Ontdek nieuwe natte natuur langs wandelroute in Drenthe

dinsdag 8 augustus 2017

Wandel door een natte wereld van graslanden, moerassen en kreken in natuurgebied De Onlanden. Stichting Het Drentse Landschap heeft hier een nieuwe wandelroute van 12 kilometer uitgezet.

Sinds de eerste plannen in 2004 is zo’n 3000 hectare ten noorden van Roderwolde veranderd in een bijzonder natuurgebied met graslanden, moerassen, moerasbosjes en kreken. De Onlanden strekken zich uit van het beekdal van het Eelderdiep tot het Leekstermeer. Bij extreme regenval kan het gebied zo’n tien miljoen kubieke meter water tijdelijk bergen. Als je over de kades langs de Onlanden loopt, kun je je bijna niet voorstellen dat het grootste deel van dit gebied nog geen tien jaar geleden pas aan de natuur werd teruggegeven.

Vergezichten over het Leekstermeer

De wandeling gaat ook naar het unieke natuurgebied De Kleibosch. Dit gebied biedt prachtige vergezichten over het Leekstermeer. Ook het afgelegen oude buurtschap Sandebuur wordt bezocht. Hier vestigden zich al in de middeleeuwen de eerste boeren op de smalle zandrug in het veen.

De beschrijving van de nieuwe route is gratis af te halen bij Molen Woldzigt in Roderwolde of te downloaden via deze link

Molen Woldzigt in Roderwolde Molen Woldzigt in Roderwolde


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?