Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

De tussenjas voor wandelaars: tips

In het voorjaar kan het lastig zijn om de juiste jas te kiezen. Een dikke jas zit te warm en voor een zomerjack is het nog te te koud. Daarom geven we je tips voor de juiste tussenjas als je in het voorjaar gaat wandelen.

Man en vrouw wandelen in de bergen met tussenjas aan

Het voorjaar kan erg onvoorspelbaar zijn. De ene dag genieten we van een heerlijk voorjaarszonnetje en de volgende dag daalt de temperatuur of staat er een frisse wind. Hoe kun je je in dit seizoen het beste kleden als een winterjas eigenlijk te warm is maar je dunne zomerjack toch echt nog te dun is?

 

Tussenjas

Een tussenjas is hier een ideale oplossing. Dit is een functionele jas, die niet zo warm is als een winterjas, maar wel meer bescherming biedt dan een zomerjack. Tussenjassen zijn er in vele soorten: van kort tot lang, gevoerd met fleece, voorzien van primaloft of dons, noem maar op. De meeste tussenjassen zijn van lichte materialen gemaakt. Je kunt je jas makkelijk meenemen in je rugzak als je hem op het moment niet draagt.

 

Blauwe tussenjas voor vrouwen

Laagjes

Wil je niet direct een nieuwe jas aanschaffen, dan kun je ook werken met laagjes. Het principe van het laagjessysteem bestaat uit goede ventilatie van lichaamswarmte en isolatie tegen omstandigheden van buiten. Door je te kleden in laagjes creëer je je eigen ideale klimaat en kun je je op ieder weertype kleden. Bovendien kun je snel en makkelijk een laagje toevoegen of uitdoen als het weer omslaat.

 

Het lagensysteem bestaat uit drie verschillende kledinglagen:

  • Baselayer: een nauwsluitend shirt of hemd van ademend materiaal, dat de lichaamswarmte reguleert en transpiratievocht afvoert.
  • Isolatie: een vest, trui of longsleeve zorgt er voor dat je lekker warm blijft in koelere omstandigheden.
  • Buitenlaag: een jas die je beschermt tegen de invloeden van regen en wind. Dit kan dus ook een dun zomerjack zijn die winddicht is.

Een voordeel van het kleden in laagjes is dat je je kleding makkelijk kunt aanpassen aan wisselende omstandigheden. Als de zon doorbreekt trek je je buitenlaag uit. Staat er nog een kil windje, kies er dan voor om je buitenlaag aan te houden maar de isolerende tussenlaag uit te trekken.

 

Eigenschappen buitenlaag

De buitenlaag, je wandeljas, kan verschillende eigenschappen hebben. De combinatie van de eigenschappen winddicht, waterdicht en ademend bepaalt voor welke omstandigheden jouw wandeljas het meest geschikt is.

Rode tussenjas voor heren

Globaal kun je jassen in drie categorieën verdelen:

  • Winddicht, ademend, niet-waterdicht, mogelijk waterafstotend: Ideaal voor droog en winderig weer. Door het ademend vermogen erg comfortabel te dragen. Onder deze categorie vallen onder andere softshells, winddichte fleece jassen en jassen met een primaloft voering. Dit zijn over het algemeen prima tussenjassen.
  • Winddicht, ademend, waterdicht: Door het gebruik van Gore-Tex of andere coatings zijn de jassen in deze categorie naast winddicht ook nog eens waterdicht. Het ademend vermogen wordt wel wat minder bij deze jassen. Tijdens het wandelen kun je deze jas snel als ‘warm’ ervaren.
  • Winddicht, niet-ademend, waterdicht: De welbekende regenjas, die je graag zo snel mogelijk openritst als de regenbui is overgetrokken, want transpiratievocht krijgt geen kans om afgevoerd te worden, waardoor alles klam wordt en op den duur het transpiratievocht je kleding doorweekt.

De jassen die in de eerste categorie vallen zijn het meest geschikt om als tussenjas te dragen, mits de omstandigheden niet te nat zijn. Tegenwoordig zijn er ook softshells met een waterafstotende werking. Daarmee kun je prima een buitje trotseren, maar een hoosbui kun je beter uit de weg gaan.

Het aanbod aan outdoorkleding is enorm. Wat voor jou de meest ideale keuze is, is een kwestie van uitproberen en ervaren. Twijfel je? Laat je informeren bij een outdoorzaak.