Pronkjewailpad en Camino Groningen groot succes

dinsdag 20 november 2018

De Martinikerk in Groningen zat zaterdag 17 november stampvol. Bijna 400 wandelaars werden hier gehuldigd, omdat zij het afgelopen jaar het Pronkjewailpad van 250 kilometer wisten te volbrengen.

De Camino Groningen De Camino Groningen

Op zaterdag 17 november stond de slotetappe van het Pronkjewailpad op het programma: de Camino Groningen. Deze voerde de wandelaars van de Maartenskerk in Middelbert naar de 13 kilometer verderop gelegen Martinikerk in Groningen. Daar konden de wandelaars die dit jaar alle pronkjewails en stempels hebben verzameld op een feestelijke bijeenkomst rekenen.

Pronkjewails

De Camino was het slotstuk van een gastvrij wandeljaar door Groningen. Wandelaars konden het afgelopen jaar in alle 55 dorpen langs het Pronkjewailpad stempels en pronkjewails, gebaren van Groningse gastvrijheid, verzamelen. Ondernemers, musea, winkels: ze verwelkomden de wandelaars op het Pronkjewailpad met open armen.

Vier keer zoveel wandelaars

Toen Peter Velthuis het Pronkjewailpad in maart van dit jaar opende, hoopte hij dat minimaal honderd wandelaars de hele route zouden lopen. Het werden er vier keer zoveel. ‘Alle wandelaars zijn bovendien heel enthousiast over de combinatie van wandelen en gastvrijheid’, blikt Peter terug op het succesvolle initiatief.  

De huldiging in de Martinikerk De huldiging in de Martinikerk

Zuidroute in 2019

Wie het Pronkjewailpad nog niet heeft kunnen lopen, heeft hier nog alle kans voor. De route blijft een lange afstandswandelpad (law). Er komt vanaf april 2019 zelfs nog een tweede deel van de route, de Zuidroute, bij. De stempelposten en pronkjewails, voor zowel de Noord- als Zuidroute zullen in 2019 weer klaar staan voor de wandelaars. En ook de Camino Groningen is een jaarlijks terugkerend evenement. Alle wandelaars die het Pronkjewailpad weten te finishen, wacht dan een feestelijke huldiging. Op www.pronkjewailpad.nl vind je binnenkort meer informatie over de Zuidroute van het Pronkjewailpad.  

Wil je meer lezen over het Pronkjewailpad? Het afgelopen jaar plaatsten we op Wandel.nl een aantal artikelen over deze route, onder meer over de dorpen en monumenten langs het Pronkjewailpad. Je vindt de artikelen op deze pagina.


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?