Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen op Vlieland? Ga dan naar deze 6 plekken

Gevarieerde natuur, rust, weinig auto’s en heel veel vogels: Vlieland is een perfect wandeleiland. Voor een weekend, maar ook voor langer. Ook al is het eiland relatief klein, je ontdekt steeds weer iets nieuws. Op welke plekken moet je beslist gaan wandelen als je op Vlieland bent? Wandel.nl geeft je inspiratie.

Een zwerm spreeuwen in de Kroon's Polders
Een zwerm spreeuwen in de Kroon's Polders

1. Vogels kijken in de Kroon’s Polders

Lepelaars, allerlei soorten ganzen, scholeksters, de Kroon’s Polders zijn een waar vogelparadijs. Je ziet er veel watervogels, maar ook roofvogels en rietvogelsoorten leven in dit waterrijke gebied. Bijzonder is dat er zowel zout als zoet (brak) water in het gebied aanwezig is, waardoor er ook heel veel verschillende soorten planten groeien.

Door de Kroon’s Polders gaat het Boswachterspad, een wandelroute van 7,5 kilometer. Langs de route is sinds 2016 een vogelkijkhut geplaatst. Een pad omgeven door rieten schermen (om de vogels niet te verstoren) leidt naar de hut. Hier heb je uitzicht over broedeilandjes die speciaal voor de stern zijn aangelegd. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen. En heb je na afloop van je wandeling honger en dorst gekregen? Start- en eindpunt van de route is Het Posthuys. Eeuwen geleden werd post vanuit Amsterdam via het posthuys naar koopvaardijschepen op de rede bij Vlieland gebracht. Tegenwoordig kun je hier prima uitrusten en iets eten en drinken.

2. Bomenland: een sprookjesbos

Vlieland was nog niet eens zo gek lang geleden een kaal eiland met alleen zand, duinen en grassen. Gevolg was dat het dorp onder het stuivende zand dreigde te verdwijnen. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn er daarom naaldbossen geplant, om het zand beter op zijn plek te houden.

Het bos in het gebied Bomenland, ten westen van het dorp, is het oudste bos op het eiland. De dennenbomen bleken na verloop van tijd een nadeel te hebben: ze onttrokken veel vocht uit de bodem, waardoor veel duinplanten verdwenen. In het gebied zijn daarom steeds meer naaldbomen vervangen door loofbomen. Gevolg is dat Bomenland bestaat uit een mix van naald- en loofbos. Er gaat een wandelroute van 4 kilometer door dit gebied. In de herfst zie je veel paddenstoelen langs het pad en lijkt het alsof je door een sprookjesbos loopt.

Een wandelpad door het gebied Bomenland op Vlieland
Een wandelpad door het gebied Bomenland op Vlieland
De Vliehors
De Vliehors

3. De Vliehors: de Sahara van het noorden

Ben je doordeweeks op Vlieland, dan hoor je af en toe straaljagers. De Vliehors, helemaal in het westen van het eiland, is een militair oefenterrein. In het weekend is de zandplaat van maar liefst 21 vierkante kilometer toegankelijk voor wandelaars. De Vliehors wordt niet voor niets de grootste zandbak van Nederland of de Sahara van het noorden genoemd.

Een wandeling door het gebied, waar overigens geen wandelpaden liggen, is een bijzondere ervaring. Midden op de zandvlakte staat een klein wit huisje op palen: het Drenkelingenhuisje. Vroeger konden schipbreukelingen hier een veilig onderkomen vinden. Nu is het een juttersmuseum waar je een bonte verzameling van aangespoelde spullen kunt zien. Er staat meestal veel wind op de kale zandvlakte, dus trek voldoende kleding aan.

4. Struinen door de Dorpsstraat

Vlieland heeft maar één dorp, Oost-Vlieland. Hier meert de boot vanaf Harlingen aan. In de Dorpsstraat staan eeuwenoude pandjes met oude geveltjes. Mocht je wat cultuur willen opsnuiven tijdens je wandeling, dan kun je hier prima terecht.

Behalve horeca en winkeltjes, zijn hier twee musea. Museum Tromp’s Huys vertelt je over de geschiedenis van het eiland en in De Noordwester kom je alles over de natuur op Vlieland te weten. Er starten hier ook diverse excursies, zoals een dorpswandeling langs monumenten op Vlieland. Heel vroeger was er trouwens nog een tweede dorp aan de andere kant van het eiland: West-Vlieland. In de achttiende eeuw is dit dorp in de zee verdwenen.

De Dorpsstraat van Vlieland
De Dorpsstraat van Vlieland
Cranberries
Cranberries

5. In september: velden vol cranberries

Vlieland en Terschelling zijn de enige plekken in Nederland waar cranberries groeien. Het verhaal gaat dat in de negentiende eeuw een schip een vat met de bessen verloor en dat deze aanspoelde. Op Vlieland liggen diverse velden met cranberries. Vanaf half september kun je de vitaminerijke bessen plukken om er bijvoorbeeld jam of sap van te maken. Een leuke onderbreking van je wandeling. En vergeet tijdens het plukken niet af en toe omhoog te kijken, want er vliegen regelmatig roofvogels boven de velden. 

6. Vuurboetsduin: top van de Wadden

Terwijl je vanaf Harlingen met de boot over de Waddenzee naar Vlieland vaart, zie je heel langzaam een bultje aan de horizon verschijnen. Naarmate je dichterbij komt, zie je de rood-witte vuurtoren van Vlieland. Deze staat op het Vuurboetsduin: met 40 meter hoogte is dit het hoogste punt van het Waddengebied.

Je kunt de top vanaf verschillende kanten bereiken, onder meer via een houten trap van ruim honderd treden (goed voor je beenspieren). Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het eiland en over het Waddengebied. Bij helder weer kun je buureilanden Terschelling en Texel zien liggen. Onderaan het Vuurboetsduin start de gelijknamige wandelroute van ruim 6 kilometer.

Uitzicht vanaf het Vuurboetsduin
Uitzicht vanaf het Vuurboetsduin