Romeinse Limespad Wandelroute van het Jaar 2019

maandag 4 februari 2019

Het Romeinse Limespad is afgelopen weekend uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2019. Deze 275 kilometer lange wandelroute volgt de noordgrens van het Romeinse rijk (de limes), van Katwijk tot de grens met Duitsland.

Reconstructie van een Romeinse wachttoren bij Bunnik, foto: Pixabay Reconstructie van een Romeinse wachttoren bij Bunnik, foto: Pixabay

De jury van de jaarlijkse verkiezing koos de route vanwege de goede bewegwijzering, de rustige omgeving en de grote hoeveelheid onverharde paden op de route. De verkiezing is bedoeld voor wandelroutes in Nederland, België en Luxemburg die vorig jaar het levenslicht zagen. De prijs werd het afgelopen weekend uitgereikt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent.

Op de longlist van genomineerde wandelroutes stond onder meer het Elfstedenpad. Uiteindelijk maakte de jury een keuze uit vijf finalisten. Dit waren behalve het Romeinse Limespad het Noardlike Fryske Wâldenpad (Nederland), Tour du Brabant Wallon (België), Walcherse Wandelingen (Nederland) en het Wandelnetwerk Brabantse Kouters (België).

In de voetsporen van de Romeinen

Het Romeinse Limespad is een lange afstandswandelpad (law) dat in mei 2018 door Wandelnet werd gelanceerd. Het pad loopt van Katwijk aan Zee langs de Rijn (Oude, Leidsche, Kromme Rijn en Nederrijn) via Utrecht en Nijmegen naar de Duitse grens. De route, die in twee richtingen is gemarkeerd, verbindt meer dan 40 bijzondere plekken die herinneren aan het Romeinse verleden: wachttorens, musea en archeologische vindplaatsen. De omgeving waar je doorheen wandelt, was 2000 jaar geleden in handen van de Romeinen.

Wil je meer lezen over het Romeinse Limespad? In magazine Wandel.nl nummer 3-2018 plaatsten we een artikel over het Romeinse Limespad. Magazine Wandel.nl is te bestellen via onze webshop.


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?