet bij aan mijn wandelgenot. 

Wandelwoorden Deel 6 Nachtwandelen: Route heuvel
Het pad wordt steeds minder zichtbaar. (Foto: © Sanne Bloem)

Doorlopen

De volle maan blijkt geen hulp. Hoe donkerder het wordt, hoe meer wolken er verschijnen. Ik heb slechts een paar meter zicht. Gelukkig takt het pad nergens af. Ik blijf gewoon doorlopen. Ik luister naar het weinige geluid, ruik de geur van de berg. Ik loop op een flinke kudde schapen af. Witte en donkere vlekken die ademen. Als ik dichterbij kom, hoor ik nog maar een enkel geklingel. De schapen wijken traag, terwijl ik rustig over het pad loop, dwars door de kudde. Dan herinner ik me dat kuddes bewaakt worden door honden. En ik hoor hoe links achter me de kudde uiteenstuift, ik hoor geblaf. Ik hoor de honden. Onmiddellijk begin ik te rennen. Hard, alsof ik het kan winnen van honden. 

Warme hondenadem

Heel snel hoor ik het blaffen van dichtbij, ik hoor het hijgen, ik voel warme hondenadem tegen mijn benen, bij elke blaf een warme zucht tegen mijn geheel onbeschermde, sappige benen. Rennen heeft geen zin, dus ik stop. Ik steek mijn handen in de lucht, alsof ik me overgeef. Mijn hart bonst, terwijl ik hijgend ademhaal en herhaal: "Ik wil geen schapen", steeds opnieuw, tot de kudde achter me verdwijnt en de hond bij hen blijft. Mijn hartslag zakt met elke pas die me verder van de kudde verwijdert. Door het pikkedonker wandel ik door de bergen. 

Wandelwoorden Deel 6 Nachtwandelen: sterren hemel
(Foto: © Shutterstock)

Bij het vuur

Ik kan het hutje pas zien wanneer ik er bijna tegenaan loop. Ik open de deur. Er ligt hout klaar, daarmee maak ik een vuurtje in de vuurplaats in de hoek. Ik zet een blik linzensoep in het vuur en voel me dolgelukkig. Een avondwandeling is wat mij betreft een ommetje in de buurt van je huis, mogelijk is er zelfs straatverlichting in de buurt. Maak je een nachtwandeling daarentegen, dan is het duisterder. En gevaarlijker.

NACHTWANDELEN

| Wandelen in het donker, mogelijk met vele gevaren. Aanrader voor eenieder. 

Oproep: weet jij ook een leuk wandelwoord?

Krijg je inspiratie van Sanne’s blog en weet je zelf nog een leuk wandelwoord? Stuur jouw creatieve uitspatting in via redactie@wandel.nl o.v.v. Wandelwoorden. Wij delen nieuwe wandelwoorden (met een korte uitleg van ca. 30 woorden) graag in deze rubriek.