Ontdek het Buiten van Utrecht

Ten oosten van de stad Utrecht, tussen de Lek en de Utrechtse Heuvelrug, ligt de Kromme Rijnstreek. Een heerlijk gebied om te wandelen. Je vindt hier maar liefst 510 kilometer aan mooie wandelpaden en idyllische weggetjes langs forten, kastelen en fruitboomgaarden.

Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek, foto: Ad Snelderwaard Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek, foto: Ad Snelderwaard

Wandel.nl in samenwerking met Routebureau Utrecht

Wandelen tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede

Ten oosten van de stad Utrecht, tussen de Lek en de Utrechtse Heuvelrug, ligt de Kromme Rijnstreek. Een heerlijk gebied om te wandelen. In de zomer van 2020 is een heel nieuw wandelnetwerk in de Kromme Rijnstreek gecreëerd. Meer dan 510 kilometer wandelplezier over mooie wandelpaden en idyllische weggetjes, langs boomgaarden, forten en kastelen. Of je nu gaat voor kleine ommetjes in de buurt van steden en dorpen of voor langere wandelingen waarbij je een groot gebied ontdekt, je kunt nu eindeloos en comfortabel wandelen in het buiten van Utrecht.

Kromme Rijnpad bij Wijk bij Duurtsede, foto: Carolien Boogaard Kromme Rijnpad bij Wijk bij Duurtsede, foto: Carolien Boogaard

Kromme Rijn

Wie gaat wandelen in de Kromme Rijnstreek kan het beste het water van de Kromme Rijn volgen. Deze rivier is de ‘rode draad’ door het gebied. Het voedt de bodem voor de kersen- en fruitteelt, waar de streek bekend om staat. Zo’n 2000 jaar geleden was de Kromme Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk, waarvan de overblijfselen nog terug te vinden zijn. Ook was de rivier onderdeel van de in de 19e eeuw aangelegde Nieuwe Hollandse Waterlinie. De kastelen en landgoederen langs de Kromme Rijn, eeuwenlang de buitens van rijke Utrechters, laten juist de rustieke sfeer van de streek zien.

Wandelen door Fort Honswijk, foto: Manja Herrebrugh Wandelen door Fort Honswijk, foto: Manja Herrebrugh

Kromme Rijnpad

Het 29 kilometer lange Kromme Rijnpad is een wandelroute die grotendeels een oud jaagpad langs de rivier volgt. Verschillende wandelommetjes rondom de route laten je kennismaken met de omgeving. Vind je 29 kilometer toch te lang? De wandelroute is opgedeeld in verschillende etappes van 7 à 8 kilometer. Een uitgebreide routebeschrijving, de etappes en de wandelommetjes staan beschreven in een nieuwe wandelgids die verkrijgbaar is bij de VVV's in Houten en Wijk bij Duurstde of te downloaden is op krommerijnpad.nl.

Trek je wandelschoenen aan en ontdek het buiten van Utrecht!

Meer tips over wandelen in de provincie Utrecht

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?