Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen tussen burlende edelherten

In de herfst klinkt er een indrukwekkend geluid in verschillende natuurgebieden, zoals op de Veluwe. Het is het geluid van burlende edelherten. Wandel.nl zet de mogelijkheden op een rij om in Nederland de bronsttijd van edelherten mee te maken. Waar ga jij wandelen en burlende herten spotten?

Edelhert die aan het burlen is.

Herfst betekent niet alleen paddenstoelen en vallende bladeren, maar ook: bronsttijd voor de edelherten. Waar kun je genieten van het indrukwekkende geburl van de ‘koning van het woud’? Wandel.nl selecteerde een aantal burlexcursies en wandelspots die door het hele land te vinden zijn.

Burlend edelhert op de Hoge Veluwe
Burlend edelhert op de Hoge Veluwe

Op excursie met de boswachter

In september en oktober kun je op meerdere plekken in Nederland op bronstexcursie. Met een gids of boswachter ga je in de vroege morgen of begin van de avond op zoek naar de burlende herten en krijg je een spectaculair schouwspel te zien.

Op de Hoge Veluwe worden in september bronstexcursies gegeven. In het nationale park zijn ook publiekstoegankelijke wildobservatieplekken, waar de kans op het zien van burlende herten groot is, zoals observatieplaats Wildbaanweg. Op de website vind je een kaart met locaties.

Staatsbosbeheer houdt in september en oktober speciale burlexcursies op onder diverse locaties op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Hier vind je de excursiedata.

Natuurmonumenten organiseert op meerdere locaties bronstexcursies, zoals in Burgh-Haamstede, maar ook in Nationaal Park Veluwezoom.

In een omrasterd deel in het Weerterbos, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, leeft een twintigtal edelherten. Stichting het Limburgs Landschap organiseert in september en oktober speciale bronstexcursies in het Weerterbos.

In Het Groene Woud in Noord-Brabant, tussen de steden Tilburg, Eindhoven en Den Bosch leeft een roedel edelherten. Een gids neemt je mee het gebied in en weet waar de burlende herten zich ophouden.

Zelf op zoek

Veel excursies zijn al ruim op voorhand volgeboekt. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar de burlende herten. Houd je daarbij wel aan de geldende regels van het gebied. Zo geldt bijna overal dat je tussen zonsondergang en zonsopkomst het gebied niet in mag en je op de paden moet blijven. Respecteer dit!

Wandel de Bronstroute van 8,4 kilometer over de Rheder- en Worth-Rhederheide. Vanaf wildobservatiepost De Elsberg heb je een prachtig uitzicht over het gebied en de kans om de herten te horen is met westenwind het grootst.

In Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je diverse gemarkeerde wandelroutes lopen of over de paden door het park struinen op zoek naar de edelherten. Een uitgebreide routekaart is bij één van de entrees verkrijgbaar.

afbeelding van een burlend edehert.
afbeelding van herten bij een plas.

Ook in het Limburgse Weerterbos kun je zelf op zoek gaan naar de edelherten. Meerdere gemarkeerde wandelroutes (6,5  en 8 kilometer kilometer) voeren je langs de uitkijktoren. Een eersterangsplek om het schouwspel gade te slaan.

Damherten in overvloed in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Evenals wandelroutes van diverse afstanden (van 3 tot 30 kilometer). Kies je route vanaf één van de entrees en probeer niet over de herten te struikelen.

In het jonge natuurgebied de Oostvaardersplassen leven edelherten in een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen. De wandelroutes lopen aan de buitenrand van het natuurgebied, maar vanaf de uitkijkpunten heb je een wijds uitzicht over de vlakte.

Wandel door het Brabantse Het Groene Woud. Wandeling De Scheeken (4,3 kilometer), de rolstoelroute De Mortelen (5,8 kilometer) en de knooppuntenroute gaan het reservaat in waar de herten leven. Bekijk de wandelroutes hier.

afbeelding van herten op de heide.