Laatste maand om pronkjewails in Groningen te verzamelen

woensdag 26 september 2018

Wandelaars hebben nog tot eind oktober de tijd om pronkjewails op het Groningse Pronkjewailpad te verzamelen. Op 17 november is de huldiging van de wandelaars die het afgelopen half jaar alle pronkjewails op de 250 kilometer lange route wisten te verzamelen.

In april van dit jaar opende het Pronkjewailpad. De route van 250 kilometer voert wandelaars dwars door de provincie Groningen. Het eerste half jaar is het Pronkjewailpad meer dan alleen een wandelroute.

In de 55 dorpen langs de route zijn stempelposten waar de deelnemers niet alleen een stempel, maar ook een pronkjuweel (‘pronkjewail’ op z’n Gronings) kunnen halen. Op die manier kunnen wandelaars kennismaken met het moois dat Groningen te bieden heeft. Wandelaars konden onderweg bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een museum of Groningse poffert proeven.

Camino Groningen

Wie op 31 oktober alle stempels en pronkjewails heeft weten te verzamelen, wacht een feestelijke huldiging in de Martinikerk in Groningen. Op zaterdag 17 november is in de Martinikerk in Groningen de Camino Groningen. De Pronkjewail-finishers wandelen dan gezamenlijk een pelgrimstocht van de Maartenskerk in Middelbert naar de Martinikerk in Groningen. In de provinciehoofdstad wacht de wandelaars een pelgrimsmaal vol verrassingen.

Duizend inschrijvingen

De organisatie van het Pronkjewailpad verwacht zo’n 150 wandelaars bij de huldiging. In totaal schreven het afgelopen jaar 1000 wandelaars zich in voor het Pronkjewailpad. Een mooi aantal, vinden organisatoren Peter Velthuis en Sanne Meijer. ‘Onze app is zelfs 2500 keer gedownload, dus waarschijnlijk hebben ongeveer 2500 wandelaars delen van het pad gelopen’, laat Sanne weten. ‘Daarnaast lopen er ook veel wandelaars zonder app, maar met GPS.’

Nieuwe LAW

Voor de mensen die het Pronkjewailpad het afgelopen jaar nog niet konden lopen, is er goed nieuws. Het Pronkjewailpad blijft een lange afstands wandelroute (LAW). De stempelposten zijn weliswaar gesloten, maar de route is nog steeds beschikbaar. Er komen uiteindelijk zelfs twee routes van 250 kilometer in Groningen: een Noordroute (die het afgelopen jaar is geopend) en een Zuidroute waarvan de opening in 2019 is gepland. Het Pronkjewailpad moet bovendien onderdeel worden van het wandelknooppunten netwerk van het Routebureau Groningen.

Ga voor meer informatie over het Pronkjewailpad naar www.pronkjewailpad.nl


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?