Nieuwe gids met wandelroutes in het Vechtdal

dinsdag 15 augustus 2017

Wandelend het Overijsselse Vechtdal ontdekken? Sinds deze maand is er een nieuwe gids waarin zes wandelroutes worden beschreven.

Kaartjes en aanvullende info

De routes, variërend van 5 tot 14 kilometer, gaan zowel door de natuur als door dorpjes en gehuchten in het Vechtdal. Houten palen met gekleurde pijlen wijzen wandelaars de weg. Onderweg passeer je keuzepalen: een paal met een oranje kap en een nummer. Op deze punten kun je van kleur/route wisselen.

In de gids die deze maand verscheen, kun je per route precies zien welke kleur palen je moet volgen. In de gids vind je kaartjes en aanvullende informatie over bezienswaardigheden langs de routes. De gids 'Wandelen in het Vechtdal' is af te halen bij de Tourist Info's en Anjerpunten in het Vechtdal.

In de gids staan de volgende zes routes:

  1. Rondom Rheeze – 13,3 km
  2. Junner Koeland Route - 5 of 6 of 14,2 km
  3. Archemerberg Route - 12,5 km
  4. Reestdal Route – 5,3 of 8,3 of 11,7 km
  5. Landgoederen Route Dalfsen – 12,3 km
  6. Kromme Kolkpad Zwolle – 3,5 km

Rondom Rheeze (13,3 kilometer)

De wandelroute Rondom Rheeze brengt je naar het Overijsselse brinkdorp Rheeze. Je loopt eerst door Boswachterij De Oldemeijer bij Hardenberg, een natuurgebied met waterplassen. Vervolgens kom je over de Distelbelt: een heuvel waarop je een prachtig uitzicht over de Vecht hebt. Het brinkdorp Rheeze is een beschermd dorpsgezicht. Rondom het kleine buurtschap staan oude boerderijen, waardoor je als het ware een stap terug in de tijd doet.

Junner Koeland Route (5 of 6 of 14,2 kilometer)

Loop je de Junner Koeland Route, dan kun je zomaar oog in oog komen te staan met brandrode runderen. Deze zijn van Rundveebedrijf Vechtdal Hoeve in het buurtschap Arriën bij Ommen. De runderen leven het hele jaar door buiten in de natuur. Het Junner Koeland, waar de route haar naam aan dankt, is een gebied van honderd hectare aan de Vecht. Het gebied bestaat uit karakteristieke hooilandjes en schrale graslanden, omgeven door gemengde bossen en jeneverbesstruweel.  

Archemerberg Route (12,5 kilometer)

De Archemerberg Route gaat door het natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg. Dit is een heuvelachtig terrein. Het hoogste punt ligt 76,5 meter boven de zeespiegel. Bij helder weer kun je vanaf het uitkijkpunt Zwolle zien liggen. Bovenop de Lemelerberg is een speelbos voor kinderen aangelegd. Wie weet kom je tijdens je wandeling de schaapskudde tegen die in dit gebied graast. De ongeveer 400 Veluwse heideschapen zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit.

Pad in het Reestdal, foto: Marian Klunder Pad in het Reestdal, foto: Marian Klunder

Reestdal Route (5,3 of 8,3 of 11,7 kilometer)

Het gebied het Reestdal, dankt zijn naam aan het riviertje ‘De Reest’. Het riviertje kronkelt zich een weg door een streek waarin bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en bos elkaar afwisselen. In dit gebied komen veel planten en dieren voor, zoals reeën en dassen. Ook de ooievaar komt graag in dit gebied.

Langs deze route ligt Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel. Hier zijn exposities te zien en is er voor kinderen een Speelnatuurpad. Tegenover De Wheem staat de Reestkerk, een Rijksmonument dat na een restauratie weer in gebruik is.

Landgoederen Route Dalfsen (12,3 kilometer)

Dalfsen is een schitterend dorp aan de oever van de Vecht met een rijke historie en schitterende natuur. De omgeving bestaat uit uitgestrekte landerijen, bossen, heidevelden, landgoederen en authentieke boerderijen.

Je passeert landhuizen en kastelen, zoals kasteel Rechteren. Dit is het enige Middeleeuwse kasteel in Overijssel waarvan belangrijke delen bewaard zijn gebleven. Ook Huis den Berg, een huis met landgoed uit de 15e eeuw, is één van de diverse blikvangers langs deze route.

Kromme Kolkpad (3,5 kilometer)

Het Kromme Kolkpad voert je langs de Vecht, langs de Kromme Kolk en over de dijk. Je wandelt langs de Beeldentuin op Landgoed Anningahof. Hier zijn beelden van ongeveer zeventig hedendaagse kunstenaars te bewonderen. Het park toont de ontwikkeling van de Nederlandse beeldhouwkunst van 1960 tot nu. De Berkumerbrug, vlakbij de uiterste westelijke punt van de wandeling, had al in 1451 een ‘voorganger’. De brug vormde een belangrijke verbinding naar Duitse handelscentra. Je loopt ook over de hessenwegen waar vroeger grote karren van Duitse kooplieden overheen reden. Honden zijn op deze route niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

De Landgoederenroute Dalfsen gaat langs kasteel Rechteren, foto: Wikimedia De Landgoederenroute Dalfsen gaat langs kasteel Rechteren, foto: Wikimedia


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?