Wandelen door monumentaal groen

Bij monumenten denken we meestal aan gebouwen, maar ook parken en buitenplaatsen kunnen een monument zijn. Wandel.nl tipt een paar voorbeelden van monumentaal groen waarin je mooi kunt wandelen.

In het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland openen dan hun deuren en poorten voor het publiek. Niet alleen gebouwen, ook monumentaal groen zoals parken, buitenplaatsen en zelfs begraafplaatsen. Wandel.nl geeft je een paar tips voor een wandeling door monumentaal groen tijdens Open Monumentendag, of daarna.


Begraafplaats Zorgvlied, Amsterdam

In 1827 werd besloten dat begraven binnen de bebouwde kom voortaan verboden was. Begraafplaats Zorgvlied was de eerste buitenbegraafplaats in de omgeving van Amsterdam. Zorgvlied is meerdere keren uitgebreid en dit heeft gezorgd voor een zeldzame combinatie van oudere en nieuwere manieren van aanleg. Je vindt er bijzondere bomen en beplanting. Op de begraafplaats bevinden zich diverse grafmonumenten van landelijk bekende personen.

Er ligt zestig kilometer aan wandelpaden in het gebied. Binnenkort verschijnt er zelfs een wandelgids met beschreven wandelroutes. In het komende nummer van magazine Wandel.nl (nummer 4-2017) verloten we een aantal van deze gidsen.

Op zondag 10 september is er om 13.00 en 14.30 uur een rondleiding over de begraafplaats. Zorgvlied is ook de rest van het jaar toegankelijk. Lees hier meer over Begraafplaats Zorgvlied.

Begraafplaats Zorgvlied, foto: Wikimedia - Marion Golsteijn Begraafplaats Zorgvlied, foto: Wikimedia - Marion Golsteijn

De tuinen van kasteel Hackfort, Vorden

In het Achterhoekse Vorden ligt kasteel Hackfort met daaromheen een mooi landgoed. Je vindt er eikenlanen, oude boerderijen, bossen en zandweggetjes. Op het landgoed bevinden zich bovendien een watermolen en een moestuin. Kortom: een prima omgeving voor een mooie wandeling. Er is een wandeling van 5 kilometer over het landgoed uitgezet, die je het hele jaar door kunt lopen.

Op zondag 10 september is er tussen 11.00 en 16.00 uur een speciaal Open Monumentendag-programma. Boeren, Boswachters en Buitenlui vertellen verhalen over het landgoed. In boerderij het Bosmanshuis kun je bovendien een kijkje nemen in de voormalige gelagkamer. In de moestuin is er muziek te horen en er zijn diverse standjes met streekproducten. Landgoed Hackfort ligt aan de Baakseweg 8 in Vorden. Hier vind je meer info over het landgoed.

Landgoed Hackfort, foto: Wikimedia - Peter van der Wielen Landgoed Hackfort, foto: Wikimedia - Peter van der Wielen

Arboretum d’n Hooidonk, Den Dungen

Wel eens een 120-jarige buxus van 4 meter hoog gezien? Arboretum d’n Hooidonk in het Brabantse Den Dungen is een park en landgoed met een bijzondere groencollectie. Er groeien behalve de bijzondere buxus maar liefst 60 soorten eiken, 50 soorten beuken en 50 soorten berken. In totaal vind je in het park van 8 hectare 1600 verschillende soorten bomen en struiken. Genoeg te zien dus tijdens je wandeling door deze bomentuin. Het arboretum is het hele jaar door geopend en uiteraard ook tijdens Open Monumentendag.


Hof te Dieren, Dieren

Aan de rand van de Gelderse Dieren ligt landgoed Hof te Dieren. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug naar de twaalfde eeuw. In de loop der eeuwen is het gebied regelmatig van eigenaar verwisseld. In 1822 werd er een statig landhuis op het landgoed gebouwd. De nieuwe tuin werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het huis brandde in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog af, maar de parkaanleg bleef behouden. Ook een tuinmanswoning uit 1903 bleef overeind. Blikvanger is de tuinmuur uit 1885 die om het park staat. Op een deel van het landgoed vind je de grootste ommuurde wijngaard van Nederland en een kwekerij voor bijzondere vaste planten. Als je de grote weg tussen Dieren en het dorp Ellecom oversteekt, stap je zo de bossen van de Veluwezoom in.   

Tijdens Open Monumentendag kun je op zondag 10 september tussen 10.00 en 17.00 uur een rondwandeling in het park maken. De rest van het jaar is het park beperkt toegankelijk.

De historische tuinmuur in Hof te Dieren, foto: Wikimedia - Willemjans De historische tuinmuur in Hof te Dieren, foto: Wikimedia - Willemjans

Landgoed Kraaybeekerhof, Driebergen

Landgoed Kraaybeekerhof bij Driebergen is een groot landgoed met tuinen, een kwekerij en een studiecentrum. Er bevindt zich onder meer een bijentuin en een ijskelder op het terrein. Over het landgoed loopt het Kraayenbeekpad, een wandelroute van 5 kilometer. 

Tijdens Open Monumentendag start er zowel op zaterdag 9 september als zondag 10 september een rondleiding. Een gids neemt je mee over het landgoed en door de tuinen.


Hortus en Park Brakkenstein, Nijmegen

De Hortus in Nijmegen is onderdeel van Park Brakkenstein. Behalve een Botanische tuin is hier ook een Arcadische tuin. Deze tuin bestaat uit een kijktuin, pluktuin en een educatieve tuin. Blikvanger van de tuin is een rotsheuvel, gebouwd uit rotsblokken uit de Ardennen. Biologen van de Radboud Universiteit gebruikten de rotspartij in de jaren zeventig voor hun onderzoek naar rotsplanten in de Alpen. Het aangrenzende Park Brakkenstein heeft diverse lanen met oude beuken. In dit park ligt Huize Brakkesteyn, dat net als het bijbehorende stalgebouw en het park een rijksmonument is. Zowel Park Brakkenstein als de Hortus zijn het hele jaar door geopend. Lees hier meer over dit monumentaal groen.

Het koetshuis in Park Brakkenstein, foto: Wikimedia - Hawang(nl) Het koetshuis in Park Brakkenstein, foto: Wikimedia - Hawang(nl)

Wilhelminapark, Wormerveer

Het Wilhelminapark in Wormerveer is honderd jaar geleden aangelegd als 'wandelplaats voor burgers'. Het werd een park in Engelse landschapsstijl, zoals in die tijd veel parken werden aangelegd. Kenmerken van deze stijl zijn gebogen grindpaden, waterpartijen en treurwilgen. Honderd jaar na de opening doet het park nog steeds dienst als ‘wandelplaats voor burgers’. Je wandelt langs een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Ook is er een muziektent, een volière met diverse soorten vogels en er lopen eenden en kippen in het park rond. De dienstwoning bij het park wordt nog steeds bewoond door de parkwachter.

Het park is dagelijks tussen 8.00 en 20.00 uur gratis toegankelijk. Ook tijdens Open Monumentendag kun je een bezoek aan het park brengen. Op zaterdag 9 september is er live muziek te horen.


Wantijpark, Dordrecht

Muziektent in het Wantijpark, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Muziektent in het Wantijpark, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het Wantijpark in Dordrecht werd in 1937 aangelegd. Voor die tijd bestond de grond waarop het stadspark verrees uit moerassen met wilgen. In het gebied hielden militairen schietoefeningen. Tijdens je wandeling door het park kun je de resten van de oefenmuur nog zien. Je vindt in het Wantijpark veel oude bomen, die een geliefd leefgebied vormen van diverse soorten vogels.

Op zondag 10 september kun je een wandeling maken onder leiding van een IVN-gids. Deze vertelt je van alles over de zichtlijnen van het park, over de aanwezige natuur en over de oorsprong van de schietmuur. Verzamelplaats voor de rondleiding is de hoofdingang van het Wantijpark aan de Baden Powellaan in Dordrecht. Je hoeft je van te voren niet aan te melden. Uiteraard kun je ook buiten Open Monumentendag een wandeling door het stadspark maken.


Tuinen Paleis Soestdijk, Baarn

Paleis Soestdijk was lange tijd de woonplek van prins Bernhard en prinses Juliana. De tuinen van het paleis bestaan uit rustieke lanen, kleurrijke bloemperken en een grote vijver met fontein. De lanen zijn vernoemd naar leden van de Koninklijke familie. Bezienswaardigheden in de tuinen zijn een chalet uit 1892, een oranjerie en de oudste watertoren van Nederland.

Het paleis met de tuinen is het hele jaar door in het weekend te bezoeken. Tijdens Open Monumentendag kun je de tuinen van het paleis gratis bezoeken. Voor het paleis zelf wordt wel entree gevraagd. Meer weten over Paleis Soestdijk? Kijk dan hier.

Paleis Soestdijk, foto: Wikimedia - Michele Ahin Paleis Soestdijk, foto: Wikimedia - Michele Ahin

In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?