Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zo haal je meer uit je dagelijkse wandelingen

Weet je nog: in het begin van de coronapandemie maakten we elke dag wel even een ommetje. Is die gewoonte inmiddels bij je weggezakt? En heb je inspiratie nodig? Lees dan onze tips om je ommetjes net wat leuker te maken.

afbeelding van een vrouw die in het park wandelt.
(Foto: © Liblicas, Pixabay)

Op Wandel.nl willen we stimuleren dat jij dagelijks een korte wandeling van zo'n 2 tot 5 kilometer maakt. Of je nu loopt voor je gezondheid, om je hoofd leeg te maken, bij te kletsen met een ander of bijvoorbeeld steeds wat nieuws te leren over je omgeving: met een dagelijkse ronde ben je lekker bezig en als het goed is, komen dan die grotere wandeldoelen vanzelf wel.

Om je te laten zien dat een dagelijks ommetje echt niet saai hoeft te zijn, geven we je hieronder wat tips om net wat meer uit je wandelingen te halen.

Tip 1: Zet al je zintuigen 'aan'

Wil je zoveel mogelijk waarnemen tijdens het wandelen, let dan goed op je omgeving. Let bijvoorbeeld op vogelgeluiden, op geuren van bloemen en kijk natuurlijk goed om je heen. Hoe meer je dat doet, hoe gemakkelijker je bijzonderheden op je route gaat ontdekken.

Het gouden licht, de schitteringen in het water, de wind die met blaadjes speelt ... Neem alles zo goed mogelijk in je op, dan ben je echt even helemaal in het nu en kun je andere gedachten loslaten.

afbeelding van een vrouw die aan een bloem ruikt.
(Foto's: © Shutterstock)

Tip 2: Leer dieren of planten te herkennen

Kom je een dier(spoor) of plant tegen, maar weet je niet wat het is? Een natuurgids of een app kan je precies vertellen wat je onderweg tegenkomt. Van dieren en planten tot uitwerpselen van dieren of pootafdrukken. In dit artikel vertellen we je met welke gratis apps je dieren of planten kunt herkennen.

Het werkt heel motiverend: hoe meer je bijvoorbeeld weet over de vogels tijdens je wandeling, hoe meer je waarschijnlijk gaat wandelen om er meer te gaan herkennen. Duik eens in de app van de Vogelbescherming en je gaat veel meer zien.

Tip 3: Neem een verrekijker mee

Met een verrekijker kun je vooral dieren, zoals vogels, beter bekijken. Er zijn verrekijkers die weinig wegen en die je daardoor makkelijk in je rugzak meeneemt. In dit artikel geven we je kooptips. Vervolgens kun je wandelroutes gaan zoeken die aansluiten bij het seizoen, zodat je zeker weet dat je bijvoorbeeld die ene bijzondere trekvogel ziet.

verrekijker

Tip 4: Zorg voor variatie

Misschien ben je gewend om dagelijks of wekelijks een vaste route te lopen. Om méér te ontdekken, kun je ook eens een nieuwe route lopen in een voor jou onbekende provincie. Veel wandelaars delen hun routetips op social media en ook op de socials van Wandel.nl doe je elke dag volop nieuwe ontdekkingen, dus neem vooral een kijkje.

Idee: je kunt ook een keer je vaste vertrouwde route in tegenovergestelde richting lopen! Het zal je verbazen hoe alles er net iets anders uitziet en hoeveel nieuwe dingen je ontdekt.

Of ga eens op een heel ander moment van de dag op pad, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Ook dan kun je allerlei verrassende ontdekkingen doen. De zon valt net even anders op het landschap, je ziet de rijp op het gras en je ervaart bijvoorbeeld nog nét even wat meer rust en stilte.

Afbeelding 2 | Zo Ontdek Je Meer Tijdens Je Wandelingen

Tip 5: Volg een digitale stadswandeling

Wandel je meestal in de stad en wil je meer te weten komen over de plekken waar je langs komt? Een digitale stadswandeling is dan een aanrader. Via een app kun je een route volgen en krijg je allerlei informatie over gebouwen en bijzondere locaties van de stad te horen. Kijk bijvoorbeeld eens op izi.TRAVEL. Daar kun je verschillende audiotours vinden. Zo ben je én in beweging én leer je tegelijkertijd alles over de stad waar je doorheen loopt. Op deze pagina hebben we ook nog een paar leuke audiotours voor je gebundeld.

Tip 6: Zoek thuis extra informatie op

Wil je meer weten over de omgeving waarin je hebt gewandeld? Onthoud dan een paar onderdelen die je onderweg hebt gezien, zoals een bijzonder gebouw (denk aan een kasteel of ander monument), een bepaalde boom of plant (die je onderweg fotografeert om thuis makkelijker te kunnen opzoeken) of een bijzondere straatnaam. Ga thuis op zoek naar informatie over wat je onderweg hebt gezien. Zo ontdek je steeds weer iets nieuws dankzij je wandelingen. En er komt meer leven in je wandelingen!