Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Drie dagen hiken door Tyresta National Park

Fervent wandelaar Patrick Mulder is samen met zijn backpack gaan hiken door Tyresta National Park, z’n 40km onder Stockholm. Het is de eerste keer dat hij op reis is geweest met alleen een tentje op zijn rug. Is het een avontuur om nog een keer te doen, of gaat hij de volgende keer toch maar weer in een hotel zitten middenin een bruisende stad? Je leest het in zijn blog voor Wandel.nl.

Patrick Mulder

Tekst en foto's: Patrick Mulder

Solo op vakantie, de meeste mensen verklaren me voor gek. Maar vaak als ze er even bij stil staan, en wanneer ik over mijn avonturen vertel, zijn ze daarna ook wel een beetje jaloers. Stiekem willen ze ook wel even weg uit hun drukke gezinsleven en stressvolle baan, gewoon even helemaal tot rust komen en genieten van al het moois dat Europa te bieden heeft. En wandelen is daar dan bij uitstek de perfecte manier voor.

Al een aantal jaar probeer ik minimaal één keer per jaar het vliegtuig in te stappen om een Europese wandeltocht te lopen. Vaak is dit een reis van ongeveer 3 of 4 dagen. Zoals vorig jaar de Caminito del Ray in Malaga (deze raad ik echt iedereen aan, ook de beginnende wandelaar!). Of 3 jaar geleden naar Kos, om daar langs de kustlijn zo veel mogelijk kilometers te maken.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Maar nu was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Niet luxe in een hotelletje, maar heel basic, met een klein budget naar Stockholm vliegen. Om daar met alleen mijn backpack 3 dagen te gaan wandelen. Ik wilde eens ervaren hoe het is om tijdens een meerdaagse wandeling in een tent te wildkamperen. En in Zweden zijn de regels wat soepeler dan hier in Nederland. Uiteraard is de Zweedse natuur schitterend dus dit leek mij een mooie combinatie.

Al snel waren de tickets geboekt via skyscanner (goede tip). Alleen voor mijn laatste nacht wilde ik graag een hotel boeken zodat ik mij even kon opfrissen en goed kon slapen voordat ik weer naar huis vloog. Tijdens mijn zoektocht naar een leuk hotel kwam ik terecht bij een wateriglo in hartje Stockholm. Dit leek mij de ultieme slaapplaats om mijn avontuur af te sluiten. Helaas was de accommodatie niet echt low budget, wat ik wel altijd als doel heb met mijn tripjes. Ik kwam in gesprek met de eigenaresse en zij was zo enthousiast over mij reisverhaal dat ik voor een mooi prijsje in de wateriglo mocht overnachten. En wat was dat een unieke ervaring! Maar daar vertel ik je later meer over.

Patrick Mulder met zijn wandeluitrusting
Tyresta National Park

Tyresta National Park

Na aankomst in Zweden ben ik de eerste dag gelijk richting Tyresta National Park gegaan. Dit is een groot natuurgebied ongeveer 40 km onder Stockholm. Het beginpunt is erg goed bereikbaar met de auto maar ook vanuit het centrum van Stockholm is er een goede verbinding met de bus en ben je er binnen 30 minuten.  Wanneer je bij de start aankomt tref je daar een typisch Zweeds pleintje met een leuk café waar van alles te krijgen is zoals heerlijke versnaperingen, ijs, drankjes en leuke souvenirs en streekproducten. Ook is er een winkeltje waar je alles over Tyresta kunt lezen, ontdekken en kopen.

De eerste dag heb ik gekozen voor een wandeling van zo'n 15 kilometer. De route brengt me langs sprookjesachtige bossen, grootte meren, rotsen en droomachtige plekken waar je mag wildkamperen. In het natuurgebied zelf zijn geen voorzieningen, je moet dus alles zelf meenemen. Er wordt alleen gezorgd voor hout bij de georganiseerde kampeerplekken. Deze kampeerplekken zijn ook de enige plekken waar je een vuurtje mag maken. 

In het gebied zijn veel goed gemarkeerde wandelroutes te vinden. Verdwalen zal dus niet snel gebeuren. De routes zijn er al vanaf 3km, maar verkijk je niet alleen op de afstand. Vanuit huis loop ik met gemak 30km, maar mijn wandeling van ongeveer 15km was door het ruige gebied vrij zwaar. Alle paden waren onverhard en het was veel klimmen en klauteren, mét de extra bagage van 14 kilo op mijn rug. Thuis had ik, om te trainen, wel afstanden gelopen met mijn volledige bagage. Maar dit was toch wel een stuk zwaarder dan verwacht. En omdat ik maximaal 1,5 liter water mee kon dragen, hielp het weer van 27 graden ook niet mee. Over de laatste 5km heb ik uiteindelijk 2,5 uur gedaan. Dan kijk je toch wel uit naar het eindpunt waar ik mijzelf kon trakteren op een heerlijk drankje. 

Ondanks de zware wandeling heb ik enorm genoten van de natuur in Tyresta National Park. Wat een geweldig avontuur om te wandelen door het schitterend natuurgebied, zelf een plekje uit te zoeken om de tent op te zetten en een vuurtje te maken om je maaltijd op te bereiden. Je maaltijd op te eten met een uitzicht dat zo van een ansichtkaart geplukt kan zijn, en daarna het meer in te plonsen om een stukje te zwemmen. Nu snap ik helemaal de populariteit rondom backpacken! 

Tyresta National Park
Stockholm

Stedentrip Stockholm

Na 2 dagen gewandeld te hebben in het schitterende natuurgebied was het tijd om terug te gaan naar de stad. Stockholm is een overweldigende stad met sfeervolle straatjes en steegjes die ‘‘mediterraans’’ aanvoelen. Soms leek het wel alsof ik in het zuiden van Spanje liep. De karakteristieke gebouwen met hun warme kleuren en straatjes met kinderkopjes.

Het centrum heeft echt van alles te bieden, van grote winkelketens tot de bekende kleine souvenirwinkeltjes en natuurlijk heel veel leuke restaurantjes. In Stockholm staan historische monumenten naast de modernste gebouwen en de hoofdstad van Zweden combineert de drukte van een hoofdstad met de rust van de omringende natuur. In Stockholm valt heel wat te verkennen! En een wandeling maken is soms net zo mooi in een stad als in de natuur. Stockholm is daar een goed voorbeeld van. De architectuur van alle gebouwen, de schitterende musea, de stadspaleizen, en de mooie vergezichten over de stad zijn schitterend. En je loopt dan met gemak 15km door alle straten en steegjes zonder dat je het door hebt.

De laatste avond had ik een unieke overnachting voor mijzelf geregeld, de wateriglo! Zo'n overnachting is iets dat je niet vaak in je leven gaat doen. Het unieke 'hutje' is van alle gemakken voorzien, een toilet, keuken, audio systeem, bbq en een heerlijk tweepersoonsbed met weids uitzicht over het water. Het dak is ook helemaal van glas waardoor ik s' nachts naar de bliksemschichten van de onweersbui kon kijken. De regen ging hard tekeer, ik was erg blij met mijn oordoppen en slaapmasker. Maar dat mag de pret niet drukken want nogmaals, dit zijn toch unieke ervaringen!

Glazen iglo Stockholm
Tyresta National Park

Ga ik dit nog een keer doen?

Mijn doel van deze reis was, naast genieten, uitvinden of een meerdaagse trektocht iets voor mij is. En dat is het zeker! Alhoewel ik het de volgende keer wel anders zou aanpakken. De combinatie van een stedentrip en een trektocht door de natuur was geweldig maar niet in zo'n korte tijdspanne. Trek er langer voor uit of maak een keuze tussen een stedentrip of een natuurwandeling. Maar desalniettemin was het een geweldig avontuur en zeker voor herhaling vatbaar. 

Mijn materiaal en kleding

Ik vind het zelf altijd leuk om te lezen welke materialen en kleding andere wandelavonturiers gebruiken. Om nu alles te benoemen is wat veel, maar ik wil er wel graag een paar uitlichten. 

De backpack die ik bij me had is namelijk een bijzondere, met name voor wandelaars die wat langer onderweg zijn of voor wandelaars die bijvoorbeeld onderweg straatvuil willen opruimen. De Roo backpack kan namelijk openklappen. Waardoor je extra ruimte krijgt voor bijvoorbeeld extra boodschappen. 

Mijn wandelschoenen zijn van Meindl en hierin draag ik op maat gemaakte inlegzolen. Deze tip is mij ooit ingefluisterd en daar ben ik erg blij om. Hierdoor kan ik veel langere tochten maken zonder pijnlijke voeten. 

Ten slotte is mijn kleding is van Apricoat. Deze kleding ademt goed en droogt snel, wat zeker van pas kwam in het warme weer.