Mooie winterwandelingen in eigen land: 5 tips

Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.

Rijp of sneeuw op de bomen, knisperend gras of vers sneeuw onder je schoenzolen, rode wangen. De winter is een prachtig seizoen om in te wandelen. Voor een winterwandeling hoef je niet per se op wintersport te gaan. Op deze 5 wandelroutes in eigen land kun je een mooie winterwandeling maken. Ook als er geen sneeuw ligt trouwens. Muts op, handschoenen aan en lopen maar.

Tip 1: Wandelroute Kootwijkerzand, Kootwijk (Gelderland)

Altijd al eens het gevoel willen hebben dat je op de Noordpool loopt? Dan moet je in de winter, zeker als er sneeuw ligt, beslist eens naar het Kootwijkerzand. Dit is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Je hebt al prachtige vergezichten terwijl je aan het wandelen bent, maar vanaf een ruim 13 meter hoge uitkijktoren is het uitzicht helemaal indrukwekkend. De dennenbossen rondom de vlakte, zeker als de boomtoppen besneeuwd zijn, geven het gebied helemaal een winters tintje. In het gebied ligt een 3 kilometer lange wandelroute. Volg vanaf Parkeerplaats Houtvester aan de Van ’t Hoffweg in Kootwijk de oranje markeringen.

Meer info over deze route


Tip 2: Route Vries tot op de bodem, Vries (Drenthe)

Deze route met de toepasselijke naam ‘Vries tot op de bodem’ ligt in Geopark De Hondsrug in Drenthe. Vanuit het dorpje Vries loop je 13,5 kilometer langs de geschiedenis van het landschap. Verschillende informatieborden langs de route vertellen je over de ijstijd, toen de bodem hier bedekt was met een dikke laag ijs. Mocht je deze route lopen terwijl het vriest, bedenk je dan dat het hier ooit nog veel kouder was. In de ijstijd ontstonden de stuwwallen waar je overheen wandelt. Ook kom je langs sporen van de allereerste bewoners van dit gebied, zoals hunebedden. Startpunt van de route 'Vries tot op de bodem' is de kerk in Vries aan de Brink. Deze 12e-eeuwse kerk is trouwens een bezoekje waard, want het is één van de oudste kerken van Drenthe (met in de kelder een klein museum). Via de button hieronder kun je een routebeschrijving downloaden.

Meer info over deze route


Tip 3: Vijlenerberg kroegjesroutes, Vijlen (Limburg)

Terwijl je over bevroren paden wandelt en uitkijkt over een wit heuvelland, zie je in de verte een gezellig café. Een mooie plek voor een tussenstop, om op temperatuur te komen bij een kop koffie of thee. Rond Vijlen, vanwege de hoge ligging ook wel 'het Bergdorpje van Nederland' genoemd, zijn tien cafés met elkaar verbonden via wandelroutes: de Vijlenerberg kroegjesroutes. Je kunt deze routes aan elkaar knopen, zodat je zelf kunt bepalen hoe ver je loopt. Het idee is simpel: je start vanaf één van deze cafés en wandelt naar een ander café (of meerdere, als je een langere wandeling wilt maken) en weer terug. Je wandelt in Zuid-Limburg, dus af en toe moet je een heuvel beklimmen. Krijg je het vanzelf weer warm, mocht je het koud hebben.

Meer info over deze route


Tip 4: Groene Wissel Middelburg (Zeeland)

Middelburg heeft vele gezellige straatjes, monumentale pandjes en eeuwenoude vestingwallen. Een warme stad voor een mooie winterwandeling. De Groene Wissel Middelburg van 8 kilometer start vanaf het station. Eerst wandel je door de binnenstad, om vervolgens langs de oude vestingwallen te lopen. Deze moesten Middelburg ooit beschermen tegen binnendringende vijanden. Ook passeer je twee molens. De route eindigt weer in de binnenstad, dus je kunt na je wandeling bijvoorbeeld nog winkelen of het Zeeuws Museum bezoeken. De routebeschrijving van de Groene Wissel Middelburg vind je op Wandelzoekpagina (klik op de button hieronder).

Meer info over deze route


Tip 5: Buitenplaatsenpad, Vogelenzang (Noord-Holland)

Zoek in de winterse kou wat beschutting tussen de bomen op de bosrijke buitenplaats Leyduin. Op deze buitenplaats bij Vogelenzang in Noord-Holland liggen drie wandelroutes (4, 6 en 10 kilometer). Je wandelt langs eeuwenoude bomen en imposante huizen. De buitenplaatsen werden een paar eeuwen geleden aangelegd door welvarende lieden uit de stad, die op zoek waren naar rust. Ze lieten grote huizen bouwen met daaromheen nog grotere parken. Het Buitenplaatsenpad start vanaf Gasterij Leyduin aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang. Na je wandeling kun je hier weer op temperatuur komen met koffie en gebak.

Meer info over deze route

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?