Gronings Pronkjewailpad heeft er een Zuidroute van 350 kilometer bij

dinsdag 19 maart 2019

Het Pronkjewailpad in Groningen is uitgebreid met een Zuidroute van 350 kilometer. Dit deel van het pad brengt je door het zuiden van de provincie Groningen. Vanaf 21 maart is de inschrijving van het Pronkjewailpad geopend.

In 2018 opende in Groningen het Pronkjewailpad: een 250 kilometer lange belevenisroute door het noorden van de provincie Groningen. Dit jaar komt daar een route van 350 kilometer door het zuiden van de provincie bij. In totaal kun je dan op een route van maar liefst 600 kilometer de Groningse gastvrijheid ervaren.

Het Pronkjewailpad is meer dan alleen een lange afstands wandelroute. Langs de route vind je stempelposten waar je stempels en pronkjewails kunt verzamelen. Op deze plekken maak je kennis met de Groningers, met hun verhalen, en met hun gastvrijheid. De stempelposten bevinden zich op allerlei verschillende soorten locaties: van musea tot kerken en van restaurants tot boerderijen. Vorig jaar hebben ongeveer 3000 wandelaars kennisgemaakt met het pad en (delen van) de route gelopen. Aan het einde van het Pronkjewail-seizoen, eind oktober, hadden 400 wandelaars zelfs de hele route lopen. Als je alle stempels hebt verzameld, wacht je half november een feestelijke Camino en officiële huldiging in de Martinikerk in Groningen. Wandelaars die dit jaar zowel de Noordroute als de Zuidroute weten te volbrengen, worden zelfs uitgeroepen tot Mister of Miss Pronkjewail.

Langs Groninger kerken

Dit jaar heeft het Pronkjewailpad het thema: 50 Groninger kerken. De Stichting Oude Groninger Kerken bestaat namelijk een halve eeuw. Vijftig kerken langs de route zijn ingericht als stempelpost. Als je alle (kerk)stempels verzamelt, ontvang je een mooie beloning.

Noordroute

De vorig jaar geopende Noordroute van het Pronkjewailpad brengt je langs het Boterdiep, langs de Waddenkust en door Nationaal Park Lauwersmeer. Over het Hogeland wandel je langs wierden en uiteindelijk keer je via het waterrijke Gouden Pad terug naar de stad Groningen.

Zuidroute

De splinternieuwe Zuidroute voert je vanaf de hoofdstad door het natuurrijke Midden-Groningen met vele molens en het 600 jaar oude Fraylemaborg. Via de graanrepubliek van het Oldambt duik je het intieme en bosrijke Westerwolde in. Hier ontdek je onder meer de vesting Bourtange en het eeuwenoude klooster Ter Apel. Via de historische Veenkoloniën en imposante scheepswerven gaat de route terug naar Groningen. Hier loop je nog een lus door het Westerkwartier: een prachtig coulissenlandschap en wierden. Lees hier meer over de nieuwe Zuidroute.

Wil je op het Pronkjewailpad gaan lopen?

Het Pronkjewailpad-seizoen 2020 start in maart. Vervolgens heb je tot eind oktober de tijd om alle stempels te verzamelen. Op de site van de organisatie vind je meer informatie over het Pronkjewailpad. Binnenkort vind je hier ook alle info voor 2020, zoals informatie over de inschrijving en de stempelposten.

Lees ook

Bijzondere plaatsen op de Zuidroute van het Pronkjewailpad

Langs welke bijzondere plaatsen komt de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad? We lichten er een paar voor je uit. Van bijzondere borgen en leerzame musea tot een eeuwenoud klooster.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Wandel.nl geeft je een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je honderden Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een route van ruim 500 kilometer door de provincie Groningen. Van april tot en met oktober kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Lees meer
Pronkjewailpad en Camino Groningen groot succes

De Martinikerk in Groningen zat zaterdag 17 november stampvol. Bijna 400 wandelaars werden hier gehuldigd, omdat zij het afgelopen jaar het Pronkjewailpad van 250 kilometer wisten te volbrengen.

Lees meer


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?