Nieuwe route langs de pronkjuwelen van Groningen: het Pronkjewailpad

donderdag 29 maart 2018

Deze week is de opening van het Pronkjewailpad: een splinternieuwe wandelroute van 250 kilometer dwars door de provincie Groningen. Vanaf 12 april gaat het pad officieel open voor wandelaars.

Het Pronkjewailpad is het komende half jaar méér dan alleen een mooie lange wandelroute. In ieder dorp zijn in deze periode één of meerdere Pronkjewail stempelposten ingericht. Hier kunnen wandelaars een stempel halen, maar krijgen ze tevens een pronkjuweel (pronkjewail in het Gronings) aangeboden. Om de paar kilometer kom je als wandelaar zo’n pronkjewail tegen en ervaar je "Gastvrij Groningen". Je komt bijvoorbeeld door musea, je proeft streekproducten zoals paling of Groningse poffert en je kunt ontdekken hoe de wierden zijn ontstaan.

Het Pronkjewailpad vindt zijn oorsprong in het Gronings volkslied: Ain Pronkjewail in golden raand is Grunnen, Stad en Ommelaand”.  Langs de route zetten 150 ondernemers en organisaties van donderdag tot en met zondag hun deuren open om de wandelaars te ontvangen in bijvoorbeeld hun boerderij, bakkerij, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of fruitboomgaard.

De route: langs de G7 van Groningen

Het Pronkjewailpad loopt langs de zeven hoogtepunten van de provincie Groningen, ook wel de G7 genoemd. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. Loop je het Pronkjewailpad dan weet je na afloop alles van Groningen: van de geschiedenis, het landschap en de cultuur. Je komt door ongeveer zestig dorpen, waar je dus je stempels en pronkjewails ophaalt.

Op het Pronkjewailpad kun je onder meer Groningse streekproducten proeven Op het Pronkjewailpad kun je onder meer Groningse streekproducten proeven

Het Pronkjewailpad bestaat uit losse etappes, dus je kunt zelf bepalen hoeveel etappes je achter elkaar loopt en wanneer je deze loopt. Ook kun je zelf kiezen in welke plaats je aan de route begint, mits je daar dan uiteindelijk wel weer eindigt. Als het je lukt om voor eind oktober van dit jaar alle stempels (minimaal 60) te verzamelen, en dus de 250 kilometer lange route af te leggen, dan word je uitgenodigd voor een speciale huldiging op zaterdag 17 november in de Groningse Martinikerk.

De opening

Op vrijdag 30 maart is in de Martinikerk in Groningen de officiële opening van het Pronkjewailpad. Tien ambassadeurs en prominenten lopen in precies tien dagen het hele Pronkjewailpad. Ze worden onderweg begeleid of verwelkomd door de burgemeesters van de gemeenten waar de route doorheen gaat en door verschillende organisaties langs het pad. In het Dagblad van het Noorden en via social media kun je de wandelaars gedurende deze tien dagen volgen. Vanaf 12 april is het pad open voor wandelaars. 

Inschrijven

Op zaterdag 31 maart om 18.00 uur start de inschrijving op www.pronkjewailpad.nl. Na je inschrijving en je betaling krijg je een bevestiging met daarbij de Startkaart. Deze startkaart kun je printen en vanaf 12 april bij tien uitgiftepunten inruilen voor de officiële Pronkjewailkaart. Dit is jouw stempelkaart waarmee je tot en met 31 oktober 2018 alle stempels (en pronkjuwelen) kunt ophalen.

Via de Pronkjewail App (beschikbaar vanaf 31 maart) kun je eenvoudig de route volgen en de Pronkjewailposten vinden. Voor de eerste 100 inschrijvers die op 12 april om 10.00 uur met het Pronkjewailpad starten is er een attentie: het boekje ‘De wandelaar als Pelgrim’ van Gerrit Jan Zwier.

Nieuw LAW-pad

Het Pronkjewailpad is een nieuw LAW-pad, dat zal bestaan uit twee routes van elk 250 kilometer. De Noordroute is vanaf 12 april klaar, de opening van de Zuidroute is in 2019 gepland. Er ligt dan een pad van in totaal 500 kilometer in Groningen. De route is ontwikkeld door het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en de organisatie van het evenement Tocht om de Noord. Op www.pronkjewailpad.nl kun je meer informatie vinden over deze nieuwe bijzondere wandelroute.

Oproep: schrijvende wandelaar gezocht

Voor Wandel.nl zijn we op zoek naar een wandelaar die in de komende maanden het Pronkjewailpad wil lopen en hier een verslag van wil schrijven (van één of meer etappes). Als tegenprestatie krijg je een gratis startkaart van het Pronkjewailpad. Houd jij van wandelen en van schrijven? Stuur dan voor 1 mei 2018 een mail naar redactie@wandel.nl en we nemen contact met je op. Uit de binnengekomen reacties zullen we één kandidaat kiezen.

Wil je alvast een indruk krijgen van het Pronkjewailpad? Bekijk dan deze film:

 


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?