World Team geeft de Vierdaagse Nijmegen kleur

zondag 30 juni 2019

De Vierdaagse Nijmegen maakt de bijnaam Walk of the World steeds meer waar. Het World Team, opgericht door podiumkunstenaar Mo Hersi uit Almere, loopt dit jaar voor de tweede keer mee en komt almaar dichter bij het doel: alle nationaliteiten vertegenwoordigen tijdens dit wandelevenement.

Het World Team, foto: KB Fotografie Het World Team, foto: KB Fotografie

Het zaadje voor de groep werd geplant toen Mo Hersi, op driejarige leeftijd gevlucht uit Ethiopië, in 2017 besloot om in het holst van de nacht 800 kilometer te gaan wandelen. Hij deed zich daarbij voor als een straatarme vluchteling en liep in 31 dagen een rondje door ons land, om zo een documentaire te maken en geld in te zamelen voor Vluchtelingenwerk Nederland. Mo: “In Boxmeer ontmoette ik een man die erop stond dat ik mee zou doen aan de Vierdaagse Nijmegen.”

Kleurrijke missie

Twee jaar geleden liep hij voor het eerst mee. Het viel hem op dat er toen relatief weinig verschillende nationaliteiten onder de wandelaars te vinden waren. “Het werd mijn missie om zoveel mogelijk kleur toe te voegen aan het evenement. Ik besloot daarom het World Team op te richten. De Vierdaagse-organisatie steunde mij hierin en stelde 25 startbewijzen beschikbaar.” Het vinden van deelnemers was op het begin niet gemakkelijk. “Vier dagen wandelen zonder dat dit competitief is, was voor veel mensen uit mijn cultuur niet goed te begrijpen.”

Mo Hersi, foto: KB Fotografie Mo Hersi, foto: KB Fotografie

Recordaantal nationaliteiten

Met het World Team wil Mo mensen uit verschillende landen met elkaar verbinden. Zijn doel is om uiteindelijk alle nationaliteiten die er zijn, dat zijn er pakweg 200, in één team te hebben. In 2019 komt dat team alweer een stapje dichter bij.

Vorig jaar had ruim 14% van de deelnemers aan de Vierdaagse Nijmegen een andere nationaliteit dan de Nederlandse (7000 wandelaars in totaal). Eer liep een recordaantal van 84 verschillende nationaliteiten mee, waaronder voor het eerst wandelaars uit Eritrea, Gambia, Palestina en Tanzania.

In magazine Wandel.nl nummer 3-2018 kun je meer lezen over het World Team