Wandelend met Twan Huys door De Peel

maandag 20 april 2020

Hella van der Wijst ging voor magazine Wandel.nl met presentator Twan Huys op pad in natuurgebied De Peel. Wandel.nl neemt je mee naar het levensverhaal van de presentator, waarin wandelen een belangrijke rol speelt.

Hella van der Wijst en Twan Huys Hella van der Wijst en Twan Huys

Na het stopzetten van RTL Late Night ging Twan wandelen en schreef hij het boek Wandellust. Hierin staan de zeventien mooiste routes – volgens Twan- van gemiddeld twee tot drie uur, verspreid over heel Nederland. Hella van der Wijst liep (nog voor de coronacrisis en ook voor de natuurbrand in dit gebied) met hem door De Peel, dicht bij het gebied waar Twan is opgegroeid.

Wandellust

Een jaar na het stoppen van de latenight talkshow, brengt Twan Huys zijn nieuwe boek uit: Wandellust. Een mooie aanleiding om met de presentator in gesprek te gaan over het afgelopen jaar. Tijdens een wandeling door De Peel vertelt Twan aan Hella wat het abrupte einde van RTL Late Night voor hem betekende, hoe zijn leven er daarna uitzag en wat wandelen voor hem betekent. ‘Wandelen is het beste medicijn’, citeert hij de Griekse arts Hippocrates. ‘Ik heb me uit de chaos gewandeld.’

Natuurpoort De Peel

Hella en Twan wandelden tijdens het interview (begin 2020) door De Deurnsche Peel. Dit gebied is eind april tijdens een felle natuurbrand helaas voor een groot deel afgebrand.

Vlakbij voormalige veenkolonie Griendtsveen en gelegen aan natuurgebied de Deurnsche Peel is Natuurpoort De Peel de entree van een moerasgebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Een wandeling door het gebied biedt een afwisselend landschap van moeras, hoogveen, open vlakten, heide en bossen. Bovendien kent De Deurnesche Peel een van bijzondere vogelrijkom. Het is een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa.

Turfafgravingen

Water en moeras ontstonden op verschillende plekken bij de turfafgravingen. Het winnen van veen als brandstof (turf) startte halverwege de negentiende eeuw. Grote delen van De Peel werden afgegraven, vaak tot de onderliggende zandlaag. Toen turfwinning niet meer rendabel was, begon het ontginnen van de afgegraven delen. De zandgronden werden met kunstmest geschikt gemaakt voor weilanden en akkers. Het gebied dreigde omgevormd te worden tot een landbouwgebied. Er kwamen verschillende initiatieven om van het gebied een natuurreservaat te maken.

Het hele interview met Twan Huys lezen?

Het hele interview met Twan Huys lees je in magazine Wandel.nl nummer 2-2020. Dit nummer verschijnt op 28 april. Je kunt het magazine in de webshop van Wandel.nl bestellen. Wil je magazine Wandel.nl vijf keer per jaar in je brievenbus ontvangen? Dan kun je het alles-in-1-pakket van KWBN nemen.

Bekijk hier de teaser van het interview met Twan Huys:


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?