Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek Amsterdam met deze stadswandelingen

Grachten, parken, een rijke historie: in Amsterdam valt heel veel te ontdekken. Dit kan onder meer via deze mooie stadswandelingen. Wandel.nl zet 5 wandelingen, ieder met een eigen thema, voor je op een rij.

Amsterdamse gracht

Amsterdam. Bekend om zijn grachtengordel, de Wallen, de vele coffeeshops en de massa’s toeristen. Maar Amsterdam biedt zoveel meer. Duik in de historie van de stad, kom meer te weten over wat de vervolgde Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog overkwam en ontdek het trendy en moderne Amsterdam-Noord. Aan één dag heb je niet genoeg.

De Gouden Eeuw

De grachtengordel en statige herenhuizen karakteriseren de binnenstad van Amsterdam. Niet voor niets werd de 17e eeuw de Gouden Eeuw genoemd. Handelsstad Amsterdam groeide en bloeide. Rijke handelaren lieten langs de grachten hun handelshuizen en koopmanswoningen bouwen. Vooral aan de Herengracht en Keizersgracht tref je ware paleizen aan de brede grachten aan. Deze wandeling leidt je door het historische hart van Amsterdam, waar je je met een beetje fantasie terug in de Gouden Eeuw waant.

Deze stadswandeling van 8 kilometer is te lopen met de bijbehorende gids. De gids geeft veel informatie over de bijzondere panden waar je tijdens de wandeling langs komt. Dwaal over de grachten en ontdek de verhalen achter de gevels, zoals het Huis met Hoofden, kraakcomplex ‘De Groote Keijser’ en het Pulitzer-hotel. Bezoek ook de 9 straatjes, de Noordermarkt en De Waag op de Nieuwmarkt. Je komt ook langs een aantal musea gevestigd in grachtenpanden, zoals Museum het Grachtenhuis en het Van Loon Museum. Willem van Loon was oprichter van de VOC.

Start: Centraal Station Amsterdam
Afstand: 8 kilometer
Route: De route staat beschreven in de wandelgids ‘Amsterdam 8 keer anders’ en er zijn GPS tracks te downloaden.

Het Centraal Station van Amsterdam
Het Centraal Station van Amsterdam, foto: Marije de Jager via Pixabay
De Jordaan
De Jordaan, foto: Vladimir Zhoga / Shutterstock.com

Bij ons in de Jordaan

Waar de grachtengordel zich kenmerkte door welvaart, was de Jordaan de wijk van de arbeidersklasse, waar men door de eeuwen veel armoede en sociale spanningen kende. Het gezicht van deze wijk is door de eeuwen heen al veel veranderd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Jordaan op grote schaal gerenoveerd, maar veel monumentale panden zijn verloren gegaan en hiervoor in de plaats kwamen woningblokken. Veel Jordanezen zijn weggetrokken, maar ondertussen is de wijk weer erg in opkomst.

Deze wandeling door de Jordaan neemt je mee langs markante Jordanezen, de Palingoproer op de Lindegracht in 1886, het beeld van Anne Frank en het homomonument en leidt je naar verborgen hofjes. Geniet onderweg van de vele cafés en eetgelegenheden en dompel je onder in het warme bad dat de Jordaan heet.

Start: Café Thijssen, Brouwersgracht 107
Afstand: 4 kilometer
Route: De routekaart is op verschillende plekken gratis op te halen, middels qr-codes op de kaart krijg je meer informatie over de bezienswaardigheden.

Start Westerborkpad

Het Westerborkpad is een wandelroute van in totaal 336 kilometer van Amsterdam naar voormalig kamp Westerbork en bestaat uit 31 etappes. Het is een historische route die via monumenten en gedenkplaatsen de weg volgt van de in de Tweede Wereldoorlog op transport gestelde Joden en zigeuners. De proloog van het Westerborkpad start bij het Centraal Station en voert je door het levendige stadscentrum langs tal van Joods-historische monumenten en gedenkplaatsen, zoals het Anne Frankhuis, boekenmarkt Oudemanhuispoort, het Joods Historisch Museum en het spiegelmonument van Jan Wolkers. De Hollandsche Schouwburg was in de Tweede Wereldoorlog een plek waar Joden bijeen werden gebracht. Vanaf hier werden ze via het Muiderpoortstation, ons eindpunt van deze wandeling, op transport gezet naar Westerbork.

Start: Centraal Station Amsterdam
Eind: Station Muiderpoort – Amsterdam
Afstand: 8,5 kilometer
Route: De kaart, .gpx en routebeschrijving zijn hier te downloaden (etappe proloog en etappe 01 tot station Muiderpoort).

Monument bij het startpunt van het Westerborkpad
Monument bij het startpunt van het Westerborkpad, foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com
Japanse kersenbomen
Japanse kersenbomen

Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is een aangelegd bos. In de jaren dertig van de vorige eeuw kende Amsterdam door de crisis een groot aantal werklozen. De aanleg van het bos diende als werkverschaffing. Vandaag de dag kunnen wij nog steeds genieten van het in Engelse landschapsstijl aangelegde bos met parken en veel recreatiemogelijkheden. In het Amsterdamse Bos zijn zeven gemarkeerde wandelroutes uitgezet, variërend van 4 tot 15 kilometer. Onze tip: geniet in het voorjaar van de bloesem van de Japanse kersenbomen in het bloesempark. De Lange Boswandeling en Poelwandeling voeren je langs de pracht.

Start: Op diverse locaties in het Amsterdamse Bos
Parkeren en OV: zie hiervoor het kaartje onderaan de pagina
Afstand: variërend van 4 – 15 kilometer
Route: De beschrijvingen van de wandelingen (met uitzondering van de route van 15 kilometer) zijn te koop in de Boswinkel, maar de routes zijn ook gemarkeerd.
Opmerkingen: Op een deel van de routes zijn geen honden toegestaan.

Verrassend Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord heeft het laatste decennium een ware transformatie ondergaan en is een wandeling meer dan waard. Met het pontje steek je vanaf het Centraal Station het IJ over. De futuristisch ogende bioscoop Eye en A’DAM Toren (het voormalige Shell-gebouw) heten je welkom. De wandeling voert je langs bijzondere en gekke bouwwerken en doet een beetje denken aan Berlijn. Creatievelingen, kunstenaars, designers, architecten en hippe winkeltjes hebben zich de laatste jaren een plekje toegeëigend op één van de vele voormalige industrieterreinen en daarmee de wijk een eigen nieuw karakter gegeven. Duurzaamheid is hierbij het toverwoord en dit vind je terug in de vele eetgelegenheden en architectuur. Of juist niet in de architectuur maar in de creatieve uitspattingen van opeengestapelde zeecontainers (Plek met strand aan het IJ), houten bouwwerken of een tot hotel omgedoopte hijskraan op het NDSM-terrein.

Start: Centraal Station Amsterdam
Afstand: 7 kilometer
Route: Ook deze wandeling komt uit de wandelgids ‘Amsterdam 8 keer anders’.

Amsterdam-Noord
Amsterdam-Noord, foto: Fotografiecor.nl / Shutterstock.com