Beleef de magie van de nacht tijdens de Midzomernachtloop

maandag 29 april 2019

Wandel tijdens de kortste nacht van het jaar, van 22 op 23 juni 2019, mee met de Midzomernachtloop van Natuurmonumenten. Op 16 natuurlocaties in Nederland kun je de magie van de nacht beleven.

Het is een eeuwenoude traditie: de viering van midzomernacht. In verschillende natuurgebieden door het hele land organiseert Natuurmonumenten daarom de Midzomernachtloop. Tijdens deze kortste nacht van het jaar, van 22 op 23 juni 2019, krijgen wilde bloemen en planten een geneeskrachtige werking en beschermen vreugdevuren tegen duistere krachten. Zo vertelt althans de overlevering.

Vier het midzomerfeest mee

De Midzomernachtloop is een unieke belevenis die je als wandelaar de kans geeft ’s nachts de natuur te ontdekken. De 23 wandeltochten starten op 16 verschillende natuurlocaties en zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Je kunt je ook aanmelden voor een vaartocht. De eerste tocht begint om 19.00 uur (op 22 juni), de laatste om 3.30 uur (op 23 juni). Meer informatie en aanmelden via de website van Natuurmonumenten.

Hieronder de bijzondere ervaringen van eerdere deelnemers aan deze magische wandelnacht:

1. Margreet Flowijn-Druijven, vrijwilliger

“Na zonsondergang is natuurgebied het Zwanenwater normaal gesproken gesloten. Tijdens de Midzomernachtloop kunnen deelnemers ervaren hoe speciaal dit gebied is in het donker. Als de nacht de kleuren uit de natuur heeft gehaald, ga je beter opletten. Geluiden en geuren worden versterkt. Wanneer je ogen zijn gewend aan de duisternis begint het wandelpad opeens op te lichten, zodat je ook zonder zaklantaarn ziet waar je loopt.”

2. Ted Sluijter, boswachter

“Je ziet de verwondering bij de deelnemers als zij tientallen nachtvlinders op een wit laken ontdekken in de duinen van Goeree. En luisteren met een batdetector naar mystieke vleermuizen.”

3. Monique van Genderen, deelnemer

“We zagen op de donkere paden van Nationaal Park Veluwezoom drie joekels van Schotse hooglanders liggen. We liepen er zoals geadviseerd met een ruime boog omheen. Rond een uur of vier werd het snel lichter, de mistbanken kwamen tevoorschijn, de vogels gingen fluiten en de kikkers kwaakten zo luid als ze konden. Een magisch gevoel. Tijdens de zonsopkomst bij het uitkijkpunt kwamen er tot mijn verbazing vijf paarden precies voor mij langs door het veld gelopen. Dat was wel even een geluksmomentje.”

Doe mee met de Midzomernachtloop  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?