Wandel jij met de hond? Of heb je een kat? Wees dan extra alert op teken!

donderdag 24 juni 2021

Ga jij regelmatig met je hond op pad? Of heb je een kat die buiten komt? Pas dan extra goed op voor teken. Katten- en hondeneigenaren hebben namelijk 50% meer kans op een tekenbeet dan mensen zonder huisdier. Hier lees je hoe je jezelf en je dier kunt beschermen met de STAP-methode.

Wanneer je in het groen wandelt, ben je ongetwijfeld bewust van teken die daar in het gras zitten. Maar wist je dat onbeschermde huisdieren levende teken mee naar huis en tuin kunnen nemen? Kattenbezitters en hondeneigenaren hebben zelfs 50% meer kans op een tekenbeet dan mensen zonder huisdier. Daarom is het zaak om behalve jezelf ook je hond of kat te beschermen tegen teken. Volg de STAP-methode! STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier stappen, die je het beste voortdurend in acht neemt als het gaat om teken:

Signaleren - Teek verwijderen - Advies bij (dieren)arts – Preventie

Stap 1: Signaleren

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken. Wanneer het buiten warmer is dan 7°C, worden teken al actief. Zorg er dan ook voor dat je jezelf, je gezinsleden en je viervoeter regelmatig controleert op teken. Zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet dat het soms moeilijk zoeken is; jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

Stap 2: Teek verwijderen

Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntige pincet, tekentang of tekenkaart. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Klik hier voor tips voor het verwijderen van een teek.

Stap 3: Advies bij de (dieren)arts

Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting. Informeer ook bij je dierenarts naar een middel dat teken bij je hond zoveel mogelijk helpt voorkomen. Uiteraard voor het welzijn en de gezondheid van je huisdier, maar ook omdat onbehandelde dieren weleens teken naar je tuin of je huis meenemen. Eenmaal thuis kunnen deze parasieten ‘loslaten’ en opnieuw bijten… ook jou of andere gezinsleden!

Je dierenarts adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Bovendien geeft je dierenarts een advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je hond.

Je kunt nu ook een GRATIS STAP-tekenkaart bij je dierenarts halen (zolang de voorraad strekt). Deze tekenkaart heeft het formaat van een creditkaart, zodat je deze makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Met deze tekenkaart kan je eenvoudig teken bij jezelf en je huisdier uit de huid verwijderen.

Stap 4: Preventie

Teken wil je het liefst voorkomen. Zeker gezien teken bacteriën, virussen en andere parasieten kunnen overbrengen. Bescherm jezelf en je huisdier daarom preventief tegen teken. Ga je het groen in? Bedek zoveel mogelijk je huid en smeer onbedekte huid met DEET in.

Voor je kat en hond bestaan er verschillende producten die gemiddeld een maand of meerdere maanden beschermen tegen teken (en vlooien).

Wist je, dat dierenartsen en parasitologen adviseren om honden al vanaf begin maart tot eind november en tijdens warme winters te beschermen tegen teken? Wacht dus niet tot je huisdier weer een teek heeft, bescherm je dier, jezelf en je gezin preventief. Voor meer informatie kijk op www.stapnaardedierenarts.nl.


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?