Romantische routes

Ook na Valentijnsdag kun je op deze romantische routes samen (maar ook alleen) een mooie wandeling maken.

Hoe verras je je lief met Valentijn? Rode rozen, zoete bonbons, een nacht buitenshuis tussen het satijn? Wandelaars doen het me deze routes, de meeste door de natuur waar spiegelende vennen of romantische beekdalen lonken. Er is ook een route tussen wilde dieren (die alleen oog hebben voor elkaar). Hand in hand van gedicht naar gedicht door de stad kan ook. Niet voor niets dichtte Fernando Pessão 'Leven is dromen aan de hand van een ander'.

Door Nanda Raaphorst

Foto: Het Flevo-landschap Foto: Het Flevo-landschap

Flevoland: Natuurpark Lelystad - wandelpaden, 1,5 - 7 km

Liefde is…

Op Valentijnsdag (en alle andere dagen) kun je in Natuurpark Lelystad bijzondere wandelingen maken. Koop een plattegrond in het bezoekerscentrum en stippel zelf je route uit langs de wilde dieren die hier in een natuurlijke omgeving leven. Het fraaie, uitgestrekte park houdt het midden tussen savanne, oerwoud en rivierenlandschap. Niet schrikken als je oog in oog komt te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, eland, galopperende Przewalskipaarden of ravottende Pater Davidsherten. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moeflons, reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen. Februari is dé tijd waarop (ook) de dieren last krijgen van liefdesperikelen.

Tip: Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange (fiets- en) wandelpaden, nergens kom je versperringen tegen als hekken of prikkeldraad. Een rondje buitenom is al gauw zo'n 7 kilometer wandelen en volg je het in 2016 geopende 'Wisentpad' dan kun je er zeker van zijn dat je dwars door het gebied van wisenten en Przewalskipaarden wandelt.

In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse (inter)nationale fok- en herintroductieprogramma’s waaronder het Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland. Het park is gratis toegankelijk van 12 - 17 uur (van november t/m februari van 12 - 16 uur).
Info: www.flevo-landschap.nl


Foto: Nanda Raaphorst Foto: Nanda Raaphorst

Groningen: (De ommetjes van) het Westerwoldepad, 15,1 km

Veel liefs en leuks

Een van de mooiste wandelroutes in Groningen is misschien wel het Westerwoldepad, een rood-wit gemarkeerd langeafstandwandelpad van 80 km door Westerwolde, een gebied met heidevelden, oude eiken- en beukenbossen, knusse dorpjes en romantische beekdalen. Die beekdalen worden gevormd door de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. 'Een prachtig decor om van alles te zien, doen en beleven', vinden wandelaars op het net. Met je lief héél lang wandelen doe je misschien niet op Valentijnsdag, maar voor haast iedereen is het Westerwoldepad een aanrader. Want aan de doorgaande route zijn minstens 13 ommetjes gekoppeld, korte halvedagrondjes die ruimte laten voor ander leuks en liefs. 

Tip: Een van de mooiste trajecten is Sellingen - Ter Apel (traject 3, 15,1 km). Dat eindigt bij het romantisch gelegen Boschhuis. Het voormalige bier- en brouwhuis van een middeleeuws klooster ligt verstopt in de bossen van Ter Apel.

Info: Het Westerwoldepad en de meeste ommetjes zijn te downloaden op deze site.


Foto: Nanda Raaphorst Foto: Nanda Raaphorst

Friesland: Poëzieroute, Leeuwarden 5 - 10 km

Lachende handen in Bus 54

Neem je lief mee naar de Poëzieroute in Leeuwarden. Dit jaar zijn de stad én heel Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Dus op een hartverwarmend onthaal (oke, het zijn leliebladeren) kun je sowieso rekenen, Valentijnsdag of niet. Extra leuk wordt je bezoek aan Leeuwarden met deze stadswandeling langs gedichttegels. In 1993 werd de eerste serie van tien gedichten opgeleverd, elk jaar aangevuld met een aantal nieuwe en komende Valentijnsdag kun je maar liefst 49 stenen bewandelen en bewonderen. Misschien val jij ook wel voor de lachende handen uit gedicht 'Bus 54' van Albertina Soepboer.

Tip: Ben je nog lang niet uitgewandeld? Tussen Leeuwarden, Barthlehiem en Dokkum (47 km) kun je de bordjes van het kersverse Elfstedenpad volgen, leuk met een romantische overnachting halverwege. Terug naar Leeuwarden neem je de bus. Welke? Dezelfde bus als Albertina en haar lachende handen nam 54.


Foto: Nanda Raaphorst Foto: Nanda Raaphorst

Overijssel: Wandelroute De Lutte - Wilmersberg, 10,1 km

Bomenlaantjes om te zoenen

Heuvels en dalen, klimmen en meebewegen, zwoegen en ontspannen, het landschap rond het Twentse De Lutte en landgoed De Wilmersberg staat bijna metafoor voor een gezonde liefdesrelatie. Deze wandelroute voert langs lieflijke landgoederen, bomenlaantjes om te zoenen en boerderijen met hooibergen voor (nog maar eens) een heerlijke pauze. Kortom, prima route voor een Valentijntocht dit glooiende gebied rondom Oldenzaal en De Lutte. Vroeger was het nogal in trek bij rijke fabrikanten die er fraaie buitenplaatsen en dito stulpen aanlegden. Zoals Landgoed De Wilmersberg, waar deze wandelroute start en eindigt. Het landgoedhotel ligt op een ‘berg’ en heeft om af te koelen een buitenterras dat door sommige wandelaars het ‘mooiste terras van Overijssel’ wordt gevonden. Daar zit je dan met je lief.


Foto: Wikimedia - Marc Ryckaert Foto: Wikimedia - Marc Ryckaert

Gelderland: Nationaal Park Veluwezoom, 13 km

Eeuwige omhelzing

Deze poëzieroute voert door Nationaal Park Veluwezoom, het gebied waar John Jansen van Galen - oud-presentator van het NOS radioprogramma Met Het Oog Op Morgen - zijn jeugd doorbracht. De wandelroute - flink klimmen en dalen - voert langs plekken uit zijn jeugd, een koetshuis, een oude boerderij, een begraafplaats op de heide, een vijver met waterval en rododendrons en een fraaie beukenlaan. En last but not least langs Philemon en Baucis, twee bomen in eeuwige omhelzing. Over de namen vertelt de Griekse mythologie dat het om twee oude, gastvrije mensen gaat die zo gek op elkaar waren dat ze bij hun dood in een eik en een linde veranderden, hun takken in elkaar verstrengeld. Veel mooie gedichten maken het geheel compleet.


Foto: Nanda Raaphorst Foto: Nanda Raaphorst

Drenthe: De 11 van Staatsbosbeheer, 3,5 - 20 km

Budgetboeketje voor je lief?

Het is een oerromantisch dal, het brede glooiende bloemrijke stroomdal van de Drentsche Aa. Tientallen diepjes en stroompjes slingeren er door het landschap, dat er nog uitziet zoals een eeuw geleden. Bij ieder dorp krijgen de stroompjes een andere naam. En, raar maar waar, pas in de buurt van de stad Groningen heet de stroom de Drentsche Aa. Het stroomdal is een lappendeken van heidevelden, zandverstuivingen, esdorpen en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren. Geel van de boterbloemen en rood van de zuring, een vlammende combi.

Tip: Staatsbosbeheer heeft 11 wandelroutes door het Nationaal Park Drentsche Aa uitgezet. Het netwerk bestaat uit zo’n honderd kilometer zandweg en tientallen kilometers wandelpad, asfalt is er nauwelijks te vinden. Dat wordt genieten van een lekker langzame liefdestocht. De routes variëren van 3,5 tot maar liefst 20 km waarbij je het Schipborger Diep volgt die door hooilanden kronkelt, bomvol dotters, orchideeën en blauwe knoop. Leuk (budget-)boeketje voor je lief?


Kasteel Groeneveld, foto: Pixabay Kasteel Groeneveld, foto: Pixabay

Utrecht: NS-wandeling landgoed Groeneveld, 8/11/15 km

Liefdesthee en hunkerende bitterballen

Deze tocht voert door dichte, intieme bossen en open heidevelden. Kloppend hart van de wandelroute is het sprookjesachtige Kasteel Groeneveld, een 18e-eeuws buitenhuis in Baarn dat werd gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, kind van Henegouwse Hugenoten. In het kasteel kun je steeds wisselende tentoonstellingen bewonderen, allemaal rondom de thema’s 'groen en groei' en er worden regelmatig kasteelconcerten opgevoerd. Maar wie Valentijn zoekt kan het beste meteen de tuinen in duiken. Het landgoed is aangelegd in Engelse stijl, met romantische laantjes, spiegelende vijvers, kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en nepheuvels.

Tip: NS-wandeling Groeneveld start bij kasteel Groeneveld en voert via de uitgestrekte Zuider- en Westerheide langs Theehuis ‘t Bluk. Hier kun je afkoelen met een Larens Blond of juist opwarmen met een thee-speciaal, zoals de 'Feeling in love'-thee van rozenblaadjes, zonnebloemblaadjes en rode roosknoppen. En dat terwijl de Charolais-runderen vredig de hei begrazen en in het grand café van kasteel Groeneveld de bitterballen alweer hunkeren om aandacht.


Oisterwijkse vennen, foto: Wikimedia - G. Lanting Oisterwijkse vennen, foto: Wikimedia - G. Lanting

Noord-Brabant: Vennenwandeling bij Oisterwijk, 9.4 km

14 vennen voor verliefden

Deze wandeling bij Oisterwijk voert langs veertien verkoelende vennen die verstopt liggen tussen de bossen en heidevelden van Oisterwijk. Al meteen achter het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten - met horeca 'Groot Speijck' - zie je door de bomen het eerste ven liggen. Elk ven heeft z'n eigen, vaak veelzeggende, naam. Uit het Brandven haalde men vroeger bluswater, het glasheldere Witven heeft een bodem bedekt met wit zand en in ven Brouwkuip maakten de Oisterwijkse bierbrouwers hun kuipen schoon. Dorstig? In het oerknusse Boshuis Venkraai, een voormalige boswachterswoning, kun je prima terecht om je lief te trakteren, bijvoorbeeld op een friszoete aardbeien-framboos smoothy.


Fotograaf: Petra Lenssen - copyright: VVV Midden-Limburg Fotograaf: Petra Lenssen - copyright: VVV Midden-Limburg

Limburg: Water Wandel Wereld Leudal, 14,1 km

Lekker lummelen door het Leudal

Het Leudal is een hoog gelegen natuurreservaat aan de westoever van de Maas. Je wandelt hier langs de lopen van de Tungelroysebeek en de Zelsterbeek, soms dwars door malse weiden en af en toe wat klimmen en dalen. Onderweg passeer je de Leu- of St. Ursulamolen, een fraaie watermolen langs de Leubeek. Na een klim mét uitzicht volgt de St. Servaaskapel, gelegen op een heuvel en door acacia's omarmd. Via Kloosterhof St. Elisabeth kom je bij café Busjop, een sprookjesachtige plek, waar de spoken die het pand lang geleden bezochten zijn verdreven door dorstige wandelaars en fietsers die er aanleggen voor het zelfgebrouwen witbier. De wandelroute vervolgt via een indrukwekkend heidelandschap en langs landgoed De Bedelaar en het Langven. Het is een landschap om heerlijk door te lummelen. Wel af en toe je blik van opzij naar omhoog en omlaag richten, want er is hier meer dan je lief (is) te spotten: van boomklevers en boomkruipers tot spechten en bevers.


Het centrum van Zierikzee, foto: Wikimedia Het centrum van Zierikzee, foto: Wikimedia

Zeeland: tussen Zierikzee en Schuddebeurs, 12,5 km

In de Zeeuwse Hemel

Geen tocht over onverharde paadjes door ruige natuur, maar een fijne wandeling die twee fraaie Zeeuwse plaatsen verbindt. De ene, Schuddebeurs, is klein en vernoemd naar een herberg die hier in de 17e eeuw stond (nu een Hostellerie met een gastronomisch restaurant, en een bruidshuisje om te overnachten..), de ander veel groter en voornamer - al van verre is dat te zien. Zierikzee is een stad met maar liefst 568 monumenten, waaronder de poorten en de stevige middeleeuwse muren. In het mooie Stadhuismuseum wordt het verhaal over Zierikzee verteld dat z'n rijkdom vergaarde door visserij, handel en nijverheid. Even pauze? Strijk neer in De Zeeuwse Hemel (met prachtige stadstuin) of Grandcafé De Werf en je bent weer klaar voor de terugtocht naar Schuddebeurs. Het leuke aan het gehucht zit 'm ook in het natuurgebiedje rondom, waar je spechten, uilen, zangvogels, kikkers, salamanders en zelfs bunzingen, reeën en wezels kunt spotten en dat in het voorjaar barst van de sneeuwklokjes en bosanemonen. Niet voor niets kozen regenten uit Zierikzee in de zeventiende en achttiende eeuw de plek uit om er buitenplaatsen te bouwen.


De Linge, foto: Pixabay De Linge, foto: Pixabay

Zuid-Holland: Poëzieroute Gorinchem, ca 7+ km

Dromen aan de hand van een ander

Gorinchem is een oude vestingstad, een stad met veel verhalen dus, en nog mooi gelegen ook: aan de rivieren de Linge en de Boven Merwede. Wie wil wandelen met zijn lief én alles van het historische centrum wil zien, doet de Poëzieroute Gorinchem.

39 gedichten en tekstfragmenten voeren je van plein naar steeg naar straat en haven. De teksten staan op gevels van monumentale gebouwen en winkelpanden, in de straten en in het groen, langs de rivier en langs de vestingwallen. 'Leven is dromen aan de hand van een ander', dichtte de Portugees Fernando Pessoa. Het staat te lezen bij een voormalig antiquariaat, tegenwoordig het zenuwcentrum van de club die de poëzieroute samenstelde. De teksten zijn genummerd, dus deze wandelroute is eenvoudig te volgen met het gidsje dat op strategische plekken te koop is of vooraf te bestellen. Trek zo'n 2 à 3 uur voor de route uit, en dat is exclusief pauzes in een van de vele leuke koffietentjes.

Tip: Meer wandelen? Vanaf Gorinchem voeren er wandelroutes alle kanten op, zoals de bewegwijzerde Arkelroute (11 km) of de NS wandelroute Fort Vuren (21 km). Je kunt ze oppikken bij Toeristisch Overstap Punt Gorinchen.


Foto: Gegarandeerd Onregelmatig, www.gegarandeerdonregelmatig.nl Foto: Gegarandeerd Onregelmatig, www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Noord-Holland: Amsterdam, 6+ km

Hofjes in de Jordaan

Oh wat is dat lastig kiezen, worden het de Kennemerduinen, het rondje Naardermeer of de hofjes van Amsterdam? We tippen de laatste, alleen al omdat intieme hofjes en Valentijn zo fijn combineren. Deze wandelroute voert in 6 kilometer langs twaalf schattige hofjes in de Jordaan. Deftige, charmante, knusse en bijna altijd goed verstopte hofjes waar nonnen en nederigheid steeds vaker hebben plaatsgemaakt voor hardstuderende studenten. Geen route waar je blaren van oploopt, wel een route om stil van te worden. En als je dat niet bent: stilte te betrachten, want dát is wat de hofjes - ondanks het nieuwe leven dat er is ingetrokken - zo bijzonder maakt, de rust, de orde, de eenvoud. Amsterdam Acht Keer Anders is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig, € 14,95. De verschillende wandelroutes zijn ook te downloaden op wandelzoekpagina.nl.

Tip: Stadsgids Gerard Goudriaan van de wandelgids Amsterdam Acht Keer Anders stelde deze en zeven andere routes samen, waaronder ook een 15 km lange stadswandeling 'Maritiem Verleden' - allemaal eenvoudig te combineren.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Geschreven door

Nanda Raaphorst

Nanda Raaphorst is buitensporter en auteur. Ze schrijft reisreportages, o.a. over wandel- en fietsroutes in Nederland en Europa.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?