Ga je wandelen? Houd afstand!

donderdag 15 oktober 2020

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, zijn er maatregelen van kracht. Eén van de maatregelen is om 1,5 meter afstand te bewaren. Hier vertellen we je hoe je deze afstand kunt bewaren tijdens je wandeling.

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, zijn er sinds deze week strengere maatregelen van kracht. Een frisse neus halen is toegestaan, maar vorm geen groepen en bewaar een afstand van minstens 1,5 meter als je andere mensen tegenkomt. Hier vertellen we je hoe je voldoende afstand kunt bewaren tijdens je wandeling.

Waarom 1,5 meter?

Allereerst een korte uitleg over het nut van de regel om 1,5 meter afstand te bewaren. Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes die door te hoesten en te niezen door de lucht worden verspreid. Hoe kleiner de afstand ten opzichte van iemand met het coronavirus, hoe groter de kans dat je deze druppeltjes inademt. Vanaf een afstand van 1,5 meter is de kans dat vochtdruppeltjes van een met corona besmet persoon in jouw lichaam komen een heel stuk kleiner. Daarom is het dringende advies van deskundigen: houd 1,5 meter afstand!

Maar ik voel mij prima, dus ik ben niet ziek…

Dat je niet ziek bent, wil niet zeggen dat je het virus niet bij je draagt. Onderzoek heeft uitgewezen dat je ook zonder klachten het virus al wel kunt overdragen op anderen. Dit geldt ook voor andere mensen die je tijdens je wandeling tegenkomt. Ook die kunnen, als je geen 1,5 meter afstand bewaart, jou ongemerkt besmetten met het virus.

Wat is 1,5 meter?

De afstand van 1,5 meter is vergelijkbaar met twee armlengten van een volwassene. Spreid je beide armen eens zijwaarts uit en je weet wat een afstand van 1,5 meter ongeveer is.

Zo bewaar je voldoende afstand

Vermijd drukte

Vermijd drukke plekken, zoals stadscentra, stadsparken en populaire natuurgebieden. Ga je naar een gebied en zie je bij de ingang dat het erg druk is, ga dan naar een ander gebied waar het rustiger is. Let ook op drukke parkeerplaatsen. Rijd door naar een ander gebied als er al heel veel auto’s staan. Of keer huiswaarts en probeer het op een rustiger tijdstip nogmaals. In dit artikel geven we je een overzicht van relatief rustige en onbekende gebieden.

Geef elkaar de ruimte

Passeer andere mensen met voldoende afstand. Loop je met je partner, ga dan bij het tegemoet komen van andere wandelaars achter elkaar lopen. Op die manier is er meer ruimte om elkaar te passeren. Wandel je over een smal bospad, stap dan even in de berm. Loop je op de stoep, stap dan even van de stoep af of blijf even wachten in een zijweg, totdat de tegemoetkomende wandelaar je is gepasseerd. Dit geldt ook bij het passeren van een klaphek in een natuurgebied. Blijf van een afstandje wachten totdat de andere wandelaar door het hek is gegaan en ga dan pas zelf door het hek. Wandel je met je partner over een fietspad, loop dan achter elkaar. Op die manier geef je fietsers de ruimte om je met voldoende afstand in te halen of te passeren. Wandel zoveel mogelijk tegen het verkeer in, zodat je tegenliggers kunt zien aankomen. Mocht een tegenligger jou niet opmerken of je niet kunnen ontwijken, dan kun je nog de berm in stappen. Geef elkaar de ruimte!


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?