Wandel deze zomer langs kunst in Twente

donderdag 22 juni 2017

In het Twentse Diepenheim is deze zomer een wandelroute langs twintig kunstwerken uitgezet. De zestien kilometer lange route Heerlijck Zicht gaat door het buitengebied van Diepenheim, Markelo en Goor.

Langs de route staan twintig installaties en landschapskunstwerken van verschillende kunstenaars. Een groot deel van de route gaat over de ‘route No.5 Diepenheim’ van Jacobus Craandijk. Deze dominee, schrijver en wandelliefhebber leefde van 1834 tot 1912. Hij wandelde in zijn leven over vele paden en wegen en schreef verhalen over deze routes. In 1874 liep Craandijk door het gebied waar nu, 140 jaar later, de route Heerlijck Zicht doorheen loopt.

Afbeelding van 't Huis te Diepenheim, www.dbnl.org Afbeelding van 't Huis te Diepenheim, www.dbnl.org

'Met pen en potlood'

Zijn wandeling bij Diepenheim beschreef Craandijk in het eerste deel van zijn reeks ‘Wandelingen door Nederland met pen en potlood’, dat in 1875 verscheen. Hij zou in totaal acht delen uitbrengen. Over zijn wandeling bij Diepenheim schreef hij: ‘Voor een klein deel over de heide, meest langs en door jonge dennen, brengt ons het voetpad in een twintig minuten op den grindweg even beneden het stadje, en nu hebben wij niet veel schreden meer te doen, of wij zien het vriendelijk kerkgebouw op een' heuvel, half in 't groen verscholen, en ter linkerhand rijst de zijgevel van een statig heerenhuis, omgeven van bloemhof en park. Dit is het huis te Diepenheim, vroeger een versterkt kasteel.’

Via deze website kun je alle wandelverhalen van Jacobus Craandijk lezen, waaronder het verslag van zijn wandeling in Diepenheim.

Zelf op pad

De entreeprijzen van de route Heerlijck Zicht zijn 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen tot 12 jaar. Het programmaboekje met daarin de route en een beschrijving van de kunstwerken die je passeert, kost 6 euro. De route is van 1 juli tot 3 september dagelijks af te leggen tussen zonsopgang tot zonsondergang. De verkoop van entreebandjes, de route en het programmaboekje vindt dagelijks plaats tussen 10.00 uur en 16.00 uur in de kernen Diepenheim (Herberg de Pol) en Goor (Grand Cafe De Zon).

Kijk voor meer informatie over de wandelroute Heerlijck Zicht op www.deheerlijckheiddiepenheim.nl.

Huis Diepenheim, foto: Wikimedia - Michielverbeek Huis Diepenheim, foto: Wikimedia - Michielverbeek


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?