Plandelen: ga zelf op pad met deze vijf tips

maandag 29 juni 2020

Weet jij wat plandelen is? Plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. Hoe kun je dit het beste doen? Wandel.nl geeft je 5 tips.

Zwerfafval is misschien wel dé bron van ergernis van Nederlanders. Om je groen en geel aan te ergeren. Alleen zet dat geen zoden aan de dijk. Wat wel? Al wandelend opruimen natuurlijk! Of zoals dat met een mooi (nieuw) werkwoord heet: plandelen.

Het valt menig wandelaar op onderweg, die drijvende plastic flessen in het water en snoeppapiertjes in het gras. Het ziet er niet uit, en het is bovendien catastrofaal voor de natuur, de microplastics die in de voedselketen komen of de scherven van een kapotgemaaid blikje in de maag van de koe. Tijd om daar iets aan te doen!

Iedereen plandelt

Plandelen stamt af van 'ploggen', de jogging-rage die uit Zweden kwam overwaaien ('plocka' betekent daar 'oppikken'). Plandelen is daar de langzamere, wandelende versie van.

Het mooie is dat heel veel mensen over de hele wereld al plandelen, of ze de term nu kennen of niet. De één houdt altijd het perkje voor de deur schoon, de ander bukt op weg naar werk of supermarkt even om een wikkel of bonnetje op te rapen en weer een ander trekt er regelmatig met een wandelmaatje op uit om specifiek te jagen op zwerfafval. Ieder op zijn eigen manier, maar stuk voor stuk plandelaars.

Ga zelf aan de slag met plandelen met deze vijf tips

1. Start bescheiden

In je uppie versus de afvalberg? Dat kan wat intimiderend zijn. Bedenk dan dat die berg er óók niet in één keer lag. Beetje bij beetje maak je er gehakt van. Dus ook dat ene plastic zakje maakt verschil. Als jij het niet van straat vist, blijft het tot het einde der tijden liggen. De kick van het plandelen maakt dat je, als je eenmaal één stuk afval hebt opgeraapt, je al snel meer zwerfafval gaat opruimen. Voordat je er erg in hebt, is jouw straat (of die van een ander) brandschoon.

2. Maak vrienden

Sommige mensen trekken er het liefst solo op uit, anderen in gezelschap of georganiseerd. Hoe je het ook doet: door te plandelen, val je op. Je oogst complimenten en mensen spreken je aan. Dat is hét moment bij uitstek om uit te leggen wat je doet en waarom je het doet. De ervaring leert: goed voorbeeld doet volgen.

3. Geen gereedschap? Geen probleem!

Het mooie van plandelen is dat je er (net als bij wandelen) niets voor nodig hebt. Een handschoen is wel handig natuurlijk, maar ben je zonder op pad en tref je toch iets lelijks aan op straat, dan kun je met een plastic zakje om je hand gewikkeld prima improviseren. Voor wie liever niet (te veel) bukt, zijn er afvalknijpers. Bij veel gemeentes kun je die vaak gratis aanvragen of lenen.

4. Doe het niet te lang

Het klinkt mooi, een complete dagsessie of een heel dagdeel op pad, maar het is ook erg uitputtend. Als je de opruimacties een maximale tijdsduur van bijvoorbeeld één uur geeft, dan blijft het leuk. Plandel liever korter en vaker, dan één keer per jaar een volle dag. Bijhouden kost namelijk veel minder moeite dan een grote schoonmaak doen.

5. Plandel met plezier

Bezorgt al die troep een permanente donderwolk boven je hoofd? Begrijpelijk, maar het motiveert niet echt. Buk dus niet hoofdschuddend, maar juist vrolijk, en beantwoord elk opgestoken duimpje met een grote glimlach. Zo verspreidt het plandelvirus zich namelijk. En dat is broodnodig. Er gaat zelfs een theorie rond: als een kwart van de Nederlanders elke dag drie stuks zwerfafval opraapt, is he hele land binnen één week schoon…

Kijk op www.plandelen.nl voor meer informatie, ervaringen en vondsten.

Meer lezen over plandelen?

In nummer 3-2020 van magazine Wandel.nl staan portretten van wandelaars die plandelen.

Je kunt het magazine bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je het magazine vijf keer per jaar automatisch in je brievenbus. Lees hier van welke voordelen je nog meer kunt profiteren als lid van KWBN.

Bestel magazine Wandel.nl


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?