Beestachtig goede wandelaars

maandag 9 september 2019

Dieren als wandelmaatjes. Meestal denken we dan aan honden. Wandel.nl portretteerde vier wandelaars met hele bijzondere dieren als wandelmaatje. Van fluffy oren tot verenpak.

Varken Frans en baasje Kim tijdens een wandeling, foto: KB Fotografie Varken Frans en baasje Kim tijdens een wandeling, foto: KB Fotografie

Voor sommige dieren is het altijd dierendag. Zoals voor de fanatieke beestjes die worden geportretteerd in magazine Wandel.nl 4-2019. Deze wandelmaatjes genieten net zoveel van een wandeling als wij.

Wandelend varken

In het park en op de Brabantse hei is Francis Bacon al een redelijke BT-er: een Bekende Tilburger. Het wandelende varken (roepnaam: Frans) heeft zelfs al een eigen Facebookpagina en trekt er dagelijks met zijn baasjes Kim Pattiruhu en haar vriend Niek op uit. “We lopen elke dag zo’n vier kilometer. Als de planning het toelaat, gaat-ie op de achterbank en rijden we de stad uit voor een wandeling in het bos of op de hei. Door Frans ontdekken we hoe mooi en divers Brabant is als wandelgebied, met bijvoorbeeld de Regte Heide. De meeste mensen hier kennen Frans ondertussen wel. Maar er zijn nog steeds passanten die van verbazing haast van hun fiets vallen als ze ons zien lopen”,  aldus Kim.

Roos en Marco met hun speciale papegaaien-buggy, foto: Marjolein van Rotterdam Roos en Marco met hun speciale papegaaien-buggy, foto: Marjolein van Rotterdam

Papegaaiwandeling

Ook de papegaaien Lex, Eva en Mika vliegen er regelmatig even tussenuit met hun baasjes Roos en Marco van de Bunt. Om de amazone, kaketoe en grijze roodstaart mee uit wandelen te nemen, gebruiken ze een speciale buggy. Bijzonder, nietwaar? Marco: “Wij proberen juist om dat bijzondere er vanaf te halen. Daarom hebben we een Facebookgroep en een eigen website voor georganiseerde wandeltochten. Het moet juist de normaalste zaak van de wereld worden dat deze dieren naar buiten gaan.” Roos: “Dat hebben ze nodig voor de productie van vitamine D. En ook vanwege het sociale aspect. Het zijn heel sociale dieren, die op een papegaaiwandeling al hun soortgenoten tegenkomen. Van de grootste ara tot het kleinste valkparkietje. Je ziet op zo’n wandeling dat de vogels relaxen en dat hun zelfvertrouwen groeit.”

Anna en haar man samen met hun wandelende alpaca's, foto: Foto: KB Fotografie Anna en haar man samen met hun wandelende alpaca's, foto: Foto: KB Fotografie

Alpaca’s zijn hip

Wie ook graag mee uit wandelen gaan: alpaca’s. Anna van der Aa bestiert samen met haar man Alpacafarm Vorstenbosch. Zij organiseren groepswandelingen met dit hippe, wollige dier in de bossen van Natuurgebied De Maashorst. “Het zijn echte kuddedieren. Eentje neemt de leiding, de rest volgt. Als makke schaapjes. Als we op pad gaan is dat met acht alpaca’s en maximaal zestien mensen. Omdat het kuddedieren zijn, doen we nooit een privéwandeling. Een alpaca vindt het namelijk drie keer niks om in zijn uppie te lopen”, vertelt Anne.

Bengaalse waterratten

In het dorp waar Robin Akkermans en Albert Jan Gerritsen wandelen met hun Bengaalse katten, zijn ze er inmiddels al wel aan gewend. Nu is het ook zo dat als je een kat aan de riem ziet, de kans groot is dat het een Bengaal is. “Het is een ongelooflijk slim ras. Nóg intelligenter dan de gemiddelde kat, vandaar dat ze wel eens de honden onder de katten worden genoemd”, legt Robin uit. En zelfs bij hondenweer stribbelen Fuego en Maxx niet tegen als het baasje ze uit wil laten. “Bengalen zijn echte waterratten.”

De Bengaalse katten Fuego en Maxx maken samen met hun baasjes een wandeling, foto: Margriet Spangenberg De Bengaalse katten Fuego en Maxx maken samen met hun baasjes een wandeling, foto: Margriet Spangenberg


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?