Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Handschoenen voor wandelaars: kooptips

Tijdens een winterse wandeling kun je te maken krijgen met koude handen. Handschoenen aan dus! Maar welke zijn geschikt? Wandel.nl geeft je tips.

Handschoenen voor wandelaars - winter

Als je met lage temperaturen gaat wandelen en het koud krijgt, krijg je meestal als eerste koude handen. Hoe komt dat, en hoe kun je koude handen tijdens je winterse wandelingen voorkomen?

Onze handen worden sneller koud dan andere lichaamsdelen omdat ons lichaam bij kou de snelheid van de bloedsomloop vertraagt en het bloed terug trekt uit de 'extremiteiten' (de uiteinden, ofwel de ledematen), zodat het alle energie kan inzetten om het lichaam zelf zo lang mogelijk op temperatuur te houden. Zakt de temperatuur van de handen daarbij onder de 22 graden Celcius, dan voelt dat niet meer prettig. Boven de 32 graden trouwens ook niet. De temperatuur van onze handen is dus heel bepalend voor ons algemene gevoel van welbehagen en goede handschoenen zijn in de winter daarbij onmisbaar.

De functies van de handschoen

De belangrijkste functie van handschoenen is het warm houden van je handen, maar dit is niet de enige functie. Een handschoen kan daarnaast ook zorgen voor bescherming van je handen of om grip te hebben (bijvoorbeeld op ski- of wandelstokken). Als wandelaar ben je waarschijnlijk vooral op zoek naar warmte. Als je in de bergen gaat wandelen, is grip op je wandelstokken wellicht wel van belang.

Icebreaker Gloveliner
Icebreaker Gloveliner

Handschoen of want?

Kies je voor vier aparte vingers en een duim (een handschoen), of voor vier vingers samen en een losse duim (een want)? De handschoen lijkt in het voordeel: die biedt veel meer bewegingsvrijheid en het gebruik van álle vingers, waardoor je voorwerpen beter kunt pakken en vasthouden. Een want is echter warmer dan een handschoen, want in de ruimte voor de vier vingers bevindt zich meer warme lucht en de vingers kunnen elkaar in die ruimte warm houden. Wanten hebben als nadeel dat ze je minder grip geven, omdat je alle vingers niet meer goed kunt gebruiken. Dat kan lastig zijn als je bijvoorbeeld je smartphone onderweg wilt gebruiken om je route te bepalen. 

De beste combinatie voor de wandelaar, onder allerlei omstandigheden, is een dunne onderhandschoen met daarboven een warme, water- en winddichte want. In de praktijk zal je aan de onderhandschoenen dan vaak genoeg hebben. Je kunt de wanten dan in je rugzak laten totdat het écht koud wordt.

Waar moet je op letten in de winkel?

In de winkel heb je de keuze uit verschillende soorten handschoenen in verschillende prijsklassen: van relatief simpele wollen handschoenen tot gevoerde leren handschoenen tot superdikke wanten en allerlei specifieke handschoenen. Bedenk je allereerst wanneer en onder welke omstandigheden je de handschoenen gaat dragen.

Echt warme gevoerde handschoenen zijn alleen noodzakelijk bij lange wandelingen bij temperaturen die ver onder het vriespunt liggen. In Nederland zul je die over het algemeen niet nodig hebben. Goede bescherming is bijvoorbeeld belangrijk tijdens snowboarden, maar is tijdens wandelen minder belangrijk.

Zorg ervoor dat je voor aankoop de handschoenen kunt passen: ze mogen namelijk nooit te strak zitten, want dan wordt de bloedsomloop afgekneld en dat zorgt er juist voor dat je koude handen krijgt.

Zwarte ODLO handschoenen

Let er op dat de voering van een handschoen goed vastzit aan de buitenkant van de handschoen. Het is vervelend als de voering mee naar buiten komt als je de handschoenen onderweg uittrekt.

Sommige handschoenen hebben een lus of clip waarmee je handschoenen aan je rugzak kunt bevestigen. Handig als je de neiging hebt om snel spullen kwijt te raken.

Er zijn handschoenen verkrijgbaar waarmee je een touchscreen van een smartphone kunt bedienen. Dit is vooral handig als je een route met behulp van je smartphone loopt. Of als je onderweg mooie winterfoto's naar je vrienden wilt appen.

Grijze handschoenen - winter

Heb je echt heel snel last van koude handen? Dan zijn er speciale verwarmende handschoenen op de markt. Deze bevatten een warmte-element die je bij sommige modellen zelfs in verschillende standen kunt zetten. Deze handschoenen zijn natuurlijk wel wat duurder dan 'gewone' handschoenen.

Handschoenen zijn er in verschillende prijsklassen. Je hebt ze al voor een paar euro, maar er zijn ook handschoenen die ver boven de honderd euro kosten. Duurdere handschoenen zijn meestal gemaakt van duurder materiaal, dat bijvoorbeeld beter ventileert. Maak je in de winter slechts af en toe een korte wandeling, dan zijn goedkopere handschoenen prima. Ga je in de winter wekelijks urenlang op pad, dan is het te overwegen om wat meer geld aan je handschoenen uit te geven. Je vindt goede handschoenen in sport- en outdoorwinkels.

Het onderhoud van je handschoenen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je handschoenen zo lang mogelijk meegaan? Hieronder geven we je tips:

  • Stop je handschoenen niet in de wasmachine, maar was ze op de hand in lauw water met een beetje wasmiddel;
  • Druk overtollig water na de wasbeurt voorzichtig vanaf de vinger naar de handpalm uit de handschoen;
  • Natte handschoenen kunnen afgeven: leg ze niet op andere kledingstukken;
  • Wring je handschoenen nooit uit, want dat is slecht voor het materiaal;
  • Gebruik geen hittebron (zoals een kachel of föhn) om je handschoenen te drogen;
  • Hang handschoenen te drogen met de opening naar beneden, zodat water zich niet in de vingertoppen kan verzamelen;
  • Trek leren handschoenen als ze half droog zijn even aan, om ze hun pasvorm terug te geven;
  • Een waterafstotende laag aan de buitenkant slijt na verloop van tijd. Er zijn goede, milieuvriendelijke middelen verkrijgbaar om de waterafstotende laag te herstellen. Dit werkt in principe net zoals het waterdicht maken van een regenjas.