Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Tien dingen die je niet tegen een wandelaar moet zeggen

Dat voor veel mensen wandelen maar een vreemde bezigheid is, kunnen wij eigenlijk niet begrijpen. Zo nu en dan horen we opmerkingen, die we liever niet willen horen en die dat verschil toch duidelijk maken. Van welke opmerking gaan jouw nekharen recht overeind staan? Dit is onze top-10.

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Hiken bosgebied
(Foto: © Shutterstock)

#1 "Wandelen is saai"

Ieders perceptie is anders en 'saai' is subjectief. Terwijl wandelen voor de één ontspannend en leuk is, ervaart een ander het als geestdodend. Waar dat door komt? Wellicht de continue herhalende beweging, of het wandelen van dezelfde route, routes die niet inspireren, wandelen zonder doel of te weinig sociale interactie. Maar ook de intensiteit kan het gevoel oproepen. Bij wandelen blijft de hartslag relatief laag. Saai voor de adrenalinejunkie die liever sport met een hoge intensiteit. 

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Groep wandelaars
(Foto: © Monique Pals, Shutterstock)

#2 "Wandelen, dat is toch geen sport?"

In traditionele zin is wandelen geen sport. Sporten worden meestal geassocieerd met competitieve activiteiten waarbij fysieke vaardigheden, snelheid, uithoudingsvermogen of kracht worden getest in een georganiseerd kader met regels en doelen. Ondanks dat er nauwelijks een competitief element en spelregels in wandelen te vinden zijn, kan deze vorm van lichaamsbeweging toch wel degelijk als sport opgevat worden. Het is een laagdrempelige manier van bewegen en een goede impuls voor de gezondheid. Wil je je te wandelen afstand opbouwen voor bijvoorbeeld de Nijmeegse 4Daagse, of een Kennedymars, dan zul je flink moeten trainen. Er zijn maar weinig mensen die zonder hiervoor te trainen dit soort afstanden kunnen overbruggen! 

#3 "Pas op!" of “aan de kant!” – door fietsers die al heel dichtbij zijn

We ontkomen er niet altijd aan om onze wandelroute te delen met fietsers of mountainbikers, maar we schrikken ons soms een hoedje als we vlak achter ons een kreet horen als “aan de kant” of “pas op”. Vaak zijn de achteroprijdende fietsers dan al zo dichtbij, dat we nog maar net met een noodsprong aan de kant kunnen om een botsing te vermijden. Vermijd eventuele confrontaties door op dergelijke paden achter elkaar en zoveel mogelijk aan de kant te lopen en alert te zijn op ander verkeer. En door geen oordopjes te dragen. Zo kun je horen wat er om je heen gebeurt en makkelijker op de omgeving anticiperen. 

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Fietser wandelaar
Vermijd gevaarlijke situaties met fietsers en geef elkaar de ruimte. (Foto: © Shutterstock)
Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: pijn bovenbeen
(Foto: © Pexels)

#4 "Stel je niet aan"

Blessures en pijntjes zijn heel vervelend en kunnen je wandelplannen flink in de war gooien. Het wordt nog vervelender als jouw pijntjes worden gebagatelliseerd met een opmerking als “stel je niet aan”. Ook al is wandelen een sport met lage impact op het lichaam, door overbelasting of een misstap kunnen blessures ontstaan. Neem ze serieus! Ook al doet een ander dat niet. 

#5 "Dat zijn lelijke wandelschoenen"

Ze brengen ons overal, zorgen dat we stevig op de grond staan, onze voeten en enkels beschermen en blessuren helpen voorkomen: onze wandelschoenen. Dus zeg niets lelijks over ze! Wandelschoenen zijn dan misschien niet het meest fashionable item, maar ze zijn voor ons onmisbaar en goud waard. Onze wandelschoenen zijn onze beste maatjes en we dragen ze met liefde.

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: wandel schoenen
Wandelschoenen brengen je overal. niets lelijks aan dus! (Foto; © Shutterstock)
Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Wandelen bos
(Foto: © Pexels)

#6 "…"

Maak je dat ook wel eens mee? Dat je een tegemoetkomende wandelaar tegenkomt, deze persoon vriendelijk groet, maar straal wordt genegeerd? Of maak je je daar zelf wel eens schuldig aan, omdat je in gedachten bent verzonken? Terwijl elkaar vriendelijk groeten, ook ken je elkaar niet, je je vanzelf een stukje vrolijker laat voelen. Mocht je last hebben van de winterblues, groet dan eens iedereen die je tegenkomt. Wedden dat je een glimlach op je gezicht krijgt?

#7 "Het regent, zullen we thuis blijven?"

Wandelen met een stralend zonnetje is natuurlijk het fijnst, maar met de juiste schoenen en kleding kun je alle weersomstandigheden aan, ook regen. Wandelen in de regen kent ook aardig wat voordelen. Het is namelijk overal een stuk rustiger, dus je kunt maximaal genieten van de natuur. Bovendien laten dieren zich ook makkelijker zien. En de regen op je capuchon klinkt nog gezellig ook. Dus als iemand, of jijzelf, zegt "Het regent, zullen we thuis blijven?", dan weet je wat je moet doen: schoenen aan, en gaan!

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Paraplu regen
Zelfs in de regen haal je voordeel uit wandelen, gebieden zijn rustiger bijvoorbeeld. (Foto: © Shutterstock)
Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Horloge wandelaar
(Foto: © Shutterstock)

#8 "Je bent er bijna"

Loop je wel eens mee met een wandelevent, dan zul je deze opmerking vast wel eens gehoord hebben vanuit het publiek: “je bent er bijna”. Meestal ben je nog niet eens op de helft van je wandeltocht en zo’n opmerking leidt er al snel toe dat je gaat zitten rekenen hoe ver je eigenlijk nog moet. Je bent er nog helemaal niet bijna! Het geeft je een hele verkeerde focus. Draai het direct in je hoofd om door te denken: “Gelukkig ben ik er nog niet bijna, dan zou ik heel veel mooie kilometers mislopen”. 

#9 "Hoe ver is het nog?"

Hoor je dan ook dat stemmetje in je hoofd zeggen: "Hoe ver is het nog?". Heb je moeite om een lange afstand te wandelen, omdat je hoofd een spelletje met je gaat spelen? Deel dan de totale afstand op in hapklare brokken van bijvoorbeeld vijf kilometer, of een half uur. Door tussenliggende doelen te stellen, en daar eventueel een beloning voor jezelf aan te hangen, wordt de totale afstand minder overweldigend.

Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: Wandelaar moe
Stel tussenliggende doelen en beloon jezelf ervoor. (Foto: © Shutterstock)
Tien Dingen Die Je Niet Tegen Een Wandelaar Moet Zeggen: wandelen backpack
(Foto: © Pexels)

#10 "Loop eens door!"

De meeste mensen wandelen voor de ontspanning en om te genieten van de natuur. Het laatste wat we dan willen is ons haasten. De opmerking “loop eens door” kan dan ook verkeerd vallen! Tenzij je op tijd terug moet zijn voor een afspraak, de trein of een verlopen parkeerkaartje.  

En dit willen we wel horen...

Niet alle opmerkingen die we te horen krijgen zijn  negatief. We krijgen gelukkig ook vaak hele leuke opmerkingen toegeworpen. Als iemand met een verwonderende blik je nakijkt en zegt dat je goed bezig bent bijvoorbeeld. Of dat duimpje even omhoog. Als je dan na afloop lekker op de bank of op een terrasje ploft met een kop koffie of thee en iets lekkers, dan is onze favoriet: "Zo, dat hebben we verdiend!"