Nieuwe app brengt eikenprocessierupsen in kaart

woensdag 9 mei 2018

Vanaf half mei kun je ze weer tegenkomen tijdens je wandelingen: eikenprocessierupsen. Hun brandharen kunnen voor vervelende klachten zorgen. Met een speciale app kun je vanaf dit jaar zien waar de rupsen precies zitten en kun je melden dat je de rupsen bent tegengekomen.

Doel van de site www.jeukrups.nl en gratis app is dat er zo goed mogelijk in kaart wordt gebracht waar de eikenprocessierupsen zich bevinden. De brandharen van de rupsen kunnen voor diverse klachten zorgen, zoals jeuk, irritatie en ontstekingen aan ogen en luchtwegen.

Kom je tijdens je wandeling de rupsen tegen, dan kun je de locatie van de rupsen samen met een foto en omschrijving invoeren in de app. De melding verschijnt uiteindelijk op een kaart op de site en in de app, zodat voor iedereen zichtbaar is dat er zich op die plek eikenprocessierupsen bevinden. Zie je dat er zich ergens op jouw wandelroute eikenprocessierupsen bevinden, dan kun je eventueel een andere route kiezen. De makers van de app lichten na een melding de betreffende gemeente in, zodat deze maatregelen tegen de rupsen kan nemen.

De app Jeukrups is te downloaden via de Android en ITunes appstore.

Wil je weten wat je moet doen als je met de brandharen van de rupsen in contact bent gekomen? Lees dan dit artikel:


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?