Hoogtepunten tijdens de Dam tot Dam Wandeltocht

woensdag 4 september 2019

De Dam tot Dam Wandeltocht brengt je op zaterdag 21 september 2019 langs diverse blikvangers in Amsterdam en Zaandam. We zetten een paar hoogtepunten van dit evenement voor je op een rij. De inschrijving is nog tot en met maandag 9 september 2019 geopend, dus schrijf je snel in.

Het Paleis op de Dam, foto: Le Champion Het Paleis op de Dam, foto: Le Champion

Paleis op de Dam: vorstelijke start

De Dam tot Dam Wandeltocht start op een bijzondere locatie: voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. Alleen de kortste route (10 kilometer) start vanuit Zaandam. Het Paleis op de Dam is gebouwd in de Gouden Eeuw als stadhuis. Later werd het een Koninklijk Paleis. Koning Willem-Alexander ontvangt in het paleis vol imposante zalen en marmeren galerijen regelmatig staatshoofden. Een vorstelijke start van je wandeling dus.

Amsterdamse wijken

Vervolgens gaat de route van 20 kilometer door de karakteristieke Amsterdamse volkswijk de Jordaan. In de door diverse artiesten bezongen Jordaan wandel je langs grachten met oude grachtenpandjes en langs hofjes. ‘Bij ons in de Jordaan, waar de bloemen voor de ramen staan’, zong Johnny Jordaan in 1955. De routes van 27 en 42 kilometer gaan door het centrum van Amsterdam en de Indische Buurt naar de Amsterdamsebrug, om uiteindelijk het IJ over te steken.  

Zaanse houten huizen, foto: Le Champion Zaanse houten huizen, foto: Le Champion

Het oudste Zaanse huis

Zaandam is vooral bekend om de groene houten huizen. Tijdens de Dam tot Dam Wandeltocht passeer je er diverse. Het oudste houten huis in Zaandam is het Czaar Peterhuisje. Tsaar Peter de Grote verbleef in 1697 tijdelijk in dit huis om het scheepstimmervak onder de knie te krijgen. In die tijd was Zaandam het centrum van de Nederlandse scheepsbouw. Wilde je een goede scheepsbouwer worden, dan moest je in Zaandam zijn. Alle routes van de Dam tot Dam Wandeltocht komen langs dit bijzondere huis.

Langs Monet

Ook kunstenaars wisten Zaandam eeuwen geleden te vinden. In 1871 bracht de beroemde Franse schilder Claude Monet een bezoek aan Zaandam. Hij maakte hier verschillende werken, onder meer zijn bekende schilderij van het Blauwe Huis. Alle routes van de Dam tot Dam Wandeltocht passeren dit huis. Dit jaar is het huis zelfs in dezelfde kleur blauw geschilderd zoals Monet het op zijn schilderij afbeeldde. Je stapt daardoor 150 jaar terug in de tijd.

Deelnemers aan de Dam tot Dam Wandeltocht, foto: Le Champion Deelnemers aan de Dam tot Dam Wandeltocht, foto: Le Champion

Feestelijke sfeer langs de route

De Dam tot Dam Wandeltocht staat bekend om de enorme gezelligheid langs de route. Onderweg zul je enthousiast door omwonenden worden aangemoedigd en zijn de straten versierd. Op de route zijn stempelposten ingericht waar je van organisator Le Champion iets te eten of drinken krijgt aangeboden. Neem wel ook zelf eten en drinken mee, zodat je zeker weet dat je voldoende brandstof bij je hebt tijdens je wandeling. De posten hebben verder voorzieningen zoals zitgelegenheid, toiletten en medische verzorging. En het is er niet stil: bereid je voor op de polonaise.

Inschrijven?

Enthousiast geworden om de Dam tot Dam Wandeltocht op zaterdag 21 september te gaan lopen? De inschrijving is nog maar even geopend, want deze sluit op maandag 9 september om 23.59 uur. Schrijf je dus nog snel in. Je kunt zowel individueel als met een groep meedoen. Inschrijven kan via: www.damtotdamwandeltocht.nl/inschrijven


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?