Loop in Vrijheid: bevrijding en bezinning

maandag 24 februari 2020

UPDATE: VANWEGE HET CORONAVIRUS IS DIT EVENEMENT HELAAS AFGELAST. Het wandelevenement Loop in Vrijheid, van 10 tot en met 12 april 2020, volgt het Drentse deel van het Westerborkpad (LAW 15) en viert en herdenkt de bevrijding van Kamp Westerbork.

UPDATE 17 MAART 2020: VANWEGE HET CORONAVIRUS IS LOOP IN DE VRIJHEID OP 10, 11 EN 12 APRIL 2020 HELAAS AFGELAST.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Kamp Westerbork werd bevrijd. Wandelliefhebbers vieren en gedenken dat tijdens de Loop in Vrijheid op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 april 2020 in Drenthe. De tocht volgt het Drentse deel van het Westerborkpad, een langeafstandswandeling van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar voormalig kamp Westerbork. Hieronder vind je het programma van het wandelevenement van dag tot dag.

Dag 1: Meppel

De wandeltocht start op vrijdagavond met een proloog van 5 kilometer vanaf het NS-station in Meppel. ’s Middags vindt daar de onthulling plaats van de Luistersteen van de Liberty Route. Op verschillende plekken langs de route vertellen gidsen van de stichting Oud Meppel verhalen over gebeurtenissen tijdens de oorlog.

Dag 2: Meppel - Hoogeveen

De tweede wandeldag voert van Meppel naar Hoogeveen, een afstand van ruim 20 kilometer. Het accent van de tocht ligt deze zaterdag op het vieren van de bevrijding. Verschillende activiteiten sluiten daarop aan. Zo zijn er onderweg mini-theatervoorstellingen van acteurs Bartho Braat en Maurice Mulderij. In Koekange treedt het Meppeler mannenkoor op en in Echten vertelt de historische vereniging van het dorp over wat er zich tijdens de oorlog afspeelde. Op een van de rustplekken stelt Robbert Morsink een deel van zijn collectie uit zijn privémuseum over de oorlog tentoon. Wie wil, verkort de afstand door te wandelen naar Echten, om van daaruit een bus te nemen naar Hoogeveen. Ook in Hoogeveen zijn er bevrijdingsfestiviteiten waarbij de deelnemers kunnen aanhaken.

Dag 3: Beilen - Westerbork

De laatste etappe (weer 20 kilometer) start in Beilen en leidt naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen. Bezinning is het thema van deze zondag.

Verhalen, gedichten, foto's en filmfragmenten worden op verschillende plekken langs de route verteld en getoond, onder andere bij de schaapskooi op het natuurterrein Hijkerveld. Loop in Vrijheid wijkt hier even af van het Westerborkpad voor een tocht over de heide. Bij het Herinneringscentrum vindt deze dag de herdenking van 75 jaar bevrijding van Kamp Westerbork plaats. Deelnemers kunnen bij deze plechtigheid aansluiten.

De gids van het Westerborkpad De gids van het Westerborkpad

Doe mee aan de Loop in Vrijheid

Wie wil meewandelen kan zich aanmelden via www.loopinvrijheid.nl. De website doet ook suggesties voor overnachtingen. Tickets kosten 7,50 euro per dag. Wil je alle dagen meewandelen, koop dan een passe-partout à 17,50 euro.

Westerborkpad

Vanuit kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog 102.000 Joden, Sinti en Roma weggevoerd naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. Onder hen ook meerdere familieleden van Jan Dokter uit Hoorn. Om hen te gedenken, liep hij ruim tien jaar geleden van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam – de plek waar de Amsterdamse Joden in de oorlog zich moesten melden – naar voormalig kamp Westerbork. Zijn tocht vormde de basis voor het Westerborkpad (LAW 15). De wandelroute bevindt zich telkens vlak bij de spoorlijn waarover de Joden naar kamp Westerbork werden gebracht. Onderweg worden lokale oorlogsmonumenten aangedaan die vertellen over de Jodenvervolging. De route staat beschreven in de Westerborkpad Wandelgids.  

Wil je meer lezen over Westerbork en de Loop in Vrijheid?

In magazine Wandel.nl nummer 1-2020 vind je een reportage van ons bezoek aan Kamp Westerbork in het kader van de Loop in Vrijheid. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je het magazine vijf keer per jaar automatisch in je brievenbus. Lees hier van welke voordelen je nog meer kunt profiteren als lid van KWBN.

Bestel magazine Wandel.nl nummer 1


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?