De leukste (gratis) audiotours: tips

Met een audiotour kun je van een wandeling een mooie ontdekkingstocht maken. Je kunt van diverse steden en gebieden gratis audiotours downloaden. Wandel.nl zet leuke audiotours voor je op een rij.

Met een audiotour door een museum lopen is iets wat de meesten wel kennen. Maar wist je dat je ook hele leuke wandelingen door de stad of natuur kunt maken met een audiotour? Het enige wat je nodig hebt is een opgeladen telefoon, eventueel een powerbank en je wandelschoenen. Laat je meevoeren naar het verleden, beleef een spannend avontuur of leer meer over cultureel erfgoed.

Zwolle Zwolle

Ontdek de onzichtbare historie van Zwolle

Met de audiotour Onzichtbaar Zwolle ontdek je de verrassende en onzichtbare kanten van Zwolle. Archeologische vondsten en bouwhistorische ontwikkelingen worden zichtbaar gemaakt met 360-graden-foto’s en video’s. Maak kennis met de typisch Zwolse kap, de leerlooiers aan de Eekwal en ga terug naar de 10e eeuw toen Zwolle nog een nederzetting was en zich bezig hield met handel.

Meer informatie

Amersfoort, foto: Andrea van Lieshout Amersfoort, foto: Andrea van Lieshout

Rondje van de stad Amersfoort

Dompel je onder in een tour door het centrum van Amersfoort die bol staat van muziek, poëzie, theater en performance. Het Rondje van de Stad is een culturele wandeling van drie kilometer en een initiatief van de lokale Theatergroep De Luie Honden in samenwerking met tal van Amersfoortse artiesten. Normaal gesproken met live acts, maar nu in een digitale vorm. Met het routeboekje met QR codes in de hand loop je door de pittoreske binnenstad van Amersfoort en ontdek je de prachtige Koppelpoort, Muurhuizen en Marienhof op een heel bijzondere manier.

Meer informatie

Fossielenjacht Utrecht

Speciaal voor kinderen van 8 tot 14 jaar is deze fossielenjacht in Utrecht. Samen met het Universiteitsmuseum dwaal je door de stad en ontdek je echte fossielen in stoepen en gevels. Je komt koraal, schelpen en wezentjes met onuitspreekbare namen tegen, maar hoe komen ze daar? Bij iedere stop krijg je informatie, doe je onderzoek en beantwoord je een quizvraag. Wie sleept de Fossielenjacht oorkonde binnen?

Meer informatie

Het stadhuis van Middelburg, foto: Andrea van Lieshout Het stadhuis van Middelburg, foto: Andrea van Lieshout

Historie en mythen in Middelburg

Op de markt in Middelburg start de audiotour die je meeneemt het verleden in en je laat kennismaken met de mythes en geschiedenis van Middelburg. Zijn de verhalen waar of zijn het inderdaad mythes? Aan jou om daar over na te denken, terwijl je door de Middeleeuwse straatjes loopt en de rijke historie van Middelburg ontdekt. Waar komt de bijnaam Maanblusschers vandaan, wat is de rol van de Lange Jan en waar spookt het in Middelburg? Neem de tijd voor deze leuke en afwisselende tour van bijna drie kilometer, want je komt langs leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Meer informatie

Singelpark cultuur en historie in Leiden

Deze audiotour in Leiden voert je langs de vestinggracht van Leiden. De structuur van deze stadsverdedigingswerken is nog steeds intact en met zijn ruim zes kilometer is door bewoners van Leiden het initiatief ontstaan om van dit culturele erfgoed één groot aaneengesloten stadspark te maken, het Singelpark. De tour bestaat uit veertig informatiepunten, dus neem gerust de tijd om de tour te wandelen en alle informatie tot je te nemen.

Meer informatie

Naarden Vesting, foto: Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com Naarden Vesting, foto: Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com

Naarden Vesting wandelroute

Naarden Vesting is een vestingstadje met een rijke historie. Die leer je kennen met de audiotour. Naarden werd in 1350 gesticht tussen de toenmalige Zuiderzee en een uitgestrekt meren- en moeraslandschap. De strategische ligging beschermde Amsterdam tegen indringers. Later werd de vesting onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Kenmerkend voor Naarden Vesting is de stervorm en de dubbele grachtengordel. Dompel je onder in de militaire geschiedenis en in de hedendaagse gezelligheid van een levendig stadje.

Meer informatie

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid Kennemerland

Waai uit aan de kust in het Nationaal Park Zuid Kennemerland, waar je de blauwe-paaltjes-route van negen kilometer volgt met audiotour. Tussen Zandvoort en IJmuiden strekt het duingebied zich uit met het Noordzeestrand in het westen en weelderige buitenplaatsen in het oosten. Met de audiotour ontdek je plekken waar je anders misschien zo aan voorbij zou gaan. Wist je dat er in de duinen ook boerderijen gevestigd waren en dat de akkertjes nog steeds terug te vinden zijn? Ga ook niet voorbij aan de erebegraafplaats waar gefusilleerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog zijn herbegraven. Na de oorlog zijn op zes verschillende locaties in de duinen grafkuilen gevonden. Een deel van de gesneuvelden heeft een laatste rustplaats gevonden op de erebegraafplaats van Bloemendaal.

Meer informatie

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.