Bijzondere deelnemers aan de 102de Vierdaagse Nijmegen

vrijdag 6 juli 2018

De start van de Vierdaagse Nijmegen komt steeds dichterbij. Ruim 47.000 wandelaars hebben een startbewijs. De organisatie van het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld heeft een aantal bijzondere deelnemers in beeld gebracht. Hier lichten we er een paar voor je uit.

Ruim 47.000 wandelaars hebben een startbewijs voor de komende Vierdaagse Nijmegen. Al deze 47.431 wandelaars zijn uniek en staan met een eigen verhaal aan de start. De organisatie van de Vierdaagse heeft uit het totale deelnemersveld 79 bijzondere deelnemers in beeld gebracht. Ze zijn bijvoorbeeld bijzonder vanwege hun leeftijd of omdat ze de Vierdaagse al heel vaak (en sommigen zelfs al enorm vaak) hebben gelopen.

De jongste deelnemers

De minimumleeftijd om te kunnen deelnemen aan de Vierdaagse Nijmegen is 11 jaar. Er staan in totaal 100 jonge wandelaars van 11 of 12 jaar aan de start. De meeste kinderen lopen de 30 kilometer (wat al heel erg knap is), maar twee lopen zelfs nog een stukje verder. Pien Ulijn (11) uit Heesch is de jongste deelnemer op de 40 kilometer. D’iougdri Troeman (12) uit Tilburg loopt tijdens zijn allereerste vierdaagse meteen maar de 50 kilometer.

De oudste deelnemers

Er lopen ook diverse iets minder jonge wandelaars mee, echte ‘krasse knarren’. Lex de Jong (91) zocht een doel om in beweging te blijven. Meedoen aan de Vierdaagse leek hem hiervoor erg geschikt. Hij loopt de 30 kilometer en doet dit jaar al voor de 16e keer mee. Martien van de Wouw (85) doet zelfs al voor de 24e keer mee. Deze fanatieke wandelaar loopt de 40 kilometer. Wouter Hasselaar is met 80 jaar de oudste deelnemer aan de 50 kilometer. Hij loopt zelfs regelmatig Kennedymarsen van 80 kilometer. ‘Dus waarom zou ik minder gaan lopen?’

Recordhouder

Bert van der Lans (86) is met 70 Vierdaagse-deelnames de absolute recordhouder. Gaat het hem dit jaar lukken voor de 71e keer de Via Gladiola te bereiken? Het is nog niet helemaal zeker of Van der Lans kan meedoen, want hij kampt met gezondheidsproblemen. Hopelijk lukt het hem om op tijd ‘in vorm’ te raken. Iemand die ook al iedere steen van de Vierdaagse-route kent, is Dick Koopman (87). Hij doet dit jaar voor de 69e keer mee en nadert het record van Van der Lans.

50 keer ongetraind

Ans Willemse (71) uit Nijmegen loopt voor de 50e keer mee. Dan zal ze wel goed getraind zijn. Nou, nee dus. Ans heeft nog nooit getraind. Eigenlijk vindt ze wandelen helemaal niet leuk, geeft ze toe. De uitdaging om ongetraind te lopen, dat is haar drijfveer.

Van Via Vierdaagse naar wandelverslaving

Om de kans dat je de Via Gladiola bereikt zo groot mogelijk te maken, is trainen toch wel verstandig. Dat kan met Via Vierdaagse, het voorbereidingsprogramma van KWBN voor Vierdaagse-debutanten. Een aantal van deze debutanten loopt dit jaar voor de tiende keer mee. Zoals André de Jong (57) uit Den Hoorn. Na zijn eerste Via Vierdaagse is hij blijven wandelen. Door het wandelen is hij zelfs al tien jaar van de insuline af: het bewijs dat wandelen heel goed bij een gezonde levensstijl past.

Debuteren op je 78e

Dat je nooit te oud bent om te debuteren op de Vierdaagse, bewijst Johan Janssen (78) uit Grave. 'Ik dacht opeens: ik ga de Vierdaagse lopen!'. Janssen is oud-marinier en heeft de afgelopen tijd goed getraind, ook in de warmte. Warmte hoort immers bij de natuur. 'Daar moet je niet over klagen.'

The Walk of the World

Dit jaar doen er maar liefst 84 nationaliteiten aan de Vierdaagse mee, uit alle hoeken van de wereld. Van wandelaars uit Mexico tot Oman en van IJsland tot Suriname. Tijdens de Vierdaagse vormen al deze 84 nationaliteiten een eenheid. De Vierdaagse is niet voor niets The Walk of the World. Voor Gabriele Espinosa De Los Monteros uit Mexico is haar voornaamste drijfveer om mee te doen: ‘’To celebrate walking’. Dat het maar een mooi wandelfeest wordt van 17 tot en met 20 juli!

Nog meer bijzondere Vierdaagse-deelnemers leren kennen? Klik dan op deze link.


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?