Boswachter Hanne’s bijzondere ontmoeting in Bosnië en Herzegovina

vrijdag 6 september 2019

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Afgelopen zomer is zij op wandelvakantie geweest in Bosnië en Herzegovina. Hier vertelt ze over haar belevenissen.

Hanne Tersmette reisde samen met haar vriend van de Kroatische kust naar het binnenland van Bosnië en Herzegovina. Hoe zij dit land ervaren heeft, lees je in haar column in magazine Wandel.nl nummer 4-2019.

Voormalig oorlogsgebied

Hanne komt er al snel achter dat de oorlog in voormalig Joegoslavië in Bosnië en Herzegovina zijn sporen heeft achtergelaten. Ze ziet huizen met honderden kogelgaten, afgebladderd stucwerk en ingestorte daken. ‘Waar in Kroatië de zon onze dagen kleurde, was dat in Bosnië en Herzegovina wel anders. Bij het passeren van de zwaarbewaakte grensovergang verdween de zon achter de wolken en werd de hemel grauw.’

Ongerepte natuur

‘De natuur daarentegen is overweldigend of op z'n zachtst gezegd: ongerept. Ik heb nog nooit zo verlangend naar dichte bossen gekeken in de wetenschap dat er misschien nog nooit een mens is geweest. Toffe hiketrails zijn dus ook tot een minimum beperkt en met oog op de mijnenvelden die er her en der nog liggen (ja, echt), zei zelfs de avonturier in mij dat ik beter op de paden kon blijven’,  vervolgt ze. Hoe dit tot een inspirerende ontmoeting leidde met de lokale bewoners, lees je in het magazine. Hieronder een paar kiekjes van Hanne’s vakantie.


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?