Last van vermoeide benen? Compressiekousen kunnen je helpen!

Steeds meer wandelaars gebruiken compressiekousen en dat is niet voor niets. Welke voordelen bieden compressiekousen je tijdens je wandeltocht? Wandel.nl zet ze voor je op een rij.

Compressiekous van STOX Energy Socks Compressiekous van STOX Energy Socks

Terwijl je al een tijd aan het wandelen bent, beginnen je benen steeds zwaarder aan te voelen en zelfs iets op te zwellen. Herken je dit? Compressiekousen kunnen dan helpen, waardoor je gemakkelijker en met meer plezier kunt wandelen.

Hoe werken compressiekousen?

Compressiekousen stimuleren de bloedcirculatie in je benen en zorgen er daardoor voor dat er tijdens het wandelen voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. De hoogste druk (compressie, vandaar dat de kousen compressiekousen heten) wordt gegeven bij de enkels en van daaruit wordt de druk geleidelijk minder tot aan je bovenbeen. Hierdoor wordt het bloed naar boven ‘geduwd’ en is er een optimale bloedcirculatie. Ook worden afvalstoffen uit je spieren beter afgevoerd. Je hebt hierdoor minder last van vermoeide benen en van spierpijn. De sokken bieden je dus zowel voordelen tijdens als na je wandeling. Zeker bij meerdaagse wandeltochten heb je hier profijt van, omdat je sneller herstelt en de volgende dag fitter aan je volgende wandeltocht begint. Door de steun die de kousen aan je onderbenen geven, heb je bovendien minder kans op blessures als scheenbeen- en achillespeesklachten.

'Ik loop nooit meer zonder'

Bij hardlopers zijn compressiekousen al langer bekend, maar ook steeds meer wandelaars gebruiken de kousen. Onder meer bij de Vierdaagse Nijmegen zie je de laatste jaren veel deelnemers met compressiekousen. ‘Ik loop er al een paar jaar mee en ze zitten heerlijk’, vertelt Vierdaagse-deelneemster Petra (54 jaar). ‘Voorheen had ik aan het eind van iedere etappe dikke en zware onderbenen, maar daar heb ik nu geen last meer van. Ik loop nooit meer zonder.’

STOX Energy Socks voor wandelaars

STOX Energy Socks heeft een speciale wandelcollectie ontwikkeld met compressiekousen voor wandelaars. STOX heeft voor de productie van de kousen gebruik gemaakt van nauwkeurige meetapparatuur om de optimale druk voor je benen tijdens het wandelen te bepalen. De compressiekousen bieden ondersteuning en stabiliseren je enkels, schenen en kuitspieren. Dit zijn de delen van je been die het tijdens een wandeling het zwaarst te verduren hebben.

De STOX Energy Socks hebben een verdikt voetbed en verlaagd hielstuk om te voorkomen dat je last van blaren krijgt. Ze zijn gemaakt van merino wol vanwege de temperatuur regulerende eigenschappen. De sokken nemen goed vocht op en drogen snel. Extra voordeel van STOX Energy Socks is dat je onderbenen beschermd worden tegen schrammen van laag hangende takken. Handig als je graag wandelingen maakt in begroeide natuurgebieden.

Samenwerking met KWBN

Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en STOX Energy Socks zijn een samenwerking gestart om meer wandelaars te laten profiteren van de positieve effecten van de kousen. Vooraf liet KWBN de compressiekousen testen door een aantal ervaren wandelaars en deskundigen. Eén van de testers was Annet Duits. Zij geeft wandeltrainingen in Zuid-Limburg. 'De STOX Energy Socks zijn voor mij een uitvinding', vertelt ze. 'Ze zitten niet zo verschrikkelijk strak als de gewone steunkousen, maar strak genoeg om goede steun te geven. Daardoor zijn ze een stuk makkelijker aan te trekken. Ze geven de hele dag goede steun aan je onderbenen tijdens het wandelen. En ze blijven goed na meerdere wasbeurten.'

Ga naar de wandelcollectie van STOX Energy Socks

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?