In deze wandelgebieden kun je bijzondere dieren ontmoeten

Tijdens het wandelen kun je mensen ontmoeten, maar ook dieren! Dwalend door natuurgebieden kun je zo maar oog in oog komen te staan met reeën, herten, zwijnen en ander wild. Wandel.nl zet voor jou natuurgebieden op een rijtje waar een ontmoeting met een specifiek dier centraal staat.

Respect en afstand

Houd er rekening mee dat je je tijdens je wandeling in het leefgebied begeeft van wild. Houd te allen tijde voldoende afstand van dieren en respecteer hun leefgebied. Laat alleen je voetsporen achter, dus neem je afval, ook fruitresten, met je mee en gooi deze weg in een prullenbak. De meeste kans op een ontmoeting met wild heb je als je stil bent. Wandel je samen met een wandelmaatje of groepje, houd de stemmen dan gedeisd. Geniet van de stilte, de natuur, de speurtocht en vergeet vooral je verrekijker en camera niet mee te nemen!

Een vos Een vos

Vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied vlak onder Zandvoort. De kans is groot dat je hier damherten tegenkomt.

Een iets schuchtere bewoner van dit gebied is de vos, maar toch is het heel goed mogelijk dat je in het open gebied van het duin ook dit dier rond ziet struinen op zoek naar een maaltje. Door het gebied lopen veel wandelroutes van verschillende lengtes.

Meer informatie

IJslandse pony op de Posbank IJslandse pony op de Posbank

IJslandse pony’s op de Posbank

Het is bijna een on-Nederlands beeld als je de potige IJslandse pony’s in de verte op de glooiende hellingen van de Posbank ziet grazen. De pony’s lopen vrij rond en houden zich met regelmaat op op de wandelpaden. Even wachten, of een stukje omlopen dus.

Hoewel de pony’s niet mensenschuw zijn is het niet de bedoeling ze aan te halen of te voeren. Wel kun je ze mooi op de foto zetten. In het natuurgebied de Veluwezoom kun je ook Schotse Hooglanders en de schaapskudde tegenkomen.

Meer informatie

Flamingo's, foto: Jakub Petrymusz via Pixabay Flamingo's, foto: Jakub Petrymusz via Pixabay

Flamingo’s in Winterswijk

Een wandeling met een tropisch tintje. Ieder jaar weet een groepje wilde flamingo’s de weg te vinden naar het Zwillbrocker Venn in Westmünsterland, vlak over de Duitse grens bij Winterswijk.

Geniet van de uitzichten op één van de vele bankjes langs het ven en vergeet zeker niet de verrekijker mee te nemen om deze roze vogels goed te kunnen zien.

Meer informatie

Een kudde konikpaarden Een kudde konikpaarden

Konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen

Honderden konikpaarden en edelherten bewonen het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Maar dat is geen garantie dat je ze zo maar tegen het lijf loopt! Dit natuurgebied is 5600 hectare groot en voor een groot deel niet toegankelijk voor mensen.

De natuur heeft hier vrij spel. Maar toch valt er genoeg te zien op één van de vele wandelroutes. Vogelliefhebbers komen in de Oostvaardersplassen ook aan hun trekken. Zeearenden en lepelaars zijn vaak geziene gasten.

Meer informatie

Moeflons op de Hoge Veluwe Moeflons op de Hoge Veluwe

Moeflons op de Veluwe

Al een eeuw grazen moeflons in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Destijds uitgezet door Anton Kröller, oprichter van het park. De moeflon is een schaap, maar in plaats van wol heeft de moeflon een harenvacht.

In het hoge gras zijn ze soms moeilijk te vinden, maar wie in september-oktober een bezoek brengt aan het park kan van verre de gevechten tussen de rammen horen die met hun horens tegen elkaar aan beuken om de ooien voor zich te winnen. Wandelen kan over de gemarkeerde routes of kuier op de bonnefooi door het afwisselende landschap.

Meer informatie

Een bever, foto: Hans Benn via Pixabay Een bever, foto: Hans Benn via Pixabay

Bevers in de Biesbosch

Wie Biesbosch zegt, denkt meteen aan bevers. In 1988 is de bever geherintroduceerd in dit gebied, nadat ze uitgestorven waren in Nederland. Dit project heeft zijn vruchten afgeworpen. Geschat wordt dat het aantal bevers boven de 250 ligt (2015).

Bevers laten zich niet gemakkelijk zien en de grootste kans om ze te zien is vanaf het water. Toch is het ook mogelijk om wandelend bevers, of anders hun sporen, te zien. Trek wel je laarzen aan, want een aantal wandelingen gaat door de wetlands.

Meer informatie

Een adder Een adder

Adders in De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is het domein van adders. Het kenmerkende landschap met terrassen is uniek voor Nederland en kent en gevarieerde vegetatie.

Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan waar vennetjes, uitgestrekte heidevelden en bossen het ideale leefgebied vormen voor een adderpopulatie. In het park worden ook regelmatig excursies georganiseerd, waar de zoektocht naar adders onderdeel van uitmaakt.

Meer informatie

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.