Kooptips: stappentellers voor wandelaars

Hoe kies je als wandelaar uit het enorme aanbod de voor jou best passende stappenteller of activity tracker? Wandel.nl helpt je een eind op weg.

Vooral als je wandelt om een betere conditie te krijgen of om af te vallen, is de stappenteller een onmisbaar apparaatje. Hoe kies je als wandelaar uit het enorme aanbod in de winkels de voor jou best passende stappenteller of activity tracker? Wandel.nl helpt je een eind op weg.

Wat is een stappenteller?

Zoals de naam al zegt, telt een stappenteller stappen, geen afstand. Het apparaatje wordt ook wel 'pedometer' genoemd. Een 'old-school' stappenteller, vaak een rechthoekig doosje, draag je bij voorkeur op de heup aan je riem of broek. Een mechanisme in de stappenteller registreert iedere stap die je zet. Door jouw eigen gemiddelde paslengte in te stellen, berekent de stappenteller hoe ver je hebt gelopen. Simpel maar doeltreffend, en het geeft een goede indicatie over de afgelegde wandelafstand.

Waarom een stappenteller?

In grote lijnen zijn er twee hoofdredenen om een stappenteller te gaan gebruiken:

 • Om gedurende de hele dag inzicht te krijgen in je dagelijkse hoeveelheid beweging. Thuis, onderweg of op kantoor. De stappenteller werkt dan vooral als motivatie om meer stappen te zetten, dus om meer te wandelen.
 • Je gebruikt de stappenteller niet de hele dag, maar alleen tijdens het wandelen of sporten. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of tijdens een lange of korte wandeltocht .

Bewegingssensoren

De manier waarop een stappenteller de stappen meet, is de afgelopen jaren flink veranderd. Vroeger ging het mechanisch, met een gewichtje, later elektronisch, en door alle nieuwe ontwikkelingen rondom smartphones zijn er inmiddels piepkleine en steeds goedkopere bewegingssensoren die in ieder apparaat ingebouwd kunnen worden. Het gevolg is dat je inmiddels kunt kiezen uit een enorme hoeveelheid soorten en maten stappentellers.

Moderne stappentellers kunnen veel meer gegevens tonen dan alleen de stappen. Je kunt ze in veel gevallen gebruiken in combinatie met apps op je smartphone, software op je computer of binnen online trainingsprogramma's. Een stappenteller is steeds vaker onderdeel van een gadget (vaak een horloge) dat meer kan dan stappen tellen. De fabrikanten van deze producten praten niet meer over stappentellers maar over fitness trackers, activity trackers, smartbands en smartwatches.

Voorbeeld van een 'old-school' stappenteller. Foto: Wikipedia. Voorbeeld van een 'old-school' stappenteller. Foto: Wikipedia.
Een nieuwer model stappenteller: de Fitbit Zip. Een eenvoudige activity tracker van ca. € 50. Een nieuwer model stappenteller: de Fitbit Zip. Een eenvoudige activity tracker van ca. € 50.

Smartphone als stappenteller

Eigenlijk heb je geen stappenteller meer nodig, want met je eigen smartphone en een stappenteller-app kun je ook aan de slag. Deze apps informeren je razendsnel met interessante getallen in mooie grafieken over jouw dagelijkse beweging en het aantal stappen. Maar: als het de bedoeling is om al je beweging gedurende de hele dag te meten, dan moet je die smartphone ook de hele dag in je broekzak dragen. En dat doet bijna niemand. Kortom: genoeg redenen om een losse stappenteller te kopen.

  De 'old school' stappenteller

  De 'ouderwetse' stappenteller, die stappen meet en de afgelegde afstand berekent, bestaat gelukkig nog steeds. Deze is vooral geschikt voor degenen die motivatie nodig hebben om dagelijks een zekere hoeveelheid beweging te krijgen, en niet meer dan dat. Voordeel: deze stappentellers kosten niet veel.

  Activity trackers

  Dit is de nieuwe generatie stappentellers, gebaseerd op moderne bewegingssensoren. Ook wel bekend als fitness of activity tracker. Je draagt ‘m op je lichaam, voornamelijk om je pols, soms ook met clip aan je riem of zelfs op je schoen. Kenmerkend is dat deze ‘stappenteller’ alle beweging vastlegt, vaak ook tijdens het slapen, om later te analyseren en te evalueren op een smartphone of op een computer.  Het is vaak een stappenteller, afstandmeter, calorieënteller, slaapmonitor, hartslagmeter, inspanningstijdmeter en soms ook gps ineen. Ben je geïnteresseerd in dit type stappenteller, lees dan ook ons artikel over activity trackers.

   Hoe kies je een stappenteller?

   Om in het ruime aanbod een eerste schifting te maken is het slim om eerst goed na te denken over een aantal zaken:

   Waar wil je de stappenteller bevestigen?

   Een stappenteller of activity tracker om je pols lijkt handig, is dat ook, maar als je vooral wilt weten hoe ver je dagelijks wandelt is de pols niet de beste plek. Om je pols wordt ook de beweging van het bovenlichaam gemeten, niet alleen van de benen. Voor de dagelijkse bijhouden van je beweging is opbergen in je broekzak, of bevestigen met een clip aan je riem beter. Veel modellen kunnen overigens op verschillende manieren worden gedragen.

   Om de dagelijkse gegevens zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken is het in ieder geval belangrijk dat je de stappenteller altijd op dezelfde plek draagt. En niet onbelangrijk: als je de stappenteller de hele dag door wilt gaan dragen en je moet tegelijkertijd ook nog netjes op je werk verschijnen, dan is het niet handig zo fraai om ‘m aan je broekriem of op je schoen te bevestigen. Iets om even bij stil te staan.

   Eenvoudige stappenteller van Silva. Eenvoudige stappenteller van Silva.
   Misfit Shine: een activity tracker met o.a. stappenteller om de pols. Misfit Shine: een activity tracker met o.a. stappenteller om de pols.

   Aan welke eigenschappen en functies heb je behoefte?

   Simpele stappentellers werken op een los batterijtje en je kunt er geen gegevens mee uitlezen. Meer geavanceerde modellen laad je op via een snoertje en je kunt gegevens al dan niet draadloos uitlezen naar een computer of verbinding maken met een smartphone.  Bij sommige modellen kun je ook gegevens invoeren over voeding, conditie en lichamelijke gesteldheid. De vraag is: in hoeverre ga je daar wel of geen gebruik van maken?

   Hoeveel inspiratie zoek je?

   Een stappenteller meet stappen en motiveert om er meer te zetten. Veel mensen hebben simpelweg als doel dat ze per dag een bepaald aantal stappen zetten. Behoor je tot die groep? Dan voldoet de meest simpele en goedkope stappenteller vaak al goed. Het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan een meer verfijnde analyse van alle dagelijkse beweging, getoond in mooie grafieken. Besteed dan meer dan honderd euro, en koop een activity tracker die je kunt synchroniseren met een app op je smartphone of met software op een computer.

   Social media: delen met anderen?

   Op social media zijn verschillende groepen en platforms om je resultaten te delen en te vergelijken met anderen. Het kan goed zijn dat het voor jou persoonlijk motiverend werkt om je vorderingen te delen met anderen. Misschien gebruiken je vrienden die met hetzelfde doel bezig zijn al een speciaal merk of model of een specifiek sociaal platform. Als dat belangrijk voor je is, kan het de keuze voor een specifiek model versnellen.

   Geschreven door

   Jan Mark Moquette

   Jan Mark Moquette is wandelaar en buitensporter.

   Word lid van KWBN

   Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

   Waarom lid worden?