Nieuwe podcast neemt je een uurtje mee de natuur in

donderdag 22 april 2021

Boswachter Hanne en wandelfanaat Gerben lanceren vandaag de nieuwe podcast ‘Uur in de Natuur’. Luisteraars worden via een luisterverhaal meegenomen naar de Wadden, het bos of de heide. Tussendoor vertelt Hanne je alles over de natuur en neemt Gerben je mee naar een bijpassend wandelpad.

Uur in de natuur

Ondanks dat Nederland massaal rondjes wandelt en steeds meer mensen bewust proberen de natuur in hun leven in te bouwen, weten veel (jonge) mensen nog niet hoeveel moois Nederland te bieden heeft. Met name rondom de grote steden valt duidelijk terug te zien dat mensen dezelfde plekken opzoeken: zodra de zon schijnt zijn populaire natuurgebieden al gauw overvol. Tegelijkertijd zien natuurbezoekers ook nog veel bijzonders over het hoofd. Om deze mensen een steuntje in de rug te geven en te helpen van de gebaande paden af wijken, lanceren Boswachter Hanne Tersmette en wandelfanaat Gerben van der Zwaard de nieuwe podcast ‘Uur in de Natuur’. Deze podcast neemt de luisteraar een uur mee naar buiten.  Voor elke aflevering schrijft een steeds wisselende schrijver een luisterverhaal dat ervoor zorgt dat je je even op de Wadden, in het bos of op de heide waant. Hanne vertelt je vervolgens alles over wat daar te zien en over het hoofd te zien valt. Tussendoor neemt Gerben je mee naar een bijpassend wandelpad ergens in Nederland. De eerste twee afleveringen van Uur in de Natuur zijn vanaf 22 april te beluisteren via Spotify en vanaf 23 april via iTunes.

De natuur is populairder dan ooit

In tijden waarin er steeds minder ongerepte natuur is, zien meer en meer mensen de toegevoegde waarde van natuur in hun leven. Even naar buiten, een huisje in het bos, de wind in je kop. Dat doet een mens goed. Steeds meer mensen proberen de natuur bewust in hun leven in te bouwen. Na ruim een jaar van COVID-19 is de werkende- of even-niet-werkende wandelaar niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Of het nou langs de dijk van een Betuws dorpje, een rondje door het Amsterdamse Vondelpark of ijsberend door de achtertuin is: mensen zoeken dagelijks de buitenlucht op. En dat smaakt naar meer. Helaas zorgt dit ook voor eenheidsworst: we gaan en masse naar dezelfde kleine stukken kwetsbare natuur, terwijl Nederland zoveel te bieden heeft. De mens kiest wat ‘ie kent; we zijn tenslotte gewoontedieren. Hier wil Gerben, groot wandelfanaat en initiatiefnemer van Uur in de Natuur met de podcast verandering in brengen: “Ik hoop leeftijdsgenoten en stedelingen verder te laten kijken dan het stadspark om de hoek. Als iemand na het beluisteren van een aflevering denkt: ‘dit ga ik komend weekend ook proberen’, dan is ons doel bereikt.” Na het wandelen van een 3000 kilometer lange trail over de gehele lengte van Nieuw-Zeeland eind 2019, vragen vrienden en collega’s van de natuurliefhebber hem geregeld om wandeltips. Deze tips zijn dus vanaf vandaag in luistervorm voor een breed publiek toegankelijk.

Adventure here we come

Op zoek naar nieuwe avonturen weten veel mensen (nog steeds) niet waar te beginnen en is alles wat ‘inspiratie’ moet bieden ouderwets en gericht op een beperkt en vastomlijnd publiek. Hoog tijd om mensen vaker, maar vooral beter verspreid naar buiten te brengen door middel van deze nieuwe podcast.

 “Om voor de natuur op te willen komen, haar te beschermen, moet je er eerst van haar gaan houden.” aldus boswachter Hanne Tersmette, werkzaam bij Vogelbescherming Nederland. “Uiteindelijk hoop ik dat onze podcasts mensen eraan herinnert hoe belangrijk onze natuur is. En dat we minimaal moeten behouden wat we nu nog hebben in ons volgebouwde land, maar liever nog dat we ruimte maken voor nog meer natuur”.

Uur in de Natuur biedt een combinatie van verbeelding, praktijk en handelingsperspectief. Elke aflevering bevat naast het luisterverhaal en een gesprek met Hanne namelijk ook een korte reportage waarin de luisteraar letterlijk wordt meegenomen op een wandeltocht. De aflevering over stadsnatuur neemt je bijvoorbeeld mee naar mini-natuurgebied De Bretten, dat ingeklemd ligt tussen snelweg A5 en Bedrijventerrein Sloterdijk. 

Luister via Spotify


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?