Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor de kerstvakantie? Ondanks dat er veel weg valt deze kerst is er nog genoeg te beleven buiten. Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Fijne kerstvakantie!

Tip 1: Maak je eigen lichtjeswandeling

Maak een mooie wandeling door jouw dorp of stad en geniet van alle lichtjes die iedereen heeft opgehangen. Start aan het einde van de middag zodat je in de schemer van de lichtjes kunt genieten.

Misschien ken jij wel een straat waar de bewoners groots uitpakken of ga op zoek naar het mooist versierde huis in jouw omgeving.


Heide zonsopgang

Tip 2: Ga zelf op excursie in de natuur

Ook in de winter is er genoeg te zien tijdens je wandeling. Georganiseerde excursies zijn de komende weken helaas afgelast, maar je kunt ook zelf op excursie gaan. Ga op pad in de natuur bij jou in de buurt. Neem een verrekijker en veldgids mee, trek warme kleding aan en je bent klaar om te gaan. Ga bijvoorbeeld opzoek naar wintergasten, zoals ganzen en eenden. Probeer een glimp mee te krijgen van de bosuil. Of ga heel vroeg op pad en ontdek hoe de natuur ontwaakt.


Kerstkrans

Tip 3: Verzamel knutselmateriaal in het bos

Krijg je jouw kinderen maar moeilijk mee naar buiten voor een winterse wandeling? Of houd je zelf van knutselen? Zoek dan tijdens je wandeling in de natuur naar materialen om als je weer thuis bent mee te knutselen.

Dennenappels, bladeren, mooie takken: op de grond ligt heel veel bruikbaar materiaal voor een mooi decoratief winterstuk. Heb je inspiratie nodig? Typ in Google 'kerststukje maken' in en je ziet volop voorbeelden.


Een warme drank op de Landschotse heide (Afbeelding: Suzan Bastings) Een warme drank op de Landschotse heide (Afbeelding: Suzan Bastings)

Tip 4: Maak een wandeling met een vriend of familielid

Komen de muren op je af nu we zoveel thuis zitten? Ga lekker naar buiten, spreek af met een vriend(in) of familielid om een heerlijk frisse wandeling te maken (uiteraard wel op 1,5 meter afstand van elkaar). Op die manier kan je helemaal coronaproof bijkletsen, je bent er even uit én jullie zijn lekker actief bezig!

Tip: neem een thermoskan met thee mee, dan hoeft je het theekransje niet te missen.


Kniepertjes (Afbeelding: Jan-Willem Reusink) Kniepertjes (Afbeelding: Jan-Willem Reusink)

Tip 5: Trakteer jezelf na een winterse wandeling

Na al die winterse wandelingen mag je jezelf wel een keer trakteren. Ga de keuken in en maak een lekkere (gezonde) snack. Op Wandel.nl staan recepten voor een gezonde energiereep en Brabantse eierkoeken.

Of blijf in de feestsferen en bak overheerlijke kniepertjes. Dit koekje wordt traditiegetrouw rond oud en nieuw gebakken in Groningen, Drenthe en Overijssel. Een kniepertje is een zoete, dunne harde wafel. Heerlijk tijdens of na je wandeling én leuk om te maken.


Tip 6: Speel de Wandel.nl Winterbingo

Wandel.nl heeft speciaal voor deze kerstvakantie een Winterbingo bedacht. Ga op pad, neem je bingokaart mee en kijk welke dieren en winterse taferelen jij kunt ontdekken. Je kunt dit spel zelf spelen, maar ook met je partner of kinderen, of digitaal met familie of wandelvrienden. Je vind het hele spel hier.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?